YAPARSA EĞİTİM SEN YAPAR

Bir umudu olmalı insanın, ilkbahar güneşi gibi… “Perişan bir haldeyim içimde kendimden bile sakladığım bir ümit vardır.”

Soma’da, Ermenek’te, Bartın- Amasra’da maden emekçileri, alınmayan önlemler, yapılmayan denetimler ve sermayenin kar hırsına kurban ediliyor. Şair Ahmet Arif’in deyimiyle; “Ölüm bu, fukara ölümü” Savaşlarda, fabrikalarda, maden ocaklarında, tarlalarda ve inşaatlarda ölenler, öldürülenler hep fakirlerdir. Meğer ölüm, en çok fakirleri severmiş!

İşçiler, emekçiler; işsiz ve yoksul. Kadınlar, çocuklar; eril sistemin kurbanları. Öğrenciler ise perişan. Özü itibariyle; “dört yanımız puşt zulası…”

İşyerlerimizi, sendikalarımızı, oy verdiğimiz siyasi partilerimizi canlı ve dinamik kılmak bizlerin elinde. Kızıp küsmeye, inatlaşmaya hakkımız yok. “birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” şiarı ile barikatlar arkasında omuzdaş, yoldaş olan insanlarız. Katliamlarda bedenlerimizi birbirimize perdeleyen insanlarız. Bizler kar, çıkar paylaşmıyoruz. Bizler, Ankara Gar Meydanında, Suruç’ta, Maraş’ta, Sivas’ta… Ölümleri paylaştık, yaralanmayı, yanmayı ve sakat kalmayı paylaştık. Bizler, tutuklanmayı, ihraç olmayı, sürgün olmayı paylaştık. Bizler, İşsizliği, yoksulluğu, işkenceleri, idam sehpalarını paylaştık. Bizler aynı zamanda aşımızı, ekmeğimizi, “yârin yanağından gayrı” her şeyi paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz.

Yüz yılı aşan tarihsel bir birikime sahip Eğitim Sen, bütün saldırılara, baskılara ve yasaklamalara rağmen eğitim emekçilerinin önce umudu sonra da sesi, sözü ve gücü olmayı sürdürüyor. Siyasi alanda, emek alanında, sinmişlikler, geri çekilmeler yaşanırken, Fakir Baykurt’un yoldaşları ise alanlarda, iş yerlerinde söz kuruyor, cesareti ve umudu örgütlüyor. Gün mücadeleyi yükseltme, Eğitim Sen güneşini parlatma günüdür. Gün faşizme karşı omuz omuza mücadele etme günüdür. Gün ödenen bedellerin hesabını sorma, geleceği birlikte planlama ve örgütleme günüdür.

Kürtler, aleviler, solcular, sosyalistler, sosyal demokratlar bir biriyle yarışmaz, dayanışırlar. Dolayısıyla bizler dayanıştıkça, paylaştıkça yaşam bulan geleneklerden geliyoruz. En zor süreçlerde bile, barikatları aşan, birlikte yol yürümenin koşullarını yaratan insanlarız. Sınırlı sayıdaki kurumlarımızda birlikte olmanın onurunu, gururunu yaşayanlar birbirine muhalif değil. yoldaş olurlar. Tıpkı bugüne kadar süregelen yoldaşlığımız gibi…

Eğitim Sen, emek, barış, demokrasi ve laiklikten yana olan eğitim emekçilerinin mücadele ve dayanışma örgütüdür. Temel ilkeleri, tüzüğü ve renkleriyle hepimizin coşkusunu, isyanını kapsayan emek örgütünün adıdır Eğitim Sen. Bu bağlamda sendikal anlayışlarımız, sendikal dinamiklerimiz hepimizin olan Eğitim Sen’in yapısal sorunların çözümünde amasız, fakatsız katkı sunmak temel göreviz olmalıdır. Çünkü Eğitim Sen, ortak iradedir. Çünkü Eğitim Sen, eğitim emekçilerinin taleplerini korkusuzca gündemleştiren bir sendikadır. Çünkü Eğitim Sen, eğitim emekçilerini sınıf bütünlüğü savunan ve ortak mücadeleyi esas alan bir sendikadır.

Eğitim Sen’in 12. Dönem Olağan Genel Kurul süreci yaklaşıyor. İç tartışmalarımızı bitireceğimiz, sendikamızın yapısal sorunlarına çözüm bulduğumuz, dönemin ruhuna uygun politikalar ve mücadele araçlarını geliştirdiğimiz bir genel kurul sürecini şimdiden örgütlemek mümkündür. Yapısal eleştiriler bizleri zayıflatmaz, güçlendirir. Birbirimizden güç alıp, güç verdikçe eksikliklerimizi ve yetmezliklerimizi tamamladıkça sendikamızın kurumsal kimliği ve kurumsal işleyişi de güçlenecektir. Eğitim Sen duruşu, pratiği ve niteliğiyle eğitim emekçilerinin yüreğinde ve gündeminde yer alan bir sendikadır. Barış ve demokrasi mücadelesini emek mücadelesi ile eşgüdüm içerisinde yürüten Eğitim Sen, eğitim emekçilerinin ve demokrasi güçlerinin motor gücüdür ve moral kaynağıdır. Eğitim Sen’le özdeşleşen “yaparsa Eğitim Sen yapar” söylemi Eğitim Sen’in toplumsal karşılığını ve toplumsal gücünü ortaya koymaktadır.

Eğitim Sen dinamiklerine ilişkin bugüne kadar söz kuran her arkadaşımın ifade ettiğini bende tekrarlamak istiyorum. Evet, bizler birbirimizin düşmanı, birbirimizin rakibi değil, birbirimizin yoldaşlarıyız.

Eğitim Sen, birikimi örgütlü yapısı ve temel ilkeleriyle ortak değerimizdir. Eğitim Sen’de örgütlenen eğitim emekçilerine bin selam.

Sevgi ile kalın.

Ahmet Karagöz

19.10.2022 Çankaya / ANKARA