VAN - Tutuklu bulunan Van Büyükşehir Belediye Eş başkanı Bekir Kaya’nın 4’üncü duruşmada da tahliye edilmedi. Hakkında iki yeni iddianame daha hazırlandığı ortaya çıkan Kaya, “Kürde hizmet yapmak neden suç oluyor?” diye sordu.


Görevden alınan tutuklu Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya ile tutuksuz belediye çalışanları Cuma Köylüoğlu Çetin Çiftçi, Zelal Tanlı, Mehmet Halim Eryiğit, Can Tayan ve MEYA-DER yöneticileri İdris Şaybak ile Neriman Uyar hakkında "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama", "Örgüt üyesi olmak", "Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunma" ve "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" iddialarıyla açılan davanın 4’üncü duruşması Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.


KAYA HAKKINDA 2 YENİ İDDİANEME DAHA 


Bekir Kaya'nın tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden SEGBİS sistemi ile katıldığı duruşmada avukatları hazır bulundu. Duruşma öncesi Bekir Kaya hakkında Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan 2 iddianame mahkemeye gönderilerek devam eden dosyayla birleştirilmesine karar verildi.


‘KÜRDE HİZMET ETMEK NEDEN SUÇ OLUYOR?’


Savunma yapan Kaya, hakkında yapılan suçlamaların hiçbirisini kabul etmeyerek, “Yargılamanın sağlıklı yapılacağına kesinlikle inanmıyorum. Mahkeme tarafsız ve bağımsız bir karar veremeyecektir. Dosyada benim neden bazı haber ajanslarını belediyeye abone yaptığım suçlaması var. Van Büyükşehir Belediyesi olarak gidip iktidar borazanı olmuş medyaya mı abone olayım. Bir diğer suçlama ise Van Yoksullukla Mücadele Derneği’ne Belediye’den aktarılan bağışla ile ilgilidir. Aylarca müfettişler inceleme yaptı; ancak tek bir sıkıntı ile karşılaşılmadı. O derneğin içerisinde Van’ın bütün sivil toplum örgütleri vardı. Bütün hesapları denetime tabii olan bir dernekti. Kendi yurttaşlarımıza yardım yapmak ne zamandan beri suç oldu. Büyükşehir Belediyesinin Çatak ilçesinde halk için yaptığı köprü neden bir suçlama konusu oluyor. Mahkeme bu çevrede inceleme yaptı mı? Neden Jandarmanın ‘Üzerinden teröristler geçiyor’ beyanı esas alındı.


Neden sadece Kürde hizmet yapmak suç oluyor? Kürtlerin kimisi ölüyor, kimisi askere gidiyor ölüyor. Devlet yaptığı her şey için vergisini ondan alıyor. Neden ona hizmet yapmak suç oluyor. Köprü ve yollarla övünen AKP’nin yaptığı köprü ve yollar suç değil de bizim belediyenin yaptığı köprü ve yollar suç oluyor. AKP ‘örgüt yol ve köprü yapmamıza izin vermiyor, engelliyor’ diye propaganda yapıyor. Ama biz köprü ve yol yapınca bu kez ‘köprü örgüt üyeleri için yapılıyor’ deniliyor. Peki hangisi doğru? Köprüyü yaptığımız yerde kışın insanlar yaşamıyor ama yazın bütün o köyler doluyor. İnsanlar  özellikle de Berivanlar kendi köylerine süt sağmak için 5-6 kilometre yol yürüyordu. Köylerden bize yönelik bir talep geldi ve biz bu köprüyü o şekilde inşa ettik” dedi.  Bekir Kaya, bütün bu iddiaların siyasi olduğunu ve iktidarın talimatı ile olduğunu belirterek, “Hükümet yol köprü yaptığında örgüt izin vermiyor diye yakınıyor, biz yaptığımızda ise örgüt istediği için yaptı diyorlar. Artık bir karar verin bu örgüt, köprü istiyor mu istemiyor mu” diye sordu.


ÜLKE YAŞANAMAYACAK DURUMA GETİRİLDİ


Savunmasının devamında Türkiye’de artık insanların kendini bu ülkenin yurttaşı bile hissetmemeye başladığını söyleyen Kaya, “Başta yargı olmak üzere ülkedeki her şey siyasi iktidarın denetimi altına girmiştir. 81 milyon insanın kaderi tek bir kişinin elindedir. Bizler de bu ülkede yaşamaktan çok heves duymuyoruz ama başka da seçeneğimiz yok. Bu ülke berbat ve artık yaşanamayacak bir duruma getirildi. Bir halka yaptığımız her köprünün üzerine ‘Bu köprüden örgüt üyeleri geçemez’ diye mi yazalım. Burada mahkeme tamamen niyetimizi yargılıyor. Mahkeme bile ‘Sen Kürtsün bu köprüyü yapmışsan demek ki birileri için yaptın’ şeklinde bir algıya sahip. Biz Kürt siyasetçilerini tasfiye etmek için yargı araç haline getirildi. Yargı tamamen bir siyasi partinin denetimi altına alındı. Denetim altında hareket etmektedir. Bu nedenle hiçbir şekilde bu mahkemeden adil bir yargılama kararının çıkacağını düşünmüyorum” diyerek savunmasını sonlandırdı.


Ardından savunma yapan Kaya’nın avukatları, müvekkillerinin derhal tahliye edilmesini talep etti. Mütalaasını sunan savcılık Bekir Kaya’nın tutukluğunun devamını istedi. Kararını veren mahkeme heyeti Bekir Kaya’nın tutukluluğuna devam karar vererek duruşmayı 19 Haziran tarihine erteledi
Editör: Haber Merkezi