HABER MERKEZİ - Depremzede en az 20 çocuğun Suriye’de paramiliter gruplara silah yardımı yapmasıyla bilinen İHH İnsani Yardım Vakfı’nın belirlediği evlere yerleştirildiği ortaya çıktı. 

MA'nın haberine göre; Mereş merkezli depremde yaralanan ve hastaneye kaldırılan, ailesini kaybeden ve çeşitli nedenlerle refakatsiz kalan çocukların akıbetine ilişkin tartışmalar sürüyor. Refakatsiz kalan çocukların hastaneye sevk sırasında, ya da tedavi olduktan sonra kaçırıldıkları iddia edildi. Bazı iddialar da çocukların “koruyucu aile” adı altında bazı ailelere teslim edildikleri yönündeydi. Bu iddiaların tartışmalara neden olması üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir açıklama yaptı. 

BAKANLIK: ÇOCUKLAR EMİN ELLERDE 

Bakanlık, 13 Şubat’ta yaptığı açıklamada, “Deprem bölgesinde şu ana kadar ailelerine ulaşılamayan refakatsiz çocuklar konusunda tek yetkili kurum bakanlığımızdır. Çocuklarımız emin ellerde” ifadelerini kullandı. 

Ancak bakanlığın açıklamasına rağmen, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği sayısız ihbar aldı. İhbarlarda, depremzede refakatsiz çocukların devlet kurumları dışında, cemaat ve tarikatlara yerleştirildikleri, 60 çocuğun İstanbul Beykoz ilçesi, Çavuşbaşı Mahallesi’ndeki bazı konutlarda tutuldukları belirtildi. 

DERNEK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU 

Dernek, ellerinde videolardan oluşan delillerle dün, İstanbul Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na "Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması" ve "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

Çağdaş Hukukçular Derneği de, depremzede ve kimsesiz olabileceği düşünülen çocukların tarikatlarla ilişkili olabilecek bir derneğe teslim edildiği yönünde ciddi şüpheler içeren bir ihbar aldıklarını duyurdu. 

KONUT SİLAH YARDIMLARIYLA BİLİNEN İHH’YA AİT ÇIKTI 

Suç duyurusu ve bakanlığa yapılan ihbarların ardından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı söz konusu Beykoz’daki konuta polis ekipleriyle birlikte gitti. Konutun, Suriye’de paramiliter gruplara silah yardımı yapmasıyla gündem olan ve iktidara yakınlığı ile bilinen İHH İnsani Yardım Vakfı’na ait olduğu ortaya çıktı.  

EVDE EN AZ 20 ÇOCUK VAR 

Evde bulunan 20 depremzede çocuk ve 7 annenin Hatay’ın Kırıkhan ilçesinden buraya getirildiği ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, çocukları belli aralıklarla ziyaret ettiği belirtildi. Bakanlık yetkilisi, çocukların Suriyeli olduğunu belirterek, “Herhangi bir aykırılık yok” dedi. 

Editör: Haber Merkezi