İZMİR - HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu tarafından düzenlenen panelde söz alan konuşmacılar, İslam’da emek, barış ve adaletin yeri üzerine tartıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu İslam Masası, "İslam'da emek, barış ve adalet" konulu panelini İzmir Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenledi. Konuşmacı olarak HDP Milletvekili Hüda Kaya, HDP MYK Üyesi Mahfuz Güleryüz, HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu İslam Masası Eş Sözcüsü Emin Ay ve Profesör Nurettin Turgay'ın bulunduğu panele çok sayıda yurttaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan HDP MYK Üyesi Mahfuz Güleryüz, "AKP döneminde her alanda olduğu gibi İslam'da da bir çürüme ve tahribat ile karşı karşıya kaldık. İnsanların İslam inancını sorgular hale geldiği bir dönem başladı. Eskiden toplumun belli kesimleri zulme uğruyordu. Ama AKP iktidarı sürecinde ülkenin dindarları başta olmak üzere herkes zulüm ile karşılaştı. Panelinde konusu olan emek, barış ve adalet başlıkları kendisine 'dindar' diyen bir parti tarafından ayaklar altına alınmış durumda" dedi.

AY: İSLAMI ANLATACAĞIZ

Panelde ilk olarak söz alan HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu İslam Masası Eş Sözcüsü Emin Ay, yıllar boyu kötülük karşısında adalet mücadelesi verildiğini söyledi. Toplumun huzur içinde yaşaması için barış ve adalet olması gerektiğini vurgulayan Ay, "Savaş olduğunda adaletsizlik olur adaletsizlik olursa emek sömürüsü olur. Bunlar evrensel değerlerdir. İslam da bu evrensel değerler önemlidir. Biraz demokratik İslamı anlatmak gerek. Biz toplumda yaşanan sorunlara karşı arayıştayız ve inancımız için bunları dile getiriyoruz. Bugün İslam adına yapılanlar, İslamın gerçekliği anlaşılmadan yapılmamalıdır. Yoksa bu ezenlerin İslamı olur. Saltanatın, sarayın İslamı Muaviye'den geldi. O günden bugüne islam adına egemenler kendi çıkarları için İslamı kullandılar. Onlar kendi iktidarlarını sağlamak için dini kalkan olarak kullanıyor. Biz elimizden geldiğince islam gerçekliğini anlatacağız" diye belirtti.

KAYA: GENÇLER SORGULUYOR

Ardından konuşan HDP Milletvekili Hüda Kaya, Türkiye tarihi farklı iktidarlar ve süreçler yaşadığını aktardı. İnançlı insanlar iktidara geldiğinde adalet ve barışın güçlü olacağını düşündüklerini söyleyen Kaya, "Ama yaşadığımız sürece baktığımızda; Allah adına Allahçılık yapanlar, adaleti, huzuru yok etti, binlerce genci dinden uzaklaştırdı, tüm değerleri tüketti. Bunların tüm uygulamalarında topluma tek bir hayırları dokunduğuna inanıyorum. Gençlerimiz bu dinciliği ve zihniyeti kökten sorgulamaya geçti. Toplum eğer sorgulamazsa böyle kanserleşiyor. Orada hastalıklı bir nokta görüldüğünde temizlenmesi gerekiyor. Bugün geldiğimiz noktada IŞİD ve benzeri örgütlerin pratikleri, bunları besleyen aktör ve politikalar ve ülkemizde 20 yıldır yaşananlar gençler ve kadınlarda sorgulamayı getirdi" ifadelerini kullandı.

KADININ ÖNEMİ

"Hz. Muhammet'i yanlış anlatan şarlatanlar yüzünden Kur'an, din, İslam ortadan kayboldu" diyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Onlar yarattıkları dinde erkek bir tanrı yarattılar. Allah dilleri, cinsiyetleri, ırkları hiçbir zaman kutsamamıştır. Bir dile karşı savaş açmak ayete savaş açmaktır. Dolayısıyla Allah sadece erkeklerin, Türklerin, bir partinin ya da Müslümanların tanrısı değildir. Siz bir toplumun hayatını ne kadar cehenneme çevirirseniz o kadar cehennemliksiniz. Önce güvenilir, adil, emin ve insan olmak gerekiyor. İnsan olmak içinde kadınların hakkını teslim etmek gerekiyor. Binlerce insan umre yapıp geliyor. Sadece Safa ile Merve arasındaki mesajı bile anlamış olsalar ne kadın cinayeti, ne şiddet ne de savaş kalır. Orada 'Siz bir kadının ayak izini takip etmezseniz hacı bile olamazsınız' mesajı veriliyor. Kadına bakışın tepeden tırnağa sorgulanması gerekiyor. Erkek ve kadın arasında ayrım yapan yeniden iman etmeli."

TURGAY: HERKESİN HAKKINI KORUYALIM

Son olarak konuşan ilahiyatçı Prof. Dr. Nurettin Turgay ise "Tüm peygamberler insanlar arasında adalet yaşansın diye gönderildi. Bütün kutsal metinlerin peygamberlerin gayesi budur. Herkesin hakkına eşit bir şekilde saygı göstermek gerekiyor. İnsanların aklı, fikri, hakkı korunduğu zaman adalet gelir. Kendi maddi manevi kültürüne tanıdığımız hakları başka halklara da tanırsak Müslüman oluruz. Allah tüm insanların yaratıcısıdır. Hepsine zulüm etmemeyi eşit düzeyde hak tanımayı emrediyor. Sakalım bir metre olsa, 12 ay oruç tutsam da eğer insanlar arasında  ayrım yapıyorsam benim imanla, İslam'la alakam yoktur" diye konuştu.

Panel soru-cevap bölümü ile son buldu.

Editör: Haber Merkezi