HATAY - Samandağ’da deprem nedeniyle farklı kentlere gitmek zorunda kalan sağlıkçılara nöbet yazıldı.  

Hatay'ın Samandağ ilçesinde depremde birçok sağlık çalışanı ya yaşamını yitirdi ya da yakınlarını kaybetti. Geride kalan sağlıkçıların birçoğu ise, farkı kentlere gitmek zorunda kaldı. Söz konusu sağlıkçılara hastanede nöbet yazıldığı öğrenildi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES) Şubesi yöneticilerinden Nilgün Aşkan, henüz depremin açtığı yaraları saramadan göreve çağrıldığını aktardı. 

SAĞLIKÇILAR BARINAMIYOR 

Geçen hafta Cuma gününe kadar Samandağ'da 1 Aile Sağlığı Merkezi'nin (ASM) aşılama hizmeti verdiğini, şuanda bu sayının 3'e çıktığını belirten Aşkan, "Ancak devlet sağlıkçılara hizmet sağlayacak imkan tanımıyor. Barınma koşullarını henüz sağlamadığı için onlar da biraz kendi çabalarıyla, biraz fedakarlıkla yapmak durumunda kalıyorlar" dedi. 

NÖBETE ÇAĞIRILIYORLAR 

Samandağ Devlet Hastanesi'ndeki sağlıkçılara gruplar üzerinden nöbet listelerinin atıldığını söyleyen Aşkan, "Şu gün geleceksiniz, şu saatte burada olacaksınız" denilerek görevlendirmeler yapıldığını ifade etti. Deprem nedeniyle farklı kentlere giden depremzede sağlıkçılara “Nöbetiniz var” mesajları atılıyor" diye konuştu. 

Samandağ Devlet Hastanesi Başhekimi'ne güvenli yaşam koşullarının oluşturup oluşturmadığını sorduklarını belirten Aşkan, şunları söyledi: "'Deprem koşulları herkesin fedakarlık etmesi gerekiyor' deniliyor. İnsanlar Antalya'dan gelip bir iki gün nöbet tutacak, ondan sonra geri dönecek. Bunun yolu var, yolculuktaki riskleri var. Aileyi yalnız bırakma, masraf gibi bir çok sorun ortaya çıkıyor. Bütün bunların doğuracağı zorluklar var. Bu çok uçuk bir değerlendirme biçimi. Yetkililerle konuştuğumuzda 'Biz bu işi yapıyoruz, diğerleri de yapacak' diyorlar."

'BİR PLANLAMA LAZIM'

Aşkan, "Bizim önerimiz sağlıkçılar bu süreçte gittikleri kentlerde görev yapmaları yönünde. Zaten Türkiye'nin pek çok yerinden buraya gelmek, görev almak isteyen gönüllüler var. Bunları Sağlık Bakanlığı düzgün bir planlama ile görevlendirirse, sorun ortadan kalkar” dedi. 

Konuya dair Samandağ Devlet Hastanesi’nde bir yetkiliye ulaşamadık. 

MA / Eylem Akdağ - Müjdat Can 

Editör: Haber Merkezi