ŞIRNAK - Silopi Belediyesi’nin Fen İşleri Müdürü Şeyda Ürper ve İkmal Müdürü Nefise Kuncar, verdikleri mücadeleyle hem yönetim kademeleri hem de mesleklere yönelik cinsiyetçi algıları kırıyor.  

Şırnak’ın Silopi Belediyesi’nde, Fen İşleri Müdürü olan İnşaat Mühendisi Şeyda Ürper (30) ve İkmal Müdürü Makine Mühendisi Nefise Kuncar (24), 200 erkeğin çalıştığı belediyede günlük işlerin yanı sıra mesai arkadaşlarına “toplumsal cinsiyet eşitliğini” aşılıyor. Mesleklerin cinsiyetçileştirilmesine karşı makine ve inşaat alanlarında da kadınların var olduğunu ispatlayan Ürper ve Kuncar, kadınların daha fazla karar mekanizmalarında yer almaları için mücadele ediyor.  

ALGILAR ZAMANLA DEĞİŞTİ

8 yıldır inşaat mühendisi olarak çalışan Fen İşleri Müdürü Şeyda Ürper, Silopi Belediyesi’nde ilk kadın müdür olduğunu belirtti. Belediyeye gelen yurttaşların kendisine çoğu kez “Müdür bey” diye seslendiğini belirten Ürper, “Müdürlüğün tamamen erkeğe ait bir sıfat olduğunu benimsemişlerdi. Ya da müdürün sekreteri sanıyorlardı ama yavaş yavaş o algılar kırılmaya başladı” dedi. “Erkek işi” olarak algılandığından zaman zaman ötekileştirildiğini dile getiren Ürper, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Özel sektörde çalıştığım süreçte de şantiyede tek kadın personel bendim. Genelde kadın istihdamının çok az olduğu ve ‘kadın yapamaz’ diye baktıkları işti ama çalıştığım birçok yerde bu algıyı kırdım. Bu mesleğin erkeğe özgü olmadığını zamanla görebildiler. Belediyede ve özel sektörde yaşadığım zorluklar farklıydı. Çünkü farklı çalışma alanlarıydı. Burada daha çok önyargılar vardı. Daha çok, ‘Kadın yapamaz, müdürlük işi zordur’ deniliyordu. Birimimde 200 personel yer alıyor ve bu 200 erkeğin içinde tek kadın bendim.” 

Bir süre sonra çalıştığı birime 4 kadın personelin alındığını aktaran Ürper, “Kadının farkını bu şekilde gösterdiğimi düşünüyorum. Burada varlığımızı kabul ettirdik. Daha önceleri, ‘Bir kadından emir mi alacağız, bir kadın nasıl müdürümüz olacak’ önyargısı vardı. Onlarla kurduğum diyalogla önyargıları kırdım. Kadın kimliğiyle bunu kırdım. Onların beklentisi onlar gibi olmamdı ama ben kadın müdür olarak mücadelemi sürdürdüm. Müdürlük bir erkeğin işiymiş algısını yıktım. Şimdi halktan çok olumlu tepkiler alıyorum” diye belirtti. 

KADIN MÜHENDİS SAYISI ARTTI

Kadınların meslek seçmekte korkmamaları gerektiğinin altını çizen Ürper, “Şırnak Mühendisler Odası’na kayıt yaptırdığımda sadece bir kadın mühendis olduğu söylenildi. Ben ikinci kadın olarak Şırnak’a geldim. Şuanda il ve ilçelerinde toplamda 13’e yakın kadın mühendis var. Mühendisliği çok severek yapıyorum. Kadınlar, her alanda birlik ve beraberlik içerisinde kimliğiyle yer almalıdır. Alanlarda dayanışma içerisinde olmalıyız. Bu 8 Mart’a Silopi’de etkinliğimiz olacak. Kadınların dayanışma içinde etkinliğimize katılmalarını bekliyoruz” çağrısında bulundu. 

MÜCADELEYLE BAŞARILDI 

Belediyenin İkmal Müdürü olan makine mühendisi Nefise Kuncar da, yaklaşık iki yıldır belediyede çalıştığını belirterek, “Burada çalışmaya başladığım zaman çalışma arkadaşlarımın ve halkın tepkisi farklıydı. Ama onlara kadının da bu işi yapabileceğini, bu işin üstesinden gelebileceğini gösterdim” diyerek yaşanan değişimi anlattı. Tüm cinsiyetçi algılara rağmen mücadele ederek, çok iş başardığını anlatan Kuncar, şöyle devam etti: “Pes etmeden devam ettim. Mücadele ederek başardım. Kadınlar, her şart ve koşulda kendilerine inanmalı. Benden önce gelen makine ikmal sorumluları hep erkekti. Hep erkek görmeye alışmışlardı. Bir erkekten emir alma hemen yerine getirme gibi bir durum vardı. Onlarla çalıştığımda alt üst ilişkisinden çok bir çalışma ve mesai arkadaşı olarak çalıştım. Tüm kadınlara çağrım çalışma yaşamının her alanında yer alsınlar.”  (MA )

Editör: Haber Merkezi