DİYARBAKIR - Sur ilçesinde 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında yerle bir edilen tescilli tarihi binalar yerine nahit taşından binalar yükseliyor. Hak sahibi Ali Üzmez, bitmeden dökülmeye başlayan yapıyı istemediğini söyledi. 

MA'nın haberine göre; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında yerle bir edilen tescilli binaların yerlerine dikilen evler, bitmeden yıkılmaya başlandı. Üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen 6 mahallede 7 bin 714 parselden 6 bin 292’si, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından “Acele kamulaştırma” kapsamına alındı. Yerle bir edilen 6 mahalle ile ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından hazırlanan raporlarda, yasakta 334'ü tescilli olmak üzere en az 3 bin 569 yapı yıkıldığı belirtildi. 

Hak sahiplerinden Cemal Yılmaz (Hasırlı) Mahallesi'nde ikamet eden Ali Üzmez, eski yapıda çıkartılan taşların nereye götürüldüğü ve ne yapıldığı hakkında bilgisi olmazken, yenilerin Sur mimarisiyle ilgisi bulunmayan nahit taşlarından yapıldığını kaydetti. 

TARİHİ TAŞLAR ORTADA YOK 

Tescilli tüm yapıların 2015 yılında yıkıldığını hatırlatan Üzmez, “Bu evlerde insanlar yaşayamaz. Çürük yapıyorlar. Kullanılan malzeme ile taşlar üst üstte duramıyor. Benim evim sağlamdı, yapısı yeniydi. Benim tarihi taşlarım ortada yok. Ben bu yeni yapıyı ne yapayım. Ben tarihi taşlarımı, desenli taşlarımı ve sağlam yapımı istiyorum” diye konuştu.  

BİNALARIN TARİHİ DEĞERİ YOK EDİLDİ

Binaların tarihi özelliğinin kalmadığını sözlerine ekleyen Üzmez, "Kimse bu insanların ne yaptığını sormuyor. Yarın bir gün bu sahte yapıları yaparak bizden ücrette isteyecekler. Bizi borç altına da sokacaklar” diye belirtti.

Editör: Haber Merkezi