Karadeniz’in incisi Ünye’de doğdum. İlk gençlik yıllarım bu şirin kasabada geçti.

Karadeniz’in incisi Ünye’de doğdum. İlk gençlik yıllarım bu şirin kasabada geçti.  70’lı yılların devrimci mücadelesinde burada saf tutum.

12 Eylül askeri darbesinin mağdurlarından, sanıklarından ve tanıklarından biriyim.  Erzincan 3. Ordu Askeri Mahkemesinde iki yıl süren yargılanmamız sonucunda  10 yılla mahkum oldum.  Öğrenimim zorunlu kesintiye uğradı.

Tahliye sonrası siyasi mücadelemi Kurtuluş Sosyalist Dergisi’nde sürdürdüm. BSP’nin (Birleşik Sosyalist Parti’nin) ve ÖDP’ nin (Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin) kuruluş çalışmalarında ve merkez yönetimlerinde bulundum.

Irak’ta Savaşa Hayır Platformu, Küresel BAK gibi sivil toplum inisiyatiflerde çalıştım. 2005 yılın Mart ayında Gencay Gürsoy, Nuray Mert, Tayfun Mater, Osman Kavala ile birlikte 150 imzalı barış bildirisini hazırladık. Bildiriyi başbakana iletmek ve yeniden çatışmasızlığın zeminin oluşmasına  katkı sunmak için 10 Haziran 2005 tarihinde Gencay Gürsoy başkanlığında 10 imzacıyla birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da başbakanlıkta görüştük.

Bu görüşme sonrasında barış için oluşan çeşitli yurttaş girişimlerinde daha aktif çalışmaya başladım. 2007 yılında Türkiye Barış Meclisinin kuruluşuna katıldım.  2010 -2015 yıllarında sözcülüğü yürütüm. 2015 yılında Barış Vakfı kuruluş çalışmalarını yürüttüm ve halen barış/çatışma çözümü çalışmasını Barış Vakfında sürdürüyorum.

2005 yılından itibaren esas çalışma alanım Kürt sorunu, barış ve çatışma çözümü oldu. Bu konuda yerli ve yabancı çalışmaları imkanlarım ölçüsünde takip ediyor, içinde yer alıyorum

Şemdinli’den Ankara’ya Kürt Sorunuisimli ilk kitabım, 2007 yılındaAgaro  yayınlarından çıktı.  2009 yılında, BirGün Gazetesi için  hazırladığım yazı dizisinde yer alan 31 siyaset ve akademisyenle yaptığım söyleşilerden oluşan Kürt Sorununda Çözüm Önerile isimli kitabım Kalkedon’dan çıktı. 2015 yılında Necmiye Alpay ile birlikte hazırladığımız Barış Açısını Savunmak isimli kitabımız Metris ’ten çıktı.

BirGün Gazetesi, Gündem, haftalık BasHaber gazetelerinde ve IMP News internet sitesinde düzenli yazdım, çalıştım. Ayrıca çeşitli dergi ve gazetelerde Kürt Sorunu ve barış/çatışma çözümü konularında çok sayıda makalem yayınlandı. Hayattaki tek varlığım biricik oğlum Utkuoğul.