ANKARA - Cezaevindeki HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Selahattin Demirtaş'ın içeriden yürüttüğü kampanya süreci birçok ilke sahne oldu. Bu süreç içerisinde günde 4 kez cezaevine giden avukatlar, binlerce sayfalık bilgi notunu Demirtaş'a ulaştırmanın yanı sıra onun yanıtlarını da seçmenlere ulaştırdı.
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine sayılı saatler kaldı. Türkiye’nin geleceğinin oylanacağı ve 68 güne sığdırılan seçim kampanyası süreci, yaşanan ilkler ve farklılıklarla şimdiden tarihe geçti. En farklı kampanya Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’a ait. Demirtaş’ın kampanyasını farklı kılan en önemli ayrıntı ise Türkiye siyasi tarihi boyunca cezaevinden cumhurbaşkanlığına aday olan ilk isim olmasıydı.


4 Mayıs’ta adaylığı resmi olarak açıklanan Demirtaş, bu sürecin tamamını cezaevinden avukatları aracılığıyla yürüttü. Seçim sürecinde meydanlarda olamayan Demirtaş, vaatlerini ve değerlendirmelerini avukatları aracılığıyla yapabildi.


CEZAEVİNDEN İLK MİTİNG: 4 MİLYON İZLENDİ


Seçmenlerine dönük meydanlarda tek bir miting gerçekleştiremeyen Demirtaş’ın seçmenlere seslendiği sosyal medya mitingi ise ailesiyle 15 günde bir gerçekleştirdiği iletişim hakkı kapsamındaki ankesörlü telefondan seslenmesi oldu. Görüşme anının kameralarla kayıt altına alınarak, Facebook, Twitter ve Youtube gibi platformlarda da paylaşılan bu video bugüne kadar en az 4 milyon kişi tarafından izlendi.


Adayların seçim propaganda hakkı kapsamındaki TRT konuşmalarında Demirtaş’ın konuşması da merak konusuydu. Demirtaş’ın TRT stüdyolarına yapılan çekimlere nasıl getireceği uzun süre tartışma konusu olurken, YSK propaganda konuşmasının çekilmesi için bir teknik ekibin cezaevine gitmesine karar verdi. Bu kapsamda cezaevinde gerçekleştirilen çekimlerle Demirtaş, TRT aracılığıyla seslenen bir aday oldu.


BİNLERCE SAYFA BİLGİ NOTU


Dışarıdaki gelişmeleri de yakından takip eden Demirtaş’ın bu kampanya sürecinde en önemli görevi de avukatları üstlendi. Avukatlar bu süre içerisinde Edirne’de ikamet etme kararı alırken, günde belirli periyotlarla en az 4 kez cezaevine giderek, 200 saati aşkın bir görüşme gerçekleştirdi. Dışarıdaki gelişmeleri en ince ayrıntısına kadar Demirtaş’a ileten avukatlar, Demirtaş’ın da gelişmeler ve seçimlere dair değerlendirmelerini alarak, HDP aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmasını sağlandı. Demirtaş’ın avukat ekibinden yer alan bir avukattan alınan bilgiye göre; günde ortalama 250 sayfa not ile Demirtaş bilgilendirildi. Bu bilgi notlarında haberler, köşe yazıları, anket sonuçlarının yanı sıra diğer adayların açıklamalarına da yer verildi.


SOSYAL MEDYA SEÇİM MEDYASI OLDU


Demirtaş kampanya sürecinde en aktif olarak sosyal medyayı kullanmak zorunda kaldı. Mitingin, basın toplantısı, sohbetini Twitter başta olmak üzere çeşitli sosyal medya araçlarıyla yapan Demirtaş’ın bu yöntemleri de seçimin ilginç ilkleri arasında yerini aldı.


CEZAEVİNDEN 120’Yİ AŞKIN RÖPORTAJ


Demirtaş’ın cezaevindeki bu kampanya süreci ulusal ve uluslar arası medyanın da ilgi odağıydı. Adaylığının açıklanmasının ardından ilk röportajını avukatları aracılığıyla Mezopotamya Ajansı (MA) ile yapan Demirtaş, bu süre içerisinde aralarında önemli uluslararası basın kuruluşlarının da olduğu 40’a yakın yabancı medyaya ve Türkiye’den de 120’ye yakın medya kuruluşuna demeç verdi.


489 BİN 455 TL BAĞIŞ


Demirtaş’ı desteklemek için açılan iki banka hesabına da çok sayıda bağışçıdan destek geldi. Bağış kampanyasına ilişkin özgün bir çalışma yürütülmezken, Demirtaş bağışlar yerine fidan dikilmesi çağrısı yaptı. Yine de önemli oranda bağış toplayan Demirtaş’ın bu sabah saatleri itibariyle toplanan bağış miktarı 489 bin 455 TL’ye ulaştı.


O FOTOĞRAF ÇEKİLECEK Mİ?


Her seçim döneminde parti liderleri ve adaylarının oy verme işlemi basın mensupları tarafından takip edilerek fotoğraflanır. Demirtaş’ın da cezaevinde oy kullanacağı için bu anın cezaevi fotoğrafçısı tarafından fotoğraflanması için başvuruda bulunduğu belirtildi. Başvuruya şu ana kadar yanıt verilmezken, cezaevi yönetiminin buna izin verip vermeyeceği ise merak konusu.


MA / Hayri Demir
Editör: Haber Merkezi