1. Dünya Savaşı hazırlığı sırasında Osmanlının yürüttüğü politikalarla 1915 Ermeni tehciri gerçekleşir. Ermeniler yaşadığı trajediye tepki gösterir ve devlet refleksiyle davranıp savaşta Ruslarla ittifak kurar. Kürt komşularına kin ve öfkeyle saldırırlar. Birçok Ermeni yazar ve tarihçinin kabul ettiği bu bilgileri romanın tarihsel arka planına yerleştiren Azad Sağnıç, asıl olarak bir aile dramını anlatır. İki kız kardeşin, Nalin ve Zarin’in hikayesi, savaşın yol açtığı tahribatın nasıl toplumsal travmaya dönüştüğünü yansıtır. Sağnıç, her şeyi aktarmak yerine, okura kendince çıkarımlar yapabileceği bir alan da bırakır.

Ama Onlar Kardeştiler bir ailenin dağılma hikâyesi. Nalin ve Zarin’in hikâyesi... Dolayısıyla bu coğrafyanın, halkların kardeşliğinin hikâyesi.

https://notabene.com.tr/ana-sayfa/528-ama-onlar-kardestiler.html

Azad Sağnıç kimdir

5 Ekim 1960 tarihinde Bitlis’in Tatvan ilçesinde, altı çocuklu ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk orta ve lise öğrenimini Tatvan’da tamamladı. Dilbilimci, Edebiyatçı, Kürt siyasetçisi Faqi Hüseyn SAĞNIÇ’ın oğludur. Evli. Zana ve Peşeng adında iki oğlu var.


Ailedeki yurtsever duruş kendisini de diğer aile bireyleri gibi etkilemiş daha ortaokuldayken Solcu ve Kürdi eylemlerinden dolayı tutuklanmış 2 yıl hapis 2 yılda sürgün cezası almıştı. Ancak dava zaman aşımına uğradığından bu cezaları yatmamıştı.
Azad 1980 Askeri darbesine kadar 28 den fazla gözaltı ve tutukluluk yaşamış, 1980 darbesinde Babası Faqi Hüseyn, Abisi Nevzat ve kardeşi Ferhat’la iki kez tutuklanmış uzun işkenceli sorgulardan geçmiş, Kars, Erzurum, Muş, Tatvan, İstanbul’da çeşitli dönemlerde gözaltı ve hapis yatmıştır.


1993 yılında Memleketi Tatvan’dan devletin fiili baskısı sonucu sürgüne gitmiş ancak 1999 yılında bu baskılar kısmen azaldıktan sonra Tatvan’a gidebilmişti.


Siyasi hayatının bir döneminde yolu Rızgari ile kesişmiş bu kesişme 1980 darbesinden sonra kesintiye uğramıştır.
Hak-Par’da 12 yıl merkez yürütme kurulunda PM üyeliği ve Genel başkan yardımcılığı yapmıştır.
Ötekilerin Gündemi, Vengma ve Kürdistan Aktüel’in yazar kadrosu içinde yer almaktadır. Kürt internet sitelerinde, dergi ve gazetelerinde güncel ve yakın tarih üzerine makaleler yazmaktadır.
Kürt siyasetçisi ve araştırmacı yazar olarak çeşitli ulusal ve uluslararası Televizyon programlarına ve değişik kurumların düzenlediği yurt içi ve yurt dışı konferans ve panellere konuşmacı ve panelist olarak katılmakta aynı zamanda çeşitli programlarda moderatörlükte yapmaktadır.


1975-1984 yıllarında Kürdistan’da Türk solunun örgütlenmesini ve mücadelesini Dev-Yol üzerinden Orhan KESKİN’in yaşamını konu alan “Bana Beyaz Bir At Getirin” kitabı 2016 yılında Notabene yayınevi tarafından basıldı.


1.Dünya Savaşı’nı öncesi ve sonrası ile birlikte konu alan ve bu savaşta kayıp iki Kürt kız kardeşin savaştan 50 yıl sonra buluşmasını konu alan “Ama Onlar Kardeştiler” adlı tarihi romanı, “Sosyal Medya Yargılamaları” üzerine araştırma kitabı ve 78 kuşağını anlatan “Geceye Kar Yağardı.” biyografik roman çalışması basıma hazır durumdadır.

( Kaynak: https://www.bernamegeh.org/2020/01/29/azad-sagnic-kimdir/ )

Editör: Haber Merkezi