KOACAELİ- HDP'nin Kocaeli kongresinde konuşan CHP’li eski vekil Bekir Yurdagül, olası seçime dikkati çekerek, “Bu ülkeye demokrasi, barış gelecekse HDP’liler sayesinde olacak. Bu süreçte HDP masada olmalı. Herkes aklını başına almalı” dedi.

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli İl Örgütü, 4’üncü Olağan Kongresi’ni yaptı. İzmit’te bulunan Tanyeli Düğün Salonu’nda yapılan kongreye HDP’li vekiller Dilan Dirayet Taşdemir ile Ömer Faruk Gergerlioğlu yanı sıra eski Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca, CHP Kocaeli eski Milletvekili Bekir Yurdagül, EMEP İl Başkanı Arzu Erkan, CHP İl Yöneticisi Nazım Gençtürk ile Naim Keskin, Saddet Partisi Dilovası Meclis üyesi Salih Adıgüzel, Dersimliler Derneği Başkanı Ruhi Çelik, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İl Yönetimi, Körfez Ağrılılar Derneği Başkanı Nurettin Kaplan, HDP Parti Meclis Üyeleri, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kocaeli Yönetim Kurulu, Tüm Bel Sen Şube Başkanı Erdal Karakuş ve çok sayıda partili katıldı.

Kocaeli Gazetesi haberine göre; yapılan saygı duruşu ardından divan seçildi. Divan başkanlığını Parti Meclisi (PM) üyesi Selahattin Yılmaz gerçekleştirirken, divan üyeliklerini ise Yekbun Şengül, Yusuf Pamukçu, Adile Ada ve Yazgül Geçit gerçekleştirdi.

‘YENİ BİR BAŞLANGINÇ’

Yılmaz’ın ardından söz alan İl Örgütü Eşbaşkanı Leyla Aygün, “İkinci dönemimi tamamlamış bulunuyorum. Bizim için her bitiş yeni bir başlangıçtır. Bu süreç içerisinde kapısını çaldığımızda bizi gülümseyerek halkımızı, birlikte yol yürüdüğümüz bütün yoldaşlarımıza minnetle şükranlarımı sunuyorum. Bizim için her dönem zorlu bir dönem. HDP umuttur diyoruz. Başımıza ne gelirse gelsin dimdik ayakta duruyoruz. Onları rahatsız etmek için elimizden geleni yaptık. Zor bir dönem daha bekliyor. Edindiğimiz deneyim bize bu yolu gösterdi. İktidar, Batı illerinden güçlenmemizden rahatsız oluyor. Kocaeli’de bir vekil çıkardık bir vekil daha alacağız” dedi.

BÜYÜK KRİZ

Burada söz alan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu ise Türkiye’nin büyük bir ekonomik kriz yaşadığını ifade etti. Türkiye’nin dış borcunun 182 milyar dolar olduğu bilgisini veren Gergerlioğlu, aynı zamanda Merkez Bankası kasasının ise eksi 63 milyar dolar olduğunu aktardı.

BORÇLA DOLU BİR KASA

Borçlarla dolu bir kasa olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Faizi düşürelim dediler, 25 Milyar TL kar edelim dediler, şu anda 60 Milyar TL zarar edildi. 35 milyarı vatandaşın sırtına zamlarla vergilerle yıkılmış durumda. Kur korumalı mevduata koşturdular, şu ana kadar 6-7 ayda biz Meclis’teyiz biliyoruz; memlekete 100 milyar TL zarar ettirdiler. Bu artan döviz neticesinde 441 milyar dolar dış borcumuz ve bunun karşılığında hazineye 3.5 Trilyon TL yük bindirdiler!” diye konuştu.

‘YOLSUZLUKLAR ÜLKESİ’

Türkiye’de fabrikaların kapandığını, bunlardan birinin ise SEKA olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Türkiye harıl harıl dışarıdan kâğıt ithal ediyor, kâğıt yok. Memleketi iflas ettirdiler. Tarım felaket durumda. Tarım alanlarının yarısı bitmiş, çiftçilerin yarısı azalmış durumda, hayvancılık da öyle. Bankalar şu anda milletin iliğini sömürüyor. Merkez Bankası’ndan %14 faizle kredi alıyorlar, bir başka kurumuna %27 faizle satıyor. O kadar rahat karlar! Bütün bunların sonunda ne oluyor? Şu anda hepimiz biliyoruz, Mazot geçen sene 7 TL’ydi şimdi 30TL’nin üstüne çıktı. Bir mutfak tüpü geçen sene bu zamanlar 127 TL’ydi, şu anda 339 TL! Doğalgaz, elektrik, şeker %250-350 arası zamlanmış durumda. Memleketi böyle perişan etmiş durumdalar, şu anda yolsuzluk endeksi açısından Türkiye bu iktidar döneminde dünyadaki 38 ülke arasında 37. Sırada. En inanılmaz yolsuzlukların usulsüzlüklerin yapıldığı bir ülkedeyiz” ifadelerini kullandı.

‘KÜRT ANASINI GÖRMESİN’ POLİTİKASI

“MHP- AKP’nin tek derdi Kürt anısını görmesin, bütün bu yolsuzluk, hırsızlıklara sırf Kürt meselesinde adil bir çözüm sağlanmasın diye yapılıyor” diyerek, sözlerini sürdüren Gergerlioğlu, yasaklanan konser ve tiyatrolara işaret etti. Gergerlioğlu, “Bize diyorlar ki; ‘Niye mücadele ediyorsun? Niye bizim dayatmamalarımıza boyun eğmiyorsun?’ Bizde onlara diyoruz ki: ‘Kürt’e, Kürtlüğe, Kürt kimliğine bu zulmünüze devam ettiğiniz müddetçe biz mücadeleye devam edeceğiz.’ Bir düğün, düğünde sarı, kırmızı, yeşil renkler var. ‘Vay efendim hemen damat dahil 9 kişi tutuklandı.’ Adam düğün yapmış ardından tutuklanıyor suçu ne? Düğünde sarı, kırmızı, yeşil fularlar olması. Bunlar gerçekten kritik vaka! Bakın trafik lambalarındaki kırımız, sarı, yeşili de kaldırsınlar. Diyarbakır’da sarı, kırmızı, yeşili de maviye çevirmişler, Diyarbakır’da bu da yapılmış, bunu da tespit ettik. Yani Allah şifa versin, bir hekim olarak bunu söylüyorum başka bir şey diyemiyorum!” ifadelerini kullandı.

‘BİR YIL İÇİNDE GİDECEK!’

AKP iktidarının en fazla bir yıl içinde gideceğini belirten Gergerlioğlu, “Türkiye’de şu günlerde 1990’lı yıllara döndük. İnsan kaçırma, işkence zorla kaçırma olayları had safhada! Bizim tespit ettiğimiz en az son 6 yılda 35 insan kaçırılıp aylarca işkence edilip sorgulanan insanlar daha sonra ya emniyet müdürlüklerinde ortaya çıktılar ya da cezaevlerinde” dedi. Gergerlioğlu, polis ve bürokratlara seslenerek, “İktidara yaslanmayın” şeklinde ifadeler kulandı.

‘BOYUN EĞMEDİ’

Daha sonra söz alan HDP’li Dilan Dirayet Taşdemir ise, “Faşizme karşı HDP’nin asla boyun eğmediğini eğmeyeceğini bir kez daha gösterdiğiniz için, barışa sahip çıktığınız için hepimize bir kez daha selam olsun” diyerek, konuşmasına Kürtçe devam etti.

‘HERKES AKLINI BAŞINA ALMALI’

Ardından Kocaeli Demokrasi Girişimi Sözcüsü ve CHP eski Milletvekili Bekir Yurdagül söz aldı. HDP’ye dönük baskılara işaret eden Yurdagül, “Bu korku ikliminde, bu şiddet ortamında HDP’nin kapılarının açık tutulması, örgütlerde görev alınması çok büyük bir özveri. Görev yapan arkadaşlarımı kutluyorum. Kelle koltukta mecliste görev yapan arkadaşlarımı da kutluyorum. Yarın bu ülkeye demokrasi gelecekse, barış gelecekse örgütlerini açık tutan HDP’liler sayesinde olacak. Önümüzde bir süreç var. Cumhurbaşkanlığı seçimi var. En geç bir yıl içinde sandık önümüze gelecek. Bu denklemde kim HDP’yi dikkate almıyorsa o kriptoAKP’lidir, tek adam rejimini savunmaktadır. Bu süreçte HDP masada olmalı. HDP ile beraber muhalefet Cumhurbaşkanı adayını belirlemeli. Herkes aklını başına almalı. HDP’nin beklentileri dikkate alınmalıdır. Bugün bir ilk yaşandı, CHP il Başkan vekili ve yardımcı arkadaşımız kongreye geldi” diye ifadeler kullandı.

SINIRLAYACAK TEK ŞEY: BİRLİKTELİK

Söz alan EMEP İl Başkanı Arzu Erkan da, iktidarın ömrünü uzatmak adına  her türlü baskı ve zor denediğini dile getirdi. Erkan, “Bunu sınırlayacak olan tek şey bu salonda yan yana gelenler emek ve demokrasi güçleri onların kararlıca vereceği mücadele her şeyi yapacak olsaydı bu kongre yapılabilir miydi? Bu memleketin demokrasi güçlerini örgütleyebilirler miydi? Bu memlekette emek demokrasi mücadelesi verenler var. Gerek HDP’ye yönelik saldırılar, gerek sol sosyalist oluşumlara yönelik saldırıların altında yatan tek bir şey var. Bu ülkede geniş emekçi yığınlarına gözdağı vermeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından asil yönetim kurulu seçildi. Aynur Santo ile Şahbettin Işık yeni Eşbaşkan olarak seçildi.

Kongrenin ardından HDP PM üyesi Selahattin Yılmaz gözaltına alındı. Yılmaz’ın gözaltı gerekçesi öğrenilmezken, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi