ANKARA - Cemevleri düzenlemesinin Alevileri asimile amacı taşıdığını söyleyen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yöneticisi Bayram Özkan, “Cemevi kırmızı çizgimizdir” diyerek, AKP’nin düzenlemesine karşı mücadele edeceklerini belirtti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 7 Ekim’de Şahkulu Sultan Dergahı’na yaptığı ziyaretin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde ‘Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’ kurulacağını duyurmuştu. Buna karşın Aleviler, 8 Kasım’da Meclis’e yürüyerek, “Torba yasa değil, eşit yurttaşlık” talebini haykırdı. Erdoğan’ın 9 Kasım tarihli kararnamesiyle “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” kuruldu, AKP’nin Meclis Genel Kurulu’na sunduğu torba yasayla da Cemevleri düzenlemesi kabul edildi. 

‘TORBA YASAYA KARŞI MÜCADELE’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) yöneticisi Bayram Özkan, söz konusu yasayla Alevlerin taleplerinin karşılanmadığını söyledi. Özkan, “Cemevi bizim ibadethanemiz. Torba yasa bunu kabul etmiyor, kültür merkezi olarak kabul ediyor. Cemevi kırmızı çizgimizdir. Bu torba yasaya karşı mücadelemizi vereceğiz” dedi.

‘ASİMİLASYON POLİTİKASI’

Söz konusu yasanın Alevileri asimile etme amacı taşıdığını dile getiren Özkan, şunları söyledi: “Biz elektriğimizi, suyumuzu öderiz. Ödemesinler, inancımıza da karışmasınlar, dokunmasınlar. Bizi yok sayıyor, eşit yurttaş olarak görmüyor, ‘bizim istediğimiz gibi Alevi olun’ diyor. Bu büyük bir asimilasyon politikasıdır. Biz buna karşı eşit yurttaşlık talep ediyoruz. Mücadelemiz bu talep kabul edilene kadar da devam edecek. Bu mücadeleyi de emek ve demokrasi güçleriyle beraber yürütüyor, ortak hareket ediyoruz.”

(Kaynak:MA )

Editör: Haber Merkezi