Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, İranlı güçlerin Suriye’nin güneyinden çekilmesi konusunda anlaşma sağlandığını söyledi

Sekiz yıldan bu yana kanlı bir savaşın sürdüğü Suriye’nin geleceğine dair görüşme trafiği yeniden hız kazandı. 4 Haziran’da Washington’da ABD ile Türkiye dışişleri bakanları arasında ele alınacak olan Suriye meselesi, önceki gün de Rusya ile İsrail arasında müzakere edildi.

Görüşme, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile İsrailli mevkidaşı Avigdor Lieberman arasında Moskova’da gerçekleşti. Sark El Awsat’ın haberine göre, basının görüntü almasına izin verilen görüşme öncesinde Rus bakan İsrailli mevkidaşına yönelik “Sizi Moskova’da ağırlamaktan ve Suriye’deki uzlaşının yaşamsal ve önemli konularını tartışmaktan memnuniyet duyuyorum” ifadelerini kullandı. İki bakan, daha sonra basına kapalı olarak uzun bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantı sonrası açıklama ise Washington’dan geldi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, gazetecilerin sorularını yanıtladı. İranlı güçlerin Suriye’nin güneybatısındaki bölgelerden çekilmesi konusunda İsrail ve İran’la mutabakat sağlanıp sağlanmadığı soruldu. Nebenzya, “Anladığım kadarıyla Suriye’nin güneybatısından çekilme konusunda bir anlaşma sağlandı. Anlaşmanın şu anda uygulanıp uygulanmadığı konusuna yanıt veremem ancak anladığım kadarıyla ilgili taraflar, yapılan anlaşmadan memnun” yanıtını verdi. Nebenzya, anlaşma henüz uygulamaya koyulmamış olsa dahi, en kısa sürede hayata geçirileceğinin altını çizdi.

Sark El Ewsad ise Rus kaynaklara dayanarak, iki tarafın İran’ın bölgedeki güçlerinin geri çekilmesi ve İsrail’e Suriye topraklarında ‘tehlikeli kaynaklar’ olarak nitelendirdiği noktalarla sınırlı kalması ve rejimin kontrolü dışındaki bölgelere dokunulmaması şartıyla askeri operasyonlar gerçekleştirmesi konularında anlaşma sağlandığını yazdı.

Askerler görüştü iddiası

Bu arada Suriye meselesi, 4 Haziran’da Türkiye ile ABD arasında Washington’da iki ülke dışişleri bakanları arasında ele alınacak. Minbic ve DSG’nin merkezinde yer aldığı görüşme öncesi bir gelişme daha yaşandı. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın ABD’li mevkidaşı Joseph Dunford ile konuyu telefonla görüştüğü bildirildi. Öte yandan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) de, Beşar Esad’ın “Suriye’de tek sorun” olarak SDG’yi göstermesine yanıt verdi. ANHA’ya konuşan QSD sözcüsü Kino Gabriel, “Suriye rejimi bölgede karışıklık çıkarma peşinde” dedi.

Asker yok müsteşar var!

Bu açıklamalarla aynı saatlerde bir açıklama da İran Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani’den geldi. Suriye ve Irak’ta İranlı müsteşarların bulunmalarının bu iki ülkedeki meşru hükümetlerin resmi talepleri üzerine bulunduklarını ve teröre karşı savaşa yardım ettiklerini belirtti. İranın bölgesel gücünü kanıtladığına işaret eden Laricani; hiçbir güç ya da baskıya boyun eğmeyeceğini söyledi.
Editör: Haber Merkezi