ŞIRNAK - HDP'li Silopi Belediyesi tarafından açılan Kadın Emeği Pazarı'nda çalışan esnaf kadınlar, kendilerine istihdam alanı bu projeyle daha özgüvenli ve güçlü hissettiklerini belirterek, “Bu tarz adımların atılması umut verici” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Şırnak’ın Silopi Belediyesi, “Halkçı yerel yönetim anlayışı” ile halka hizmet sunmaya devam ediyor. Kadınların ihtiyaçları doğrultusunda birçok projeye imza atan belediye, 17 Mart’ta büyük bir ilgiyle karşılanan Kadın Emeği Pazarı’nın açılışını gerçekleştirdi. Kayyımdan 133,5 milyon TL borçla devr alınan belediyenin 1 milyon 300 TL’lik projesi, ilçedeki kadınlar için önemli bir istihdam alanı yarattı. 12 dükkan, 1 kafe ve 1 Çocuk Emzirme Odası’nın bulunduğu pazarda, 5 dükkan ve kafe hizmet vermeye başladı.

BÜTÜN İŞLETMECİLER KADIN

Saat 08.00 ile 22.00 arasında hizmet veren pazarda güvenlik görevlisi olarak çalışan Dilber Hakiçi (34), tüm işletmecilerin kadın olduğu pazarda her şeyden kadınların sorumlu olduğunu belirtti. Sadece kadınlara değil erkeklere de hizmet verildiğini söyleyen Hakiçi, pazarda kozmetikten börekçiye ve organik ürün satan birçok dükkanın bulunduğunu aktardı. İlerleyen süreçte diğer dükkanların da hizmet vermeye başlayacağını ve böylece çeşitliliğin daha da artacağını ifade eden Hakiçi, alışveriş yapanların dinlenebileceği bir kafe ve bir emzirme odasının da bulunduğunu kaydetti. Pazarın iki hafta önce açıldığını hatırlatan Hakiçi, “Kadın girişimcilere destek olmak amacıyla burası açıldı. Şuan yoğun bir talep söz konusu. Silopili yurttaşlarımızda burayı sahipleniyor ve artık alışveriş için buraya uğruyor. İnsanlar burayı tanıdıkça daha çok kişi gelmeye başlayacak” diye belirtti. 

28 YAŞINDA İŞLETMESİNİ AÇTI 

Pazarda börekçi dükkanı işleten Çiğdem Üzer (28) isimli genç girişimci de, ilçede çiğ börek satan bir işletmenin olmamasından kaynaklı dükkanı açtığını belirtti. Dükkanı açmadan önce girişimcilik eğitimi alan Üzer, “Silopi Belediyesi’nin projesi, kadınlar için büyük bir girişim oldu. Bizlere sunulan bu olanaktan hem gurur duydum hem de kendi işimi yapmaktan mutluluk duydum. Bir kadını ancak başka bir kadın iyi anlar, ihtiyaçlarının en olduğunu bilir. Kadınlarla dayanışarak birbirimizden güç alıyoruz. Belediyede de kadın başkanın olması bizleri daha da güçlendiriyor. Kadın güçlüyse toplumda güçlüdür. Son zamanlarda kadınlar ne kadar yara alsa da bu tarz adımların atılması umut vericidir. Belediye halka hizmet için vardır. Belediyemizin de bizlere sunduğu birçok avantaj var. Bunlardan biri bu pazar. Dükkanı başka bir yerde açmış olsaydım bu kadar rahat çalışamazdım. Burada yalnız olmadığımı biliyorum. Özel sektörde ne kadar çalışırsak çalışalım hep bir adım geride bırakılıyoruz ama kendi işletmemizle öz gücümüz artıyor. Bunu da bizlere bir kadın sunuyor” ifadelerini kullandı. 

EKONOMİK ÖZGÜRLÜĞÜ SAĞLIYOR 

Pazarın bir diğer işletmecisi olan Reyhan Bayram (24) ise, daha önce herhangi bir iş yapmadığını, bu pazarla iş hayatına girdiğini anlattı. Belediyenin bu pazarla kadınlara büyük bir imkan sağladığını söyleyen Bayram, şöyle devam etti: “Kendi işimizi yaparak kendimizi var ediyoruz. Ekonomik gücümüzü sağlıyoruz. Burada organik ürünlerin satışını yapıyorum. Bölgemizde bulunan dağlardan, yaylalardan topladığımız otları burada halka ulaştırıyoruz. Köylerde yapılan yoğurt, peynir ve süt gibi ürünlerin direk halka ulaşmasını sağlıyoruz. Kadın Emeği Pazarı, somut olarak atılan bir adımdır. Bu, belediyenin kadınlara verdiği önemi gösteriyor. Kadınların hayata aktif katılmanı sağlıyor.” 

MA / Ömer Akın

Editör: Haber Merkezi