HABER MERKEZİ-   KESK'in “OHAL sürüyor, adaletsizlik büyüyor!” şiarıyla gerçekleştirdiği "Adalet Nöbeti" bugün de devam etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, OHAL rejiminin 6’ncı yıl dönümüne ilişkin, Eğitim-Sen 2’No’lu Şube binasında başlattığı “adaletsizliğe karşı adalet nöbeti” eylemi 2’nci gününde devam etti. "Geri döneceğiz, OHAL uygulamaları sürüyor, direniş büyüyor" pankartlarının asıldığı salonda açıklama yapan Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Eş Başkanı  Hasan Çıtrık, “İktidarın başlattığı adaletsizliğin KHK uygulamalarının devam ettiğini görüyoruz. Yapılan yanlışların, haksızlıkların hukuksal anlamda hem davacısı, hem de takipçisi olacağız” dedi.

KESK Amed Şubeler Platformu açıklama ardından bir buçuk saatlik oturma eylemi yaptı.

ANKARA

KESK, pek çok ilde “Olağanüstü Hal (OHAL) sürüyor, adaletsizlik büyüyor!” şiarıyla 7 gün sürecek olan Adalet Nöbeti’ni bugün de sürdürdü. Ankara’da da başlatılan “Adalet Nöbeti” üçüncü gününde Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) Genel Merkezi’nde devam etti.  Nöbete Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EMEP) ve pek çok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı.

Yaptıkları nöbet eylemine dair konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “KESK olarak Türkiye’de bu adalet nöbetine emek cephesinden bir güç vermek, birlikte daha güçlü bir geleceği yaratma noktasında hareket ettik” dedi. AKP’nin 7 Haziran seçimleri ardından muhalifleri hedef aldığını hatırlatan Kablan, “Bu ülkenin muhalifleri, kadınları, emekçileri demokrasiden, eşitlikten, özgürlükten yana olan milyonları olarak bu ülkenin aydınlık, laik bir geleceğini inşa etmek için bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Biz de KESK olarak bu görev ve sorumlulukla bir adım attık” diye konuştu.

‘İKTİDAR OHAL’E İHTİYAÇ DUYMUŞTU’

Nöbete destek veren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da iktidarın Türkiye’de yaşanan adaletsizlikleri çözmediğinin altını çizdi. “İktidar OHAL’e çok büyük ihtiyaç duymuştu” diyen Gergerlioğlu, ekledi: “Tek adam rejimini arzulamış ve darbe girişimini de bir bahane olarak görmüştü. Yüzlerce insanın öldüğü gecede yüzleri gülüyor, ‘iyi bir fırsat ele geçirdik” diyorlardı. Sonrasında da Türkiye’nin demokratikleşme sürecinin tam tersine çevrildiği zamanları yaşadık. Oysa ki hukuka demokrasiye insan haklarına çok ihtiyacı olan bir ülke. Çok önemli sorunlar yaşıyoruz. Kürt meselesi, insan hakları, yaşam hakkı sorunları, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ifade özgürlüğü meseleleri dağ gibi önümüzdeyken ileriye doğru gitmemiz gerekirken tam tersi hızla geriye gitmeye başladık. Tam bir yıkım oldu. Türkiye belki birçok sorununu halledebilecekken hiçbirini halledemedi. Büyük bir sorunlar yumağına çevrildi.”

‘20 TEMMUZ BAŞARIYA ULAŞMIŞ BİR DARBEDİR’

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, AKP’nin OHAL’i fırsata çevirerek, darbe sürecini devreye koyduğunu belirtti. OHAL’in Meclis’ten geçirilme sürecinde şimdi Adalet Bakanı Olan Bekir Bozdağ’ın “Bu OHAL devlete karşı ilan edilmiştir millete karşı değil. 3 ay sürecektir ama 3 aydan önce de bitirmek üzere sizden yetki istiyoruz ve OHAL kararnameli derhal gelecek” dediğini hatırlatan Gök, şöyle devam etti: “İktidar partisi meclisten yetkiyi aldıktan sonra önce Avrupa Konseyi’ne başvurdu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni askıya aldılar. Birleşmiş Milletler (BM) başvuruda bulundular. Kişisel ve siyasal haklar sözleşmesinde yer alan 27 maddenin 13 maddesini uygulamayacaklarını BM’ye bildirdiler. Nedir bu maddeler, örgütleneme özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü, adil yargılanma hakları, mahkumların hakları, ifade hürriyeti. Yani hükümet Anayasaca teminat alınmış olan bütün temel hak ve özgürlükleri ertesi gün askıya aldı. Ertesi gün ortaya çıkan tablo bu oldu. Üç ay hatta daha az uygulayacağız dedikleri bu OHAL süreci tam 2 yıl devam etti. 32 OHAL Kararname’si çıktı ve hiçbirini Meclis’e getirmediler. Ancak iş işten geçtikten sonra Meclis’e getirdiler. Anayasa Mahkemesi ise ‘OHAL denetlensin’ talebimizi ret ederek hükümete geniş bir alan açtı. Bu tabloda Recep Tayyip Erdoğan ’15 Temmuz Darbesi bize Allah’ın bir lütfu oldu’ dedi. Evet onlar için gerçekten de öyle oldu.”

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ise OHAL sürecinin hala devam ettiğini belirtti. İktidarın hukuk dışı yol ve yöntemlerle OHAL’i kullandığını sözlerine ekleyen Taşçıer, “Biz bu tek adam sistemini kapatacağız. Ama sürece kadar bizim bir arada örgütlü bir şekilde demokrasiden, insan haklarından, hukuktan yana olan her alanda omuz omuza mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Yapılan konuşmalar ardından nöbet eylemi sona erdi.

URFA

KESK Urfa Şubeler Platformu da, OHAL’in yıl dönümü dolayısıyla başlattıkları Adalet Nöbetlerine dair basın açıklaması düzenledi. Ahmet Bahçıvan İş Hanı önünde gerçekleşen açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan, HDP Urfa İl ve İlçe Örgütü yönetici ve üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Urfa İl Örgütü, HDP Urfa Gençlik Meclisi, Tevgeren Jinen Azad (TJA), Barış Anneleri, Urfa Tabip Odası, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, Yaşam Evi Kadın Derneği ve çok sayıda emekçi katıldı. Açıklamada ortak metni Sağlık ve Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şubesi Eşbaşkanı Salih Karataş okudu. Ardından konuşan HDP’li Sürücü, bir çok emekçinin OHAL sürecinde işinden edildiğini ifade ederek, “Demokratik, sol kurumlarla buna karşı mücadele vermeye devam edeceğiz. İhraç edilenlerin hesabını soracağız” dedi.

Konuşmaların ardından oturma eylemiyle devam eden açıklama, slogan ve alkışlar ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi