Yaşamak Mı? Nefes Alıp Vermek Mi?

Aşkı, sevgiyi, dostluğu, aileyi, bir insanın diğeriyle paylaşımını, iyiliği, mutluluğu, kimseye zarar vermemek için, toplumların uzlaşma içinde yaşayabilmesi için insanlığın koyduğu “temel “ ahlak kuralları, kısacası; hayatta anlam yüklediğimiz her şeyin, hayatı anlamlı kılan, değerli ve kıymetli olmasını sağlayan herşeyin tek sebebi *“bizatihi”* ölümdür.

Hele hele, her canlının doğasında, mağlup edilemez bir düşmana karşı, kazanılması imkansız bir savaş ve mücadele yürütmek varken. Yani ölüme direniş varken…

Çünkü, ölüm bir son olduğunu, kısıtlı bir zaman olduğunu, asla dönüş olmadığını, çok acımasız, net, keskin ve şüphe içermeyen bir kesinlikte anlatır bize.

Bunun içindir ki; “güya!!!” iyi yaşamak için, araçlar arayıp, keşfedip, icat etmeye başladı insanlık.

Gel gör ki; iyi yaşamak için keşfedilip, icat edilmiş araçlar amaca dönüşünce, doğa da, hayvan da, insan da gözden çıkarılabilir oldu kolaylıkla.

Küresel iklim değişikliği en vahim örneği değil mi?

Sadece petrol için ateş topuna döndürülen kocaman ülkelerde yaşanan acıları, güçlünün güçsüze ne zulümler yaptığını, tüm insanlık hep beraber canlı canlı izlemiyor muyuz?…

Eee tabii ki, bizim ülkemiz eksik kalır mı hiç?

Elde ettiği gücü bırakmamak uğruna, koca bir ülkeyi, felaketten felakete sürüklemekten hiçbir vicdani sorumluluk hissetmeyen insanların olağanüstü bir normallikle karşılandığı, hatta, eline o güç geçse, aynı kötülükleri gözünü kırpmadan yapacak, kendi ve kendisiyle ilgili olan haricindekilere neredeyse hiç değer vermeyen bireylerin oluşturduğu, bir toplum olmadık mı?

Kaçımız, “ben, ahlak, etik, iyilik, hak, adalet öğretiyorum çocuğuma ama maalesef artık bunlar prim yapmıyor toplumda” diyip öfke duymadık ki?…

İnsan gerçek amacını kaybedince, ölümün anlattığı şey artık anlaşılmaz, anlaşılsa dahi değer verilmez, gözardı edilir oluyor. Hayatı anlamlandırmak için, gerçekten yaşamanın hakkını vermek için değer atfettiğimiz her şeyin altı boşaltılıp, tüm derinliğini, özünü, özetle; hayvan gibi, kendisini sadece içgüdüyle yaşamaktan alıkoyan, her şeyi yitirmeye başlıyor insanlık zamanla…

Düşünsenize, dünyanın tüm tarihi boyunca gördüklerimiz, yaşadıklarımız, ölen çocuklar, gençler…

Birileri, gömmesine izin vermedi diye, bir anne, 12 yaşındaki evladının cansız bedenini, günlerce buzdolabında saklamak zorunda kalıyorsa, o annede ki merhamet duygusu, zedelenmez mi?

İnsanın ruhu ölmez mi? Zulmü, acıyı, ezilmeyi, adaletsizliği, vefasızlığı gördükçe,?

Ya zalimleşirsin ( ki artık insanevladı zalimleşiyor), ya da insana dair güveni, sevgiyi, empatiyi, şefkati, vefayı, hayata yüklediğin anlamları kaybedip, sadece nefes alıp vermeye başlamaz mısın?

Tüm anlamları kaybedip, sadece nefes alıp verirsin, yaşamazsın….

Ama, dünya nüfusu 7 milyar 924 bin, insan nüfusunun yüzde 70’i kötüleşti diye, kötülüğe direnen, pes etmeyip teslim olmayan diğer yüzde 30’u ( yani umuyorum en azından %30 dur ) yok sayacak değiliz.

O yüzden, enseyi karartmamak gerek. Azınlık dahi olsan, haklı olmanın verdiği güçle çoğunluğu mağlup edebilirsin…

Tarihin en karanlık anları, daha iyiye değişimin dönüm noktası olabilir. Evet, iyiye değişim, değişim hep bizim istediğimizden geç gelir, ama gelir… gelmek zorunda… insanlık kendi sonunu getirecek kadar kör ve aptal olamaz, olmamalı…

Üstelik, umutsuz da yaşanmıyor ki…

(-Bizatihi: Kendinden, özünden, aslından.

-Bizatihi felsefik kullanımı: Bilen özneden,

bilinçten bağımsız olarak kendi başına var

olan, deneyin ötesinde bulunan şey.)

NOT: : Felsefik tanımdaki, bağımsız ifadesini; farklı anlamlarda tartışabiliriz. Bence yani…

Merhaba sevgili okur; dünden bugüne, bugünden yarına;  emeğiniz, dayanışmanız ve duyarlığınız için bir kez daha teşekkür ederiz

Ötekilerin Gündemi dezavantajlı grupların sesi oluyor. Diyarbakır'da faaliyet gösteren gazete sesi ulusal medyada duyulmayan kesimlerin haberlerini yaygınlaştırıyor.

Sizler de kanalımıza abone olabilir, Sosyal Medya Hesaplarımızı takip edebilirsiniz ve arkadaşlarınıza önerebilirsiniz..


➤Abone butonu üzerinden bize destek olabilirsiniz:
https://www.youtube.com/channel/UCmKl...

➤Ötekilerin Gündem'ine destek olmak için:
https://www.otekileringundemi.com/

Bizi takip edin:

➤Web Sitesi:https://www.otekileringundemi.com/

➤Resmi Twitter Hesabı: https://twitter.com/OtekilerinG

➤Resmi Facebook sayfası: https://www.facebook.com/OtekilerinG/