İSTANBUL- Yaşamını yitiren Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan, sevenlerinin katıldığı tören ardından  toprağa verildi.

MA'nın haberine göre; Yaşamını yitiren Diyarbakırlı Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan son yolculuğuna uğurlandı. 2 Nisan’da Büyükada’da yaşamını yitiren Margosyan için Kumkapı’da bulunan Meryem Ana Kilisesi’nde tören düzenlendi. Törene ailesi, arkadaşları, yazar, ressam ve birçok gazeteci yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm, Garo Paylan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Turan Doğan ile İl Örgütü Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı. Törende, Margosyan’ın yaşamına, eserlerine ve Ermeni, Kürt, Türk ve diğer halkaların haklarına dair verdiği mücadeleye ilişkin paylaşımlarda bulunuldu.

MEZARINA ÇİÇEKLER SERİLDİ

Dualar eşlinde süren törenin ardından Margosyan Şişli Ermeni Mezarlığı’na getirildi. Burada da bir süre dualar edildi. Duaların ardından Margosyan omuzlar üzerinde defnedileceği yere götürüldü. Burada Margosyan’ın mezarının içine çiçekler serildi. Margosyan, ailesi, yakınları, akrabaları ve birçok kişi tarafından milletvekili, yazar ve gazeteci Markar Esiyan’ın mezarı yanına defnedildi.

Margosyan’ın toprağa verilmesi ardından mezarda bulananlar uzun bir süre alkış çaldı.

MARGOSYAN KİMDİR?

23 Aralık 1938’de Diyarbakır’da, Hançepek Mahallesi’nde (Gavur Mahallesi) doğdu. İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirdi. 1966-1972 yılları arasında Üsküdar’daki Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nde müdürlüğün yanı sıra felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyatı öğretmenliği bırakarak ticarete atıldı. Edebi çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

Marmara gazetesinde yayımlanan Ermenice öykülerin bir bölümü Mert Ayt Gğmer (Bizim oralar) adıyla kitap haline getirildi. (1984) ve kitabıyla 1988’de Ermenice yazan yazarlara verilen Eliz Kavukçuyan  Edebiyat Ödülü’nü (Paris-Fransa) aldı. Aras Yayıncılık tarafından basılan Gavur Mahallesi  (1995) ve Biletimiz İstanbul’a kesildi (1998) adlı Türkçe Kitaplarını, 1999’da ikinci Ermenice kitabı Dikrisi Aperen (Dicle Kıyılarından) izledi.

Gavur Mahallesi Avesta Yayınları tarafından Li Ba Me Wan Deran (Bizim O Yöreler) adıyla Kürtçe olarak yayılmamdı (1999)  Evresel gazetesinde “ Kirveme Mektuplar” adlı köşesinde yazmayı sürdüren Margosyan’ın bu makalelerinin bir kısmı Kirveme Mektuplar adıyla 2006’da Diyarbakır’da kitaplaştırıldı.

1996-1999 arasında Agos gazetesinde yayımlanan makalesinde yapılan bir seçki olan Zurna 2009’da, yine Evrensel yazılarından derlenen Çengelliğine (ilk basımı 1999, Belge) Yeni Yüzyıl ve Yeni Gündem gazetelerinde yayımlanan makalelerinden derlenen Kürdan 2010’da kitaplaştırıldı.

Yazıların, dünyanın yaratılış hikayesini mizahi bir  üslupla  ele  aldığı son kitabı Tanrı’nın Seyir Defteri ise 2016’da  yayımlandı. 

Editör: Haber Merkezi