DİYARBAKIR ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkez Avukatı Çağlar Çağlayan, “Diyarbakır açısından halk arasında ya da basına yansıdığı şekilde adı kayyım olduğu için farklı bir algıya neden oldu. Bu, yani oraya bir kayyım ataması ya da bir görev değişikliği yapıldı anlamına gelmez” dedi.

SUR  Ajans'tan Beritan Kaya'nın Özel haberine göre; Ankara 9’uncu Sulh Hukuk Mahkemesi, Diyarbakır CHP İl Başkanlığı’nı kongreye götürmek isteyen üyelerin başvurusunu bugünkü duruşmada karara bağladı. Mahkeme, CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’nın kongreye götürülmesi için 7 kişiden oluşan ‘Geçi Kurul’un atanmasına yönelik karar verdi. Kararda istinaf yolu açık bırakıldı. Karar basına “CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’na kayyum atandı” olarak yansıdı. Kararın ne anlama geldiğini ve bundan sonraki sürecin ne olacağını CHP Genel Merkez Avukatı Çağlar Çağlayan ile CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel ile konuştuk.

“‘Karar oraya kayyum atandı’ anlamına gelmiyor”

Ankara 9’uncu Sulh Hukuk Mahkemesi’nin Diyarbakır İl Başkanlığı hakkında verdiği karara ilişkin konuştuğumuz CHP Genel Merkez Avukatı Çağlar Çağlayan, kararın kayyum ataması olarak algılanmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Diyarbakır açısından halk arasında ya da basına yansıdığı şekilde adı “kayyum” olduğu için farklı bir algıya neden oldu. Bu bütün siyasi partilerde olduğu gibi var olan dava türleridir. Açılır bunlar dönem dönem. Bu, yani oraya bir kayyum ataması ya da bir görev değişikliği yapıldı anlamına gelmez. Partilerin iç hukukuna göre açılır bu davalar. Siyasi demokratik prosedürlerin yürümesi için açılan davalardır. Henüz süreç de devam ediyor. Sonuçlanmış değil” değerlendirmesinde bulundu.

“Kesinleşmiş bir karar yok”

Konuya ilişkin konuştuğumuz CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel ise, ortada kesinleşen bir kararın olmadığına vurgu yaparak yasal olarak sürecin devam ettiğini belirtti. “İstinaf yolu açıktır. Kesinleşmiş bir karar yok, hukuki olarak görevimin başındayım Genel Merkez, Genel Başkan benim yanımdadır” diyen Özel şunlar söyledi:

“Görevimin başındayım”

“Mahkemeye verenler zafer sarhoşluğu içindeler ‘kayyum atandı’ diye bir şey yaratmaya çalışıyorlar. Şimdi de kayyum atandı diye zafer kutlaması yapıyorlar bir algı yaratmaya çalışıyorlar.

Daha önce 5 saat çalışıyorsam. Şimdi 8 saat çalışacağım. Bu çalışmalarımı gün gün gün artırarak sürdüreceğim. Hukuki olarak görevimin başındayım. Genel merkez avukatlarımız da gereken itirazları yaptılar. Sonucu beklemekteyiz. Genel Merkez, Genel Başkan Yardımcılarımız hepsi aradılar ve bu süreçte hepsi benim yanımdalar.

İnsanlar beni arıyor Başkanım sizin yanınızdayız diye. Üye olmayanlar arıyor bizi gelip yarın üye olacağız diye. Daha çok çalışacağız ve daha çok büyümek için elimizden gelenin fazlasını yapmaya devam edeceğiz.

Diyarbakır’da CHP yoktu biz iki buçuk yıldır sokak sokak, kapı kapı dolaşarak parti politikamızı anlatarak, insanlara yapacaklarımızı, çözüm önerileri anlatarak inandırdık. Partimizi büyüttük burada.  Daha önce parti den istifa edip Ak Parti de yer edinemeyenler, burayı şimdi de CHP iktidara gidiyor, Diyarbakır’da büyüdü deyip nemalanmak için tekrar buraya geldiler.”

“Geçici Kurul’un kongre çağrısı yapması için kararın netleşmesi gerekiyor”

Ankara 9’uncu Sulh Hukuk Mahkemesi’nin CHP Diyarbakır İl Başkanlığı hakkında verilen karar, parti avukatları tarafından, İstinaf’a taşınacak. Ancak mahkeme tarafından kongre için geçici olarak görevlendirilen ‘Geçici Kurul’daki isimlerin görevinin başında gelip kongre çağrısını yapabilmeleri için kararın kesinleşmesi lazım. Karar, şuan istinaf aşamasında olduğu için, mahkeme tarafından belirlenen ‘Geçici Kurul’ göreve başlayamıyor. İtirazlar sonrası üst mahkemenin vereceği karara göre CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’ndaki durum netleşmiş olacak.

Editör: Haber Merkezi