RENKLİ KALEMLER

İki yıllık bir çalışmamın sonucunda Renkli Kalemler adlı dosyam ortaya çıktı. Dokuz yazarın kaleminden, farklı farklı konulardaki değişik fikirlerin bir araya getirdim. 

Bu kitapta yer alan yazarlar; bazı dönemler akademik görevlerde yer alanlar, yöneticiler, toplumun tanıdığı siyasetçiler ve edebiyatçılardır. 

Okuma dünyamda önem verdiğim bu usta kalemlerden etkilendiğim, kitapları olan, sürgün, zindan hayatları olanlar, bu süreçlere tanıklık edenlerdir. Türkiye’nin geçmiş siyasetinde günümüze kadar  ve  geleceğe dair fikir belirten yazarlarımızın fikirlerini Renkli Kalemlerde toparladım.

Adı geçen yazarlarımızdan biriside Sibel Özbudun’dur. 

Sibel hocam antropoloji bilimi üzerine araştırmalarıyla bilinir. Bu bilim üzerinden yola çıkarak insanlığı gelecekte neler bekliyor. Gelecekte  kadının  yeri, toplumda ki geri kadın ve sınıf mücadelesi üzerine kadın ve feminizm ve geçmişteki kadın mücadelesi üzerine sorular sorarak fikirlerini aldım. Dünya, en kötü dönemi yaşıyor; bu kadınlar açısında daha da vahim bir durumdu. Pazarlarda satılan kadınların yaşadığı bir süreci üzerine sohpetler ettim. Önemli konlara Sibel hocam parmak basıyor.

Kitabımda ayrıca yere alan sevgili yazar Kasım Koç’tur. 

Kasım, Dersim’li bir yazardır. Kasım ile beraber  bu topraklarda yaşanan bir çok hadiseleri kültür, dil, inanç ve bu coğrafya üzerinde ortak paydalara sahibiz. 

Dersim’de yaşan 38 katliamı üzerine  sorularıma vermiş olduğu yanıtlar ve çıkardığı ilk kitap Ğada romanında komuşu ülkelerde yaşanan  süreçlere dair fikirlerini  ve Türkiye siyasetine de seçimlere dair sorularıma verdiği yanıtlar yer alır. Ayrıca yazarlığa onu götüren nedenlerin üzerine muhabbetini ettik.

Alper TAŞ: 

Bilindiği gibi sevgili Alper, ÖDP Genel başkanı ve 2019 yerel seçimlerinde İstanbul  Beyoğlu  Belediye başkanı adayı idi. Bu seçim sürecinde yaşadıkları ve genel fikri üzerine onunla söyleşi yaptım. Ayrıca 15 Temmuz gecesi yaşananlar ve yerel seçimler üzerine sorularıma verdiği cevaplar yer almakta.

Fiğen  YÜKSEKDAĞ: 

Kamuoyun tanıdığı, demokrat, sosyalist kimliğiyle bilinir. Ülkemizin içinde geçtiği önemli bir süreçte Kadın olarak bilinen bir siyasetçidir. Kendisine mektup yoluyla ulaştım. Yolladığım soruları yanıtlayarak cevap oldu. Başta Kürt sorununu ve Kadın meselesi üzerine ve tutuklanma sürecinden yaşadıklarını ve cezaevi yaşamı üzerine sorularımı yanıtladı.

Hasan Hayri Aslan: 

1980’de Türkiye’nin sürüklendiği karanlık günler üzerinde söyleşi yaptım. O 12 Eylül cunta döneminde Türkiye ceza evinde yaşanan vahşete tanıklık etmiş, o süreci yaşananlardandır. Yaşadıklarını, Diyarbakır 5 NOLU cehenneminde ölümden öte adlı kitabında toparlamış.

Yazar daha sonra ki hayattı sürgün de geçiyor. Sürgüne dair ve kitabında yazamadıklarına dair sorularımı yanıtladı.

Doç. Dr. Candan Badem: 

15 Temmuz darbesi sonrasında, bilindiği gibi 672 saylı kanunun KHK ihraçları üzerine  işsizleştirilen binlerce kamu emekçilerden biridir. İhraç edilen akademisyenler dünyası üzerine yaptığım söyleyiştir.

Temel DEMİRER: 

Temel  hocam bütün konularda mevcut sisteme karşı olan bir yazardır. Bu muhalif kişiliği ile bir çok makalelerini okumuştum, açıklamalarını dinlemiştim. Ülkenin içinde bulunduğu konjonktür ile ilgili geçmiş ve gelecekle üzerine sorularımı yanıtladı.

Muzaffer ORUÇOĞLU: 

Oruçoğlu, Kars, Azerilerindendir. 1968 kuşağın önemli şahsiyetlerinden biridir. Gençlik yıllarında uzun süre illegal yaşamak zorunda kalan biridir. Bu kaçak yıllarında Dersim ve köylerinde, dağlarında yaşamış biridir. Yazıların ezici çoğunluğu ve kitaplarından önemli yerini Dersim işkal eder. 

Oruçoğlu yazdığı romanlarıyla ender yazarlar içerisinde yer alan biridir. 

Dersimin toplumunu, kültürünü, coğrafyasını, felsefesini usta bir kalemle ele almıştır kitaplarında.

Dersim’li olmayıpta Dersimi en iyi anlatan yazarların başında geliyor. Bir çok konu hakkında kendisine sorular sorular sordum.

Adnan  Selçuk Mızraklı: 

Mızraklı, Diyarbakır  Büyük Şehir Belediye Eş Başkanı idi. Önemli bir kürt siyasetçisidir. 2019 yılında yerel yönetimim seçimlerinde halkın oylarıyla seçilen bir Belediye Başkanıdır. Mızıraklı’ da 15 Temmuz sonrasında ülkede yaşananlardan nasibini alanlardan biridir. 

AKP kendisinden seçilmeyen belediye bölgelere halkın iradesini gasp ederek kayyum atamıştı, Mızraklı’da bu yöntemle cezaevine konulanların arasından biridir. 

Böylesi bir sürecin başladığı bir zaman diliminde sayın Mızraklı’ya misafir oldum. Sorularıma, öngörülü fikirleriyle, Kürt sorunu üzerine çözüm noktasına ışık tuttu. Ülkenin geleceği açısında ve HDP’nin içinden geçtiği süreç üzerine sorularımı cevapladı. 

Böyle zor ve yoğun bir süreçte  bana vakit ayırıp sorularıma yanıt olması oldukça önemli ve değerliydi. Bu vesileyle sizin aracılığınızla kendilerine teşekkür ediyorum

Editör: Haber Merkezi