İZMİR- Dünya Çevre Günü dolayısıyla süren çevre nöbetinde Gaziemir ilçesinde bulunan bir kurşun fabrikasının arsasına gömülen nükleer atıklar gündeme getirildi. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla başlatılan çevre nöbeti Mimarlar Odası şube binası önünde ikinci gününde devam etti. Nöbet kapsamında bugun Gaziemir ilçesinde bir kurşun fabrikasının arazisine gömülü olan nükleer atıklar gündeme getirildi. Nöbet sırasında Gaziemir Çevre Platformu moderatörlüğünde forum gerçekleştirildi. Foruma Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve cok sayıda yurttaş katıldı. Yurttaşlar "İzmir'in Çernobil'i, nükleer atik istemiyoruz", "Gaziemir'deki nükleer atik temizlensin. Sorumlular hesap versin" dövizlerini taşıdı.

ATIKLAR NEREDEN GELDİ?

Forumda söz alan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Gezi Parkı eylemlerine dikkati çekerek, "Gezi burada, bu direnişte devam ediyor. Bütün korkuları da bu. Ülkeye sahip çıkmamız onları tedirgin ediyor. Onların korkuları boşuna değil büyüyor ve güçleniyoruz. İktidarı al aşağı edeceğiz. Gaziemir'de 15 yıl önce tespit edilen ve müdahale edilmeyen nükleer atıklar var. Belediye olarak 3 kuruma yazı yazdık. Ancak yazılardan birine 'Nükleer Düzenleme Kurumu'nun ilgili kurumlarla çalışmaları devam ediyor' cevabı geldi. Diğer kurumlardan da farklı bir şey beklemiyoruz. Ancak benim merak ettiğim o dönem yetkililerine kesilen 5 milyon 200 binlik cezayı tahsil ettiler mi? Tabi ki etmediler. Bu nükleer atıklar nereden geldi. Bunların sorumlularını tespit edebilirsiniz" dedi.

‘HESAP SORULACAK’

Daha sonra söz alan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel de, şunları söyledi: "Yıllardır sorumlulardan hesap soran yok. Baro olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Ama yalnız problem Gaziemir'le sınırlı değil. Türkiye’nin dört bir yanında doğaya ve insana karşı hukuksuzluk devam ediyor. Bu iktidarın hukuk, doğa ve yaşamla bir derdi yok. Onlar sermayelerini büyütmenin derdinde. Fakat bunun sonsuza kadar süreceğini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Bir gün hesabını soracağız."

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

İzmir Yaşam Alanları temsilcisi Erol Akcan da, Gaziemir ile ilgili yeni bir dava sürecine gireceklerini söyleyerek, “Bununla ilgili eski Bayındırlık İsyan, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarından, Atom Enerji Kurumlarından, Hilmi Güler, Taner Yıldız, Berat Albayrak, Ahmet Ziya Aktaş, daha birçok bürokrat hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Nükleer santrali olmayan bir ülkede 2007’den beri bu atıkların sorunlarını yaşıyoruz. Herkes topu birbirine atıyor. Sonuç itibariyle oradaki halk bundan dolayı hastalanıyor ve ölüyor” diye konuştu.

EGEÇEP, Konak Kent Konseyi, Kent Konseyleri Birliği,  Çiğli Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği ve İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu temsilcileri ve Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Saadet Çağlın’da birer konuşma yaparak nükleer atıkların Gazimemir’e gömülmesinden sorumlu olanların ve hiçbir adım atmayanların hesap vereceğini söyledi.

( Kaynak:MA )

Editör: Haber Merkezi