HAKKARİ - Yüksekova’nın dağlık kesimlerinde yetişen farklı türdeki otlar, tezgahlardaki yerini aldı. 

JINNEWS'ten Rabia Önver'in haberine göre; Hakkari'nin Yüksekova ilçesinin yüksek dağlarında yetişen farklı türdeki otlar, bu sene de tezgahlardaki yerini aldı. İlçe halkı Nisan ayı ortalarından Mayıs sonuna kadar hîngedan, kereng (kenger), çiriş, rêvas (uçkun), mendê (orman maydanozu), siyabo, alo ve çorin gibi otları bölgenin farklı noktalarından topluyor. Kent merkezinde kurulan tezgahlarda satılan otların kilosu ise geçen yıl 5-6 lira arasında değişirken bu sene ise derinleşen ekonomik kriz ve akar yakıta yapılan zamlar sonucu 10 ile 12 lira arasında fiyatlarla satılıyor. 

İlçede yetişen otların kullanım biçimleri şöyle:

Kenger: Dikenli geniş yaprakları olan bir ot türüdür kenger. Bölgede oldukça yaygın bulunan kengerin yemeği de yapılır, tek başına da tüketilir. Ayrıca beyaz sütü toprağa gömülür, kuruduktan bir süre sonra çıkarılır. Bu formu ise “kenger sakızı” olarak bilinir.

Mendê: Peynir yapımında kullanılır ya da tek başına tüketilir. Tereyağı ve yumurtayla kavrularak da yenen mendê içinde kullanıldığında cacığa lezzet veriyor.

Siyabo: Yumurta ve tereyağı ile kavrularak yenilen siyabo otu, peynire konulduğu gibi, bölgede dohin çorbası olarak bilinen yemekte de tüketiliyor.

Çorin: Bulgur ve pirinç pilavına katılıyor çorin. Hakkari ve Van'ın meşhur yemeği Keledoş'a konuluyor.

Sîr: Bu otun en yaygın kullanımı, otlu peynir içine konulmasıdır.

Çiriş: Genellikle yazın toplanır, kurutulur ve kış aylarında kullanılır. Çiriş genellikle bulgur pilavında kullanılır.

Hîngedan: Genelde şeker, kalp ve tansiyon hastaları için sağlığı dengeliyor.

Rêvas: Günlük olarak tüketilen, ekşi bir tadı bulunan rêvasın, kimileri tarafından turşusu yapılıyor.

Editör: Haber Merkezi