ŞIRNAK - Silopi Belediyesi’ni kayyımdan 273 milyon TL borçla devralan HDP yönetimi, örnek bir TİS’e imza atarak, işçsinin yüzünü güldürdü. 5 bin TL alt limit belirleyen sendika, masadan sosyal yardımlarla birlikte ortalama 8 bin TL’yle kalktı. 

Şırnak’ın Silopi Belediyesi’ni 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde kayyımdan 273 milyon TL borçla devralan Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimi, örnek teşkil edecek bir Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalayarak, emekçilerin yüzünü güldürdü. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel İş Sendikası ile belediye yönetimi arasında 2022- 2025 yıllarını kapsayan dönem için imzalanan TİS, ayni ve nakdi kazanımlarıyla işçileri enflasyona karşı korumaya aldı. Sendikanın 5 bin TL alt limit olarak belirlediği TİS görüşmelerinde en düşük işçi maaşı 3 bin TL’den 6 bin TL’ye çıkarıldı. İşçiler, sendika temsilcileri ve belediye eşbaşkanları, insan ve emek odaklı bir yaklaşımla hareket ettiklerini ve sonuçtan memnun olduklarını dile getirdi. 

İŞÇİLERİN KOŞULLARI 

Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Adalet Fidan, kayyımlar tarafından aşırı derecede borçlandırılmış bir belediye olmalarına rağmen işçilerinin hem çalışma koşullarının hem de aldıkları ücretleri iyileştirdiklerini dile getirdi. Göreve geldiklerinde ilk olarak çalışanların durumunu tespit ettiklerini, liyakatı ön planda tuttukların ve iş barışına önem verdiklerini söyledi. İşçilerin talepleri doğrultusunda adım atmaya özen gösterdiklerinin altını çizen Fidan, TİS’in partisinin emek politikaları dikkate alınarak imzalandığını ifade etti. 

BORÇ ENGEL DEĞİL 

Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Süleyman Şavluk da, kayyımların aşırı borç yükü, eksik bırakılmış alt ve üstyapı hizmetlerine rağmen emekçileri ihmal etmediklerini belirterek, tüm zorluklara rağmen kamusal hizmetleri eksik bırakmadıklarını söyledi. Sosyal ve kültürel hizmetleri de aksatmadan sürdürdüklerini vurgulayan Şavluk, kadın ve gençlere yönelik projelere öncelik verdiklerini belirtti. Belediye hizmetlerini sunarken toplumun bütün kesimlerinin ihtiyaçlarına göre projeler yaptıklarını sözlerine ekleyen Şavluk, "Silopili gençlerimiz belediyenin desteğiyle yamaç paraşütü eğitimi alarak hem İran’a gittiler hem de Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki uluslararası yamaç paraşütü festivaline katıldılar. Yine eğitim gören bütün Silopili gençlerin sınavlara giriş ücretlerini yatırarak eğitim almaları için katkıda bulunuyoruz” dedi. 

İŞÇİLERİN TALEPLERİ 

DİSK Genel İş Sendikası Şırnak Şube yöneticisi Mahmut Olgun da imzaladıkları TİS’in ülke genelinde örnek teşkil ettiğine dikkati çekerek, “Yeni TİS döneminde belediye eşbaşkanları ile işçilerin talepleri doğrultusunda masaya oturduk. Yaptığımız görüşmelerde işçilerin taleplerinin üzerinde bir zam yapıldı. İşçilerin maaşlarına yüzde yüze yakın bir zam gerçekleşti. Aksi takdirde artan enflasyon nedeniyle işçiler geçinemez durumdaydı” diye belirtti. 

‘İŞÇİLERE DEĞER VERİYOR’

Zamlı ilk maaşlarını alan belediye işçileri ise sözleşmeden son derece memnun. İşçi Mesut Yapabalak, “Daha önce 3 bin TL ücret alıyorduk. Fakat artan enflasyon yüzünden aldığımız ücret bizlere yetmez oldu. Devletin asgari ücrete yaptığı zam da yetmiyor. İnsanlar bununla kira mı ödesin, elektrik, su faturalarını mı yatırsın ya da mutfak malzemelerini mi alsın? Bunun giyim ve eğitim gibi masrafları da var. Sendika ile belediyemiz güzel bir anlaşma yaptılar. Aldığımız ücret bizi tatmin ediyor. Bu anlaşmayla taleplerimiz karşılandı. Belediyemiz işçilerine değer veriyor. İşçilerin yaşadığı sıkıntılarla yakından ilgileniyorlar. Biz koşullarımızdan memnunuz” diye konuştu.

‘TİS’TEN MEMNUNUZ’

İtfaiye biriminde çalışan Emrah Bildik de, daha önce Hak-İş’e bağlı Hizmet - İş Sendikasına üye olduklarını ancak kağıt üzerinde imzalanan haklardan doğru dürüst faydalanmadıklarını söyledi. Yeni sözleşmeden kazandıkları haklara işaret eden Bildik, "Bunun için ben de DİSK Genel-İş sendikasına geçtim. Yakın zamanda işçiler adına belediye ile yaptıkları sözleşme çok yararlı oldu. Bu sözleşmeden çok memnunuz” dedi. 

Silopi Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında 27 Ocak’ta yapılan TİS’in ayrıntıları şöyle: 

* En düşük ücret 3 bin 200 tabanından 6 bin 20 TL tabanına yükseltildi. Ortalama yüzde yüz zam yapıldı.

* Dini bayramlar ile 1 Mayıs İşçi Emekçi Bayramın ikramiyesi 75 TL den 250 TL'ye çıkartıldı.

* Tediyeler 52 günden 80 güne çıkartıldı. Tediye ödemeleri her 4 ayda bir yapılacak.   

* Ücret, sosyal yardım ile birlikte ortama 8 bin TL oldu. 

* Evli veya çocuklarına bakmakla yükümlü sendika üyesi işçilere ayda Net 500 TL aile ve çocuk yardımı yapılır.

KIZ ÇOCUKLARINA AYRICALIK 

* İlkokulda okuyan kız çocuğu için net 115 TL, erkek çocuğu için net 65 TL.

* Ortaokulda okuyan kız çocuğu için net 180 TL erkek çocuğu için net 130 TL.

* Lisede okuyan kız çocuğu için net 250 TL erkek çocuğu için net 200 TL.

* Yükseköğrenim gören kız çocuğu için net 500 TL Erkek çocuğu için net 400 TL öğrenim yardımı verilir.

EĞİTİM ENGELİNE YARDIM YOK 

* Engelli çocuğu olan işçilere, her ay bir yevmiyesi tutarında engelli yardımı verilir. Yukarıda belirtilen eğitim yardımı okul çağına gelmiş kız çocuğunu okula göndermeyen işçinin erkek çocuğuna da belirtilen yardımlar yapılmaz.

* İşçilere, fiilen çalışmalarına bakılmaksızın her ay net 240 TL yemek yardımı sosyal yardım olarak verilir.

(MA )

Editör: Haber Merkezi