MARDİN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Pandemi nedeniyle sadece okul öncesi ve 1’inci sınıfların 21 Eylül’de okula başlayacağının duyurulması ardından bir tepki de Eğitim Sen Mardin Şube Eşbaşkanı Hanım Özgün’den geldi. Hanım, okulların açılmasının büyük bir risk oluşturduğunu, bu nedenle endişeli olduklarını vurguladı.


Türkiye’de koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile 21 Eylül’de başlanması planlanan yüz yüze eğitime sadece okul öncesi ve 1’inci sınıfların alınacağını duyurdu. Bakan, diğer sınıflar için ise uzaktan eğitime devam edileceğini belirtti. Tepkiler ise koşullar uygun olmadığı sürece okulların açılmaması yönünde gelmeye devam ediyor.


Eğitim Sen Mardin Şube Eşbaşkanı Hanım Özgün, okulların açılmasının büyük bir risk oluşturduğunu ifade ederek, kentte birden fazla okulda ortaya çıkan pozitif vakalara dikkat çekti.


‘Çözüm bulunup tartışılmalı’


Pandemi sürecinde ABD ve İsrail gibi ülkelerde okulların açıldığını, vaka sayısının artması üzerine ise tekrar kapatıldığını örnek veren Hanım, bu şartlarda okulların açılmasından dolayı endişeli olduklarını kaydetti. Hanım şöyle devam etti: “Okullar açıldıktan sonra salgının seyrinin daha da artması ihtimali olduğu için yüz yüze eğitim kesinlikle sakıncalıdır. Bizler uzun süre okuldan ayrı kalan öğrencilerin yeniden eğitime başlamasını istiyoruz. Bunu hem eğitim emekçisi hem de veli olarak istiyoruz. Ancak Türkiye'deki okulların fiziki yetersizliği bunu çok zor duruma getiriyor. Buradan Milli Eğitim Bakanlığı’nın eksiklerini net bir şekilde söylemek gerekiyor. Bu tek başına alınacak bir karar değildir. Durumun bütün sendikalar ile demokratik bir ortamda gerekli çözümlerin bulunarak tartışılması gerekmektedir.”


‘Vaka sayısı her geçen gün artıyor'


Eğitim öncesi öğretmenlere dönük 24 Ağustos’ta düzenlenen seminerlerde bile onlarca vakanın ortaya çıktığını ifade eden Hanım, “Ancak bu seminer döneminde okullarda yüz yüze eğitim için yeterli tedbirlerin alınmadığını gördük. Eğitim Sen Genel Merkezi’nin hazırladığı raporda da 80 okulda pozitif vakanın ortaya çıktığı görüldü. Tabii ki biz bunu 80 vaka olarak görmüyoruz. Bunun temas halinde olan durumları da var. Okullarda fiziksel mesafe kurallarına uyulmadan bir seminer yapıldı. Öğretmenler odasında kalabalık gruplar halinde toplantılar alındı. Bu da vaka sayısının artmasına neden olmuştur. Biz Mardin Eğitim Sen olarak bu süreçte okullardaki vakaların sayısına dair araştırma da yapıyoruz. Elimize gelen sayılar da ciddi derecede endişe verici" diye belirtti.


'Koşullar endişe veriyor'


Eğitim öncesi uygun koşulların bir an önce sağlanması gerekliliği üzerinde duran Hanım, “31 Ağustos itibariyle geçen dönem yapılmayan eğitim verilecek. Uzaktan eğitim ya da online eğitim, ekonomik düzeyi yüksek ailelere hitap etmektedir. Ancak bölgenin koşulları ve gelir düzeyinin düşük olması online eğitim için gerekli araç ve gereçlerin bulunamamasına neden oluyor. Bu sistemin çok verimli olduğunu düşünmüyoruz. Eylül ayında yüz yüze eğitime geçilecek. Ancak fiziki koşulların uygun olmadığı ortadadır. Bu durum da bizde endişe uyandırıyor” diye konuştu.

( JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi