İSTANBUL-Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) çocuk işçiliğini yaygınlaştırmak için protokoller imzaladığını belirten Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), çocuk işçiliğine dikkat çekmek için SGK’nin İstanbul Fındıklı’daki il binası önünde eylem gerçekleştirdi. Meslek liselerinin bilinçli bir şekilde organize sanayi bölgelerinde (OSB) kurulduğuna vurgu yapan DİSK, milyonlarca çocuğun kayıtdışı çalıştırılmaması talebinde bulundu.

Avrupa Birliği’nin (AB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği çocuk işçiliğine ilişkin programlara ödenek ayırarak Türkiye’nin bu konudaki sicilini akladığını ifade eden sendika, AB ile Türkiye arasında imzalanan Mültecilerin Geri Kabul Anlaşması nedeniyle de göçmen çocukların tarım ve sanayide çalışmak zorunda bırakıldığını aktardı.

Meşrulaştırılıyor

Çocuk emeğinin ‘aile bütçesine katkı’, ‘çocukluktan meslek öğrensin’ gibi gerekçelerle meşrulaştırıldığını ifade eden Sendika, “İş cinayetlerinde katledilen çocukların neredeyse tamamının tarım, sanayi ve hizmet kollarında olduğu vurgulanmalıdır” açıklamasını yaptı. Bakanlığın çocuk işçiliğine ilişkin rakamlarda çarpıtmalar yaptığına dikkat çeken DİSK, SGK il binası önünde “Çocuk işçiliği yasaklansın!” sloganları eşliğinde yaptığı açıklamada, “Çukurova’da pamuk, İç Anadolu’da soğan ve patates, Karadeniz’de fındık ve ülke genelinde mercimek, nohut ve buğday çocukların emeğiyle toplanıyor. Çocuklar tekstilde ortacı, inşaatta yardımcı ve aklımıza gelen her meslekte çırak!” ifadelerini kullandı.

2 milyon çocuk işçi var

Türkiye’de resmi kaynaklara göre 800 bin, gerçekte ise 2 milyon çocuk işçinin bulunduğunu açıklayan DİSK, Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada ise yaklaşık 168 milyon çocuk çalışmak zorunda kaldığını aktardı. Çocuk işçiliğinin yaygın olduğu ülkelerin başında Kongo’nun olduğuna yönelik açıklamalar yapan DİSK, Kongo’nun güneyindeki madenlerde yaklaşık 40 bin çocuk işçinin çalıştığını ve bu çocukların günde bir veya 2 Amerikan Doları kazanması için bazen 24 saate varan süre boyunca madende çalışması gerektiğini belirtti.

TÜİK’e göre ise, çalışan çocukların yüzde 49.8’i okula devam ederken, yüzde 50.2’si okula gitmiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2002-2014 arasındaki 12 yıl içerisinde 127 çocuğun çalışırken yaşamını yitirdiğini açıklarken; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği verilerine göre ise yalnızca son 5 yılda 300’e yakın çocuğun iş cinayetinde katledildiğini kaydetti.
Editör: Haber Merkezi