ŞIRNAK - HDP'li Silopi Belediyesi tarafından açılan Kadın Emeği Pazarı'nda çalışan kadınlar, projenin kadınlar açısından hem üretim hem de istihdam alanı oluşturduğunu kaydederek, bu tarz projelerin artması gerektiğini belirtti.

JIN NEWS'ten Rojda Aydın'ın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Şırnak'ın Silopi Belediyesi, kadın istihdamına yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bugüne kadar kadınlar için birçok projeye imza atan belediye, bu projeleri kadınların ihtiyaçları doğrultusunda hayata geçiriyor. Hayata geçirilen projelerden biri ise Silopi’nin Yeşiltepe Mahallesi 63’üncü Cadde’sinde kurduğu Kadın Emeği Pazarı. 17 Mart’ta açılışı yapılan Kadın Emeği Pazarı büyük ilgi ile karşılanırken, pazarda 12 dükkan ve bir kafeterya bulunuyor.

Burada çalışmaya başlayan kadınlar, ajansımıza konuştu.

‘Kadının kendi işini yapması bizi sevindiriyor’

Daha önce yapabileceği bir iş olmadığı için evde olduğunu söyleyen ve kurulan pazarda Kela Memê yerini açarak organik ürünlerin satışını yapmaya başladığını belirten 23 yaşındaki Reyhan Bayram, “Belediye biz kadınları düşünerek böylesi bir yer açtı. Aileme destek olmak için ben de burada çalışmak istedim. Hem aileme bakmak hem de ayaklarımın üzerinde durmak benim için çok iyi. Ailem de 15 yıldır organik ürünler satıyor. Ben de bu işi sürdürmek için organik ürünleri satıyorum. Bu proje bizi çok sevindirdi. Proje sayesinde birçok kadın burada çalışmak için başvuruda bulundu. Şuan burada bir çok kadın kendi dükkanında işini yapıyor. Bizim burada çalışmamız toplum tarafından da olumlu dönüşler aldı. Kadın, erkek ve genç fark etmeksizin herkes buraya alışverişe geliyor ve bu da bizi çok sevindiriyor. Dükkanımın ismini Kela Memê koymamın nedeni bizim yaylamız. Sattığım bu organik ürünler ise bu yaylada yetişiyor. Dolayısıyla hem ürünlerimi hem de yaylamı tanıtmak için bu ismi koydum. Bir yandan da yayla kültürümüzü kentte yaşatmaya çalışıyorum” diye anlattı.

‘12 esnaf kadınla beraber olmanın verdiği bir güç var’

Aslen Batmanlı olan ve 4 yıldır Silopi’de yaşayan 30 yaşındaki Vuslat Canbeyli ise, kurulan pazarda dekorasyon ahşap üretimi yapıyor. Daha önce özel bir sektörde çalıştığını ve birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını anımsatan Vuslat, “Sürekli mesai yapıyordum. Çalışma koşulları çok ağırdı ve emeğimin karşılığını alamıyordum. Çalıştığım özel sektörde mobbinge maruz kaldığımız zamanlar oldu. Zor şartlar altında çalıştığım için kendi işimi kurmak istedim ve ahşap tasarım işini yaptım. Silopi’de böylesi bir yerin açılacağını duydum ve başvuruda bulundum. Başvurum kabul edildikten sonra burada kendi işimi yapmaya başladım. Burada 12 esnaf kadınla beraber olmanın verdiği bir güç var. Dekorasyon ahşap üretimi yapıyorum şuan. Kimi demoralize edici cümleler kullansa dahi motive edici cümleler de duyuyoruz” sözlerine yer verdi.

Bu projenin kadınlar açısından çok değerli olduğunun altını çizen Vuslat, “Belediyemize teşekkür ederiz. Çok mantıklı bir proje. Her ne kadar 12 dükkanda çalışan kadın olsa da her geçen gün sayının artacağını düşünüyoruz. Bir diğer yandan da burada çalışan kadınlarla birbirimize ekstra bir güç verdi ve yalnız olmadığımızı gördük. Güvenlikçiden kafeterya ve esnaflara kadın. Yalnız olmamak güzel bir duygu. Kadınlar için böylesi küçük yerlerde kadın emeğinin daha çok sergilenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Kadınlarla dayanışma içindeyiz’

Erzurum Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik öğretim mezunu olan 28 yaşındaki Çiğdem Özel de, kısa bir dönem ise muhasebe bölümünde çalıştığını belirtti. Kadınların her sektörde geri bırakıldığına değinen Çiğdem, kız kardeşi Zozan Özel İle beraber börek yeri açtığını belirtti. Çiğdem, “Okuduğum bölüm kapsamında birçok yere iş başvurusu yaptım ama kabul edilmedim. Üniversite mezunuyum ve bana hiçbir şekilde bir şans verilmedi. Silopi’de kadın emeği pazarının kurulacağını duyduğumda çok mutlu oldum ve gurur duydum. Bir kadın için bunu yapmak cesaret ister. Çünkü şu ana kadar hiçbir belediye böylesi bir çalışma yapmadı. Bu bizim için büyük bir şans oldu ve kardeşim Zozan’la beraber burada işe başladık. Buradaki çalışan kadınlar çok mutlu. Aslında çok güzel bir süreç yaşıyoruz. Çevredeki esnaf erkeklerin tepki göstereceğini beklerken, bize destek verildi. Biz bu duruma çok şaşırdık ve mutlu olduk. Bu proje bize güç verdi. Burada hep beraberiz ve adeta bir aile gibi olduk. Kadın dayanışması çok önemli. Buradaki kadınlarla sürekli dayanışma içerisindeyiz. Bu dayanışma bizi var ediyor ve dayanışmayı her zaman sürdüreceğiz” diye kaydetti.

‘Güç aldım’

19 yaşındaki Helbest Jiyan Kızıl ise pazarın en küçük esnafı. Bazı nedenlerden dolayı okulu bıraktığını söyleyen Helbest, “Buranın açılacağını duyduğumda da çok mutlu oldum. Biz kadınların ayakta durması için yapılan bu proje bizi gururlandırdı. Kadınların kendi ayaklarının üzerinde durması çok güzel bir duygu ve burada çalışmak ise bana güç kattı. Bu kadar kadınla beraber çalışmak bana her zaman güç veriyor. Belediyenin bu projeyi yapması bizleri çok sevindirdi. Belediyenin kadınlar için sürekli proje ve çalışmalar yapmasını istiyoruz. Kadın emeği dışarıda yok sayılıyor. Ama biz kadınlar burada kendi işimizi yaparak kendi ayaklarımızın üzerinde duruyoruz. Buradaki kadınlarla çalışmak bana güç veriyor. Bana hem abla hem de aile oldular. Tüm kadınların kendi ayaklarının üzerinde durmalarını istiyorum. Kadınların ezilmesini istemiyorum” dedi.

‘Emek pazarını biz kadınlar renklendireceğiz’

Açılan pazarda kafe işleten 29 yaşındaki Fatma Mete de, kadınların dayanışma içerisinde olacağını belirterek şunları söyledi: “Daha sonra burada işime başladım. Kadınlar dışarıda ve kafelerde rahat olmadığı için kafeterya yeri işletmeyi düşündüm. Bundan kaynaklı da şu an kafe yerinde çalışıyorum. Kadınların her alanda rahat olmasını istiyorum. Bu proje sadece bizi değil, herkesi çok sevindirdi. Belediye kadın emeğini düşündüğü için bu yeri açtı ve biz de bu yerle beraber güç aldık. Burada çalışan tüm çalışanlar kadın. Emek pazarını biz kadınlar kendi elimizle renklendireceğiz.” 

Editör: Haber Merkezi