HATAY- TTB ve SES üyeleri, Hatay'da kurdukları çadırlarda depremzedelere sağlık hizmeti verirken, sağlıkçı Hatice Yayla, yurttaşların tuvalet, duş ve temiz su ihtiyaçlarının acilen giderilmesi gerektiğini belirtti.

Mereş merkezli depremlerin ağır yıkıma yol açtığı Hatay, dün Samandağ ve Defne ilçelerinde meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki iki depremden de etkilendi. Yıkılan bazı binaların enkazı altında kalan 6 kişi yaşamını yitirdi.

İlk depremde yıkımın yaşandığı Defne, Antakya, Kırıkhan, Samandağ ilçelerinde su ve elektrik sorunu devam ederken, İstanbul ve çeşitli kentlerden gelen Tabip Odaları ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, kent merkezindeki Sevgi Parkı'nda sağlık çadırları kurdu. 

Mobil sağlık ekipleri, belirlenen köylerde sağlık taraması yaparken, kent merkezine gelen kadınlar için özel bir revir, genel sağlık sorunları için de eczane ve sağlık kabini kuruldu. İstanbul'dan sağlık hizmeti için gelen SES üyesi Hatice Yayla, olası salgın ve mevcut duruma dair konuştu. 

TUVALET VE DUŞ EKSİKLİĞİ

SES Anadolu Şube kadın sekreteri olan Yayla, revirlerde hekim ve hemşireler ile bölgede gezerek gözlem yapan mobil ekipler olduğu bilgisini verdi. Evlerinden köylerine giden depremzedelerin daha çok hijyen sorunu yaşadıklarına dair gözlemlerde bulunduklarını aktaran Yayla, insanların hijyenlerine dikkat etmediğini, bölgede alt yapı, tuvalet ve duş eksikliği olduğunu söyledi. Kentte çok fazla uyuz vakası olmadığını belirten Yayla, yıkanamamaktan kaynaklı bitlenme durumu olduğunu söyledi. Yayla, bir kısım depremzede de gastroenterit (Sindirim sisteminin enfeksiyon veya iltihaplanmasıyla tetiklenen kısa süreli bir hastalık) vakalarının görüldüğünü aktardı. 

‘ALT YAPI TAMAMLANMALI’

Deprem bölgesinde gittikleri yerlere ekip halinde gittiklerini, fakat yetersiz kalınabildiğini ifade eden Yayla, “Gidebildiğimiz yerlerde yurttaşların muayenelerini yapmaya çalışıyoruz. Belli hijyen kitleri dağıtmaya çalışıyoruz ama bunun biraz daha düzenli olması gerekiyor. Bu anlamda da özellikle alt yapının tamamlanması gerekiyor. Tuvalet deprem alanlarında oldukça eksik, belli yerlere artık tuvalet ve duşların konulması gerekiyor. Bu insanlar artık düzenli olarak duşlarını alabilsinler ki, hijyenlerine dikkat edebilsinler” diye konuştu.  

ÇADIRKENTLERDE ÇÖP SORUNU VAR

Bit ilacı ve uyuz tabletlerine ulaşımda sıkıntılar olduğunu aktaran Yayla, bu ilaçlar noktasındaki eksiklikleri tamamlayarak, hızlı bir şekilde depremzedelere ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Çadır kentlerin olduğu yerde ciddi çöp sorunu olduğunu belirten Yayla, bu çöplerin hastalığa neden olabileceğini söyleyerek şunları kaydetti: “Temiz suya ulaşım ile ilgili de sorun var. Bazı köylerde suların aktığını biliyoruz ama kuyu suyu kullanıp kullanmadıkları tespit edilmeye çalışılıyor. Onlara da dikkat edilmesi lazım. Kuyu suyunu kullanıyorlar mı, kullanmıyorlar mı? Ya da şu an kullandıkları su ne kadar temiz. O suya herhangi başka bir şey karışmış mı? Onların kontrol edilip tamamlanması lazım. İnsanların temiz suya ulaşımı konusunda kontrolün sağlanması lazım artık.”

MA / Müjdat Can - Hamdullah Yağız Kesen

Editör: Haber Merkezi