SEMSÛR - Depremin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen barınma sorunu çözülmeyen Semsûrlular, çadırların ihtiyaçları karşılamadığını belirterek, konteyner talebinde bulundu. 

Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde büyük yıkımında yaşandığı Semsûr'da, resmi rakamlara göre 11 binden fazla insanın yaşamını yitirdi. Günlerce müdahalenin yapılmadığı Semsûr'da, depremzedeler günlerce soğuk kış şartlarında çadır bekledi. 10'uncu günden sonra kente ulaşan çadırları alabilen depremzedeler, yaklaşık 3 aydır soğuk ve yağmura karşı korunaklı olmayan, hijyen sorunlarının olduğu çadır kentlerde yaşama tutunmaya çalışıyor. 

Semsûr merkezde kurulan çadır kentlerde konuştuğumuz depremzedeler, her yağışta çadırların sular içinde kaldığını aktararak, konteyner ihtiyaçlarının acilen karşılanması gerektiğini söyledi.

‘KALICI ÇÖZÜMLER İSTİYORUZ’

Depremde evi hasar gördüğü için çadırda yaşamak zorunda kalan depremzedelerden Mehmet Murat Güler, çadırların artık barınma ihtiyaçlarını karşılamadığını belirterek, "Çocukların, meyve ve sağlıklı yiyecekler tüketmeye ihtiyacı var. Aynı şekilde hijyen koşullarının olması gerekiyor. Ancak çadırlarda hijyen sorunu var, aynı şekilde yağmur yağdığında çadırların içi su doluyor. Çocuklar soğuktan ve hijyen koşullarından dolayı hasta oluyor" diye anlattı. 

Mehmet Murat Güler

Konteyner ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekleyen Güler, şöyle devam etti: "Uzun süreli konteyner da sorun olur, ancak kısa vadede konteynerler yapılıp insanların çadır kentlerden konteynerlere geçmesi gerekiyor. Ancak en temel ihtiyaç kalıcı konutların yapılması. Kalıcı çözümler istiyoruz." 

'ÖLSEYDİK DAHA İYİYDİ'

Depremde evlerinin yıkıldığını ifade eden depremzede Fidan Asnuk, 10 gün boyunca çadır yardımı yapılmadığı için soğuk kış şartlarında ve yağmurlu havada dışarda kaldıklarını söyledi. Yaşadıklarını "Ölseydik daha iyiydi" sözleriyle dile getiren Asnuk, "Zar zor bir çadır bulduk, ancak yağmur yağdığında çadırın içi dolu su oluyor. Konteyner için ismimizi yazdıklarını söylediler ama şimdiye kadar bir şey çıkmadı. Şimdiye kadar konteyner vermeleri gerekiyordu. Çadırlarda çok sorun var, tuvalet, banyo, hijyen koşulları yok" şeklinde konuştu.  

Fidan Asnuk

‘ÇADIR İHTİYAÇLARI KARŞILAMIYOR'

Çadırların barınma ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirten Ayten Ozçelebi ise, “Herhangi bir yağmurda çadırlarımızın içi dolu su oluyor. Çadır kentlerde lavabo, tuvalet ve hijyen sorunları var. Kısa bir süre için barınma ihtiyacımız konteynerlerle karşılanabilir. Konteyner sorunumuzun çözülmesini istiyoruz. Diğer taraftan, ev sahipleri daha önce bin lira olan kira fiyatlarını 5 bine kadar çıkarmışlar. Ev sahiplerinin kiracılara yaptığı zulümdür, bu sorunun da çözülmesi gerekiyor" dedi.

Ayten Ozçelebi

MA / Mahmut Altıntaş

Editör: Haber Merkezi