DİYARBAKIR - Diyarbakır'da kadınlara yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutukalanan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin’in duruşması ertelendi. 

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Diyarbakır merkezli 16-17 Mart tarihlerinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan ve aralarında sivil toplum örgütü, sendika yöneticileri ile siyasetçilerin de bulunduğu 25 kadından 11’i çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 14’ü adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Tutuklananlardan biri de görevden alınarak, yerine kayyım atanan Diyarbakır (HDP) Sur İlçe Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin idi.

Savcılık tarafından hakkında “Örgüte üye olmak" iddiasıyla iddianame hazırlanan Buluttekin’in ilk duruşması Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Buluttekin’in tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmada, avukatı da hazır bulundu. Ayrıca yerlerine kayyım atanan Silvan ve Ergani belediye eşbaşkanları ile Tevgera Jinên Azad (TJA) üyeleri, Sur İlçe Eş Başkanları, belediye meclis üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve sivil toplum örgütü temsilcileri de  duruşma salonunda izleyici olarak bulundu.

DURUŞMA ERTELENDİ 

Hakkındaki iddialara ilişkin savunma yapan Buluttekin, HDP’den aday gösterildiği 2019 Yerel Seçimleri’nde Sur Belediye Eşbaşkanı olarak seçildiğini belirterek, “Hem kadın aktivist hem de HDP üyesiyim. HDP, Meclis’in üçüncü büyük partisidir. Katıldığım tüm eylem ve etkinlikler valilik onayı olan izinli eylemlerdi. Bir seçilmiş olarak etkinliklere katılmak en doğal haktır” diyerek tahliyesini talep etti. Buluttekin'in avukatı da, yaptığı savunmaların ardından müvekkilinin tahliyesini istedi.

İddia makamı ise, eksik hususların giderilmesini talep etti. 

Mahkeme heyeti verdiği kısa aranın ardından Buluttekin'in Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bulunan dosyasının akıbetinin sorulmasına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 29 Eylül’e erteledi.

Editör: Haber Merkezi