HABER MERKEZİ - Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 kişi mezarları bulundukları kentlerde anıldı. Birçok kentte yapılan eylem, etkinlik ve yazılı açıklamalarla yaşamını yitirenlerin mücadelesine vurgu yapıldı ve adalet talebi yinelendi. 

Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 yılında DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu yaşamını yitiren 33 kişi mezarları başında anıldı. Katliamın 7’nci yıldönümüne ilişkin birçok kentte eylem, etkinlik ve yazılı açıklama yapıldı. 

Katliamla ilgili Urfa 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın tek tutuklusunun Yakup Şahine olduğu hatırlatılan açıklamalarda, faillerin korunduğu vurgulandı. Dosyadaki eksikliklerin giderilmediği hatırlatılan açıklamalarda, adalet mücadelesinin süreceği kaydedildi. 

MARDİN 

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde de yaşamını yitiren Emrullah Akhamur ve Murat Yurtgül mezarı başında anıldı. Anmaya siyasi partiler ve sivil toplum örgütü temsilcileri ve katledilenlerin yakınları katıldı. Anmada ilk olarak HDP ilçe Eşbaşkanı Mehmet Fatih Öztürk söz alarak, katliamın faillerinin korunduğunu belirterek, sorumluların ortaya çıkarılmasını istedi. Ardından söz alan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Berivan Behçeci, katledilenleri unutmayacaklarını belirterek, mücadelelerini ileriye taşıyacaklarını söyledi. Bahçeci, Suruç Katliamında katledilenlerin davasının takipçisi olacaklarını vurguladı. 

Açıklamanın ardından Akhamur ve Yurtgül’ün mezarına karanfiller bırakıldı.

İSTANBUL

İstanbul’un Kurtköy, Gazi, Karlıtepe, Küçükyalı, Şeyhli, Karacaahmet mezarlıklarında da anma etkinlikleri yapıldı. Anmalara, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ümraniye ilçe örgütü, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), HALKEVLERİ, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri, Üniversite Feminist Kolektifi, Öğrenci Kolektifi ve katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin  yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

Anmalarda, “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganları atılırken, mezarlıklara karanfiller bırakıldı. 

Katliamda hayatını kaybeden Nazegül Boyraz’ın Maltepe Küçükyalı’da bulunan mezarı başında konuşan eşi Bayram Boyraz adalet mücadelesi yürütürken karşılaştıkları zorlukları hatırlattı. Boyraz, "Ne olursa olsun, bizim inancımız kesinlikle diktatörlüğün karşısında boyun eğmemek. 33'lerin ve onlarla yola çıkanların yoldaşlarının değerlerine her zaman saygı duyacağız. 33'leri yaşatmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Aynı kapsamda Samsun’da da anma yapıldı. 

DİYARBAKIR

Diyarbakır Yeniköy mezarlığına defnedilen Veysel Özdemir için de anma etkinliği düzenlendi. Mezarlıkta yapılan anmaya, Barış Anneleri, HDP, DBP, SGDF,  Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER) ile Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER) üye ve yöneticileri ile milletvekili Dersim Dağ katıldı. 

DOĞUM GÜNÜ KUTLANDI 

Aynı zamanında Özdemir’in doğum günü olduğu için mezarlıkta pasta kesilerek, doğum günü kutlandı. Burada kısa bir konuşma yapan milletvekili Dağ, bugünün 33 kişinin DAİŞ tarafından katledildiği günün yıl dönümü olduğunu hatırlattı Kobanêlileri katleden DAİŞ’lilerin Kobanê’deki çocuklara oyuncak götürmek isteyen 33 kişiyi de katlettiğini ifade eden Dağ, “Biz çok iyi biliyoruz ki, bu katliamı her ne kadar DAİŞ yaptıysa bile, bunun arkasında başka güçler vardır. Bu katliamla, Kürtlerle birlikte yürüyenlere mesaj verdiler. Dediler ki, ‘Eğer ki siz Kürtlerin yanında olursanız, Kürtlerin başına ne getirdiysek, sizin de başınıza onu getiririz’. Böyle bir mesaj verdiler. Ama biz bugün burada 33 gence müjde veriyoruz, Kobanê düşmedi. Biz Suruç Şehitlerine söz veriyoruz ve diyoruz ki, bugüne kadar nasıl ki Kobanê’yi savunduysak, bugünden sonrada öyle savunacağız” diye konuştu. 

ŞIRNAK 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, katliamda hayatını kaybeden Hogir (Uğur) Özkan’ın Asri Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anma yapıldı. Hogir Özkan’ın ablası Hatice Özkan, MEBYA-DER, Barış Anneleri Meclisi, HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ile çok sayıda kişi anmaya katıldı.  

Anmada konuşan HDP’li Kaçmaz, 33 kişinin Kobanê’deki mücadeleyi sahiplenmek için yola koyulduklarına işaret etti. Kaçmaz, “DAİŞ, Kobanê’de Kürt halkına karşı büyük bir katliam gerçekleştirdi. Fakat verilen büyük mücadele ve direnişle DAİŞ yenildi. Ama birileri DAİŞ’in intikamını almak istedi. DAİŞ’in intikamını Kürt halkından almak istediler. Onun için o saldırı gerçekleşti. Suruç şehitlerinin hayalleri, mücadeleleri yarım kalmadı. Onların hayalini, mücadelesine sahip çıkacağız. Onların hayallerini gerçekleştirene kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.

Hogir Özkan’ın ablası Hatice Özkan ise, “Suruç şehitleri sadece çocuklar için oyuncak ve şeker almışlardı. Umut olmaya gitmişlerdi. Maalesef DAİŞ çetelerinin kurbanı oldular. Başka çocuklar ölmesin. Başka şehit bedenleri gelmesin. Yeter bu kan dursun artık. Kimse ölmesin” diye konuştu.

Anma programı okunan dualarla sonlandı.

VAN

  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van il örgütleri öncülüğünde bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu yaşamını yitiren 33 kişiyi anma etkinliği düzenledi. Katledilenler arasında bulunan Yunus Emre Şen’in cenazesinin bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı’nda yapılan anmaya, Tevgera Jînen Azad (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri Van Meclisi üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve HDP il ve ilçe örgütü yöneticileri, HDP Milletvekili Muazzez Orhan, yerine kayyum atanan Büyükşehir Belediyesi (VBB) Eşbaşkanı Mustafa Avcı yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

‘SİZLERİN DÜŞLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

Katledilenler anısına yapılan saygı duruşuyla başlanan etkinlikte, “Şehit namirin” sloganı atıldı. Etkinlikte kısa bir konuşma yapan milletvekili Muazzez Orhan, “Kardeşliği büyütmek ve umudu yeşertmek istediler. Buradan onlara söz veriyoruz, hiçbir düş yarım kalmayacak. Sizlerin düşlerini gerçekleştireceğiz. Tüm dünya halkları çocuklarına, bizler özgür, eşit, huzurlu bir yaşamı inşa etmek için mücadele etmeye devam ediyoruz. Sizlerin yolu bizlerin yoludur, asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Yaşamınıza kastedenlerinden mutlaka hesap soracağız” dedi.

Etkinlik, alkış ve sloganlar eşliğinde son buldu.  


Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubesi de, Suruç Katliamı'nın 7'nci yıl dönümünde yaşamını yitiren "33 Düş Yolcusu" için KESK binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Hiçbir düş yarım kalmayacak" pankartının açıldığı açıklamada, sık sık "Suruç şehitleri ölümsüzdür", "Şehit Namirin", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" sloganları atıldı. Açıklamaya KESK bileşenleri yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il örgütleri de katıldı. Açıklamayı okuyan KESK dönem sözcüsü Seyfettin İtam, insanlık tarihi boyunca savaşların, yıkımların, baskıların ve zulümlerin baş aktörleri tarihin çöplüğüne gittiğini söyledi. 20 Temmuz 2015’te İŞİD çeteleri tarafından yapılan bombalı saldırı sonucu 33 kişinin yaşamını yitirdiğini anımsatan İtam, " Suruç katliamının suç ortağı olanlar, katliamın ardından 18 ay boyunca dosyaya gizlilik kararı uyguladı. Yaşamını yitirenlerin yakınları bir kez olsun yüzüne haykırmak isterdi oysa celladın zavallılığını. Aileler ve avukatların tüm talepleri yargılama süresince reddedildi, katiller ve işbirlikçileri bir bakıma korundu" diye belirtti.

Cezasızlık politikasına son verilmesi çağrısında bulunan İtam, "Suruç’ta ne olduğunu, kimlerin bu katliamda kasıt, kusur ve ihmalinin olduğunun tüm topluma açıklanmasını ve sorumluların yargı önüne çıkarılmasını talep ediyor, katliamda hayatını kaybeden 33 yurttaşımızı saygı ve sevgiyle anıyoruz" dedi.

YÜKSEKOVA

Suruç’ta yaşamını yitiren Yüksekovalı İngilizce öğretmeni Süleyman Aksu için de Yüksekova’da bulunan Orman Mahallesi Mezarlığı’nda anma yapıldı. Anmaya, HDP Milletvekili Sait Dede, HDP eski Milletvekili Abdullah Zeydan, ÖHD Hakkari ve Ankara şubesi üyesi avukatlar, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu üyeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi Eşbaşkanları ve üyeleri katıldı.

MÜCADELE SÖZÜ

Anma öncesi mezarlık polisler tarafından ablukaya alındı. Anmada konuşan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, 33 düş yolcusunun yoldaşları olduğunu belirterek, “Burada Süleyman Hoca’nın mezarında, onların mücadelesini yükseklere taşıma sözü veriyoruz” dedi 

ADALET YOK

Ardından konuşan Aksu’nun annesi Kudret Aksu, 7 yıldır adalet aradığını ifade ederek, “Süleyman tüm Gever halkının şehididir. Katledilişinin ardından 7 yıl geçti ama katilleri bulunmadı. Anılarına daima sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı. 

İSTANBUL 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, katliamı yapanların devletle ilişkileri olduğuna dikkati çekerek, yaptığı yazılı açıklamada, “Suruç failinin akrabası olan Şeyh Abdurrahman Alagöz, 10 Ekim Katliamı’nda da yer aldı. Yunus Durmaz, Halil İbrahim Durgun, Yakup Şahin, IŞİD’in sorumlularından Deniz Büyükçelebi ve IŞİD Emiri İlhami Bali gösterilmişti.  Alagöz, Durmaz ve Durgun hayatta olmadığından Büyükçelebi ve Balı’nın ise Suriye’de bulunduğu iddiası ile davanın yargılanabilecek tek sanığı Yakup Şahin gösterilmiş, iddianamede devlet bağlantılarına ise hiç yer verilmemişti” denildi. 

‘SORUMLULUĞU VAR

Katliam faili Abdurrahman Alagöz hakkındaki “terör nitelikli aranan şahıs” kaydının saldırıdan bir ay kadar önce Suruç Emniyet Müdürlüğü’ne ulaşmasına rağmen önlem alınmadığı ve patlamadan hemen önce emniyetin güvenlik tedbirlerini geri çektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu saldırıda devletin sorumluluğuna dair ciddi işaretler vardı” diye ifadelere yer verildi.

MAHKEME İTİRAFI ‘KISA KESTİ’ 

Amara Kültür Merkezi civarında görevli ekibin sorumlusu komiser Ahmet Oğuz Davarcı’nın katliamdan 2 yıl sonra özür dilediği hatırlatılan açıklamada, yapılan bombalı saldırının zaaflarını ve kimlerin sorumlu olduğunu aktardığı belirtildi. Açıklamada, “Olayda Adıyaman, Antep, Urfa istihbarat birimlerinin ve MİT’in sorumluluğuna dikkat çekmiş, sorumluları ekip ekip, isim isim saymıştı. Sanık polis bu ifadeleri verirken hâkimin sık sık  ‘kısa kes’ uyarısı yapması, sonrasında davada anlamlı bir gelişme olmayacağına işaretti, öyle de oldu” ifadelerine yer verildi. 

SADECE PARA CEZASI VERİLDİ

Katliamdan sorumlu olan yetkili ve emniyet mensuplarına para cezası verildiğinin aktarıldığı açıklamada, şu ifadeler yer verildi: “Avukatların ve davaya katılan ailelerin talepleri doğrultusunda; Ezilenlerin Sosyalist Partisi ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun müdahillik talebini kabul etti. İstihbarat Teşkilatı’na ve çeşitli devlet kurumlarına firari sanıkların nerede olduklarıyla ilgili soru sorulmasına karar verdi. Gelen cevabi yazılarda ise; sanıklar İlhami Bali’nin aranır olduğu dönemde Konya Cihanbeyli’de tedavi edildiği, Deniz Büyükçelebi’nin Şam’da rejim güçleri tarafından tutulduğu, İlhami Bali’nin ise halen İdlib’de olduğu ortaya çıktı.”

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Davanın tek sanığı olan Yakup Şahin’in bugüne kadar duruşmalar hiç getirilmediği, davanın karara bağlandığının belirtildiği açıklamada, katillerin desteklendiği dile getirildi. Buna rağmen Suruç’ta yakınlarını kaybedenlerin adalet mücadelesinden vazgeçmediği belirtilen açıklamada, “Firari sanıklar bakımından devam eden davanın 3’üncü Duruşması 5 Aralık 2022 günü yapılacak. Tüm suçlular cezalandırılana, adalet sağlanana kadar bizler de bu davanın takipçisi olacağız. Suruç Katliamını ve 33 düş yolcusunu unutmayacağız, unutturmayacağız” diye vurgulandı.    

DERSİM

Suruç'a katledilen 33 Düş Yolcusu Dersim' de de Seyid Rıza Meydanı'nda anıldı. Dersim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapılan açıklamada "Suruç için adalet herkes için adalet" yazılı pankart ve yalanını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu dövizler taşındı. Açıklama Dersim' den Suruç'a giden ve katliamda yaşamını yitiren Çağdaş Aydın'ın annesi Şermin Aydın'ı oğlu için  yazdığı şiir okundu.

Ardından Platform adına konuşan yerine kayyım atanan Peri Belde Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, katliamda 33 yoldaşlarının yaşamını yitirdiğini, yüzlercesinin ise yaralandığını hatırlattı. 5 Haziran Diyarbakır, 10 Ekim Ankara Gar katliamını hatırlatan Çelebi, "Değil 7 yıl 70 yılda geçse adalet talep edeceğiz. Suruç'un hesabını soracağız" dedi.

Amara Kültür Merkezi'nde yer alarak yaralanan ve oğlu Çağdaş Aydın'ı kaybeden Fethi Aydın ise, 33 düş yolcusunu anarak konuşmasına başladı. Kobanê halkının umutlarını yeşertmek ve "Bir tuğlada sen koy" demek için oraya gittiklerini belirten Aydın, "İŞİD canavarları devletin yardımıyla orayı kana buladılar. Üzerimize gaz ve su sıktılar. Gazdan sonra kan kaybından çoğu yoldaşımız yaşamını yitirdi. Suruç Aileleri İnisiyatifi olarak bütün bu karanlığın ortaya çıkması için mücadele edeceğiz. Bu katiller elini kolunu sallarken ailelere davalar açılıyor. Biz çocuklarımızın düşlerini yaşatmak için buradayız. Sorumlular ortaya çıkana kadar gece gündüz demeden mücadeleyi sürdüreceğiz"dedi.

Etkinlik fotoğraf sanatçısı Mehmet Özer'in okuduğu şiir ile son buldu.     

ADANA

Adana Gençlik Örgütleri, Heykelli Park'ta yaptıkları basın açıklamasıyla Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu "7.yılında Suruç için adalet herkes için adalet" pankartı, "Hiç bir düş yarım kalmayacak" dövizi ile katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı açıklamaya HDP, HDK, DBP, ESP, TİP, İHD, SYKP, SES Eğitim Sen, Halkevi ve çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada, "Suruç için adalet herkes için adalet", "Suruç'u unutma unutturma", "Faşizmi döktüğü kanda boğacağız" ve "Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganlarını attı.

"Affetmek yok, unutmak yok" diyen TİP'li Poyraz Ahmet İnanç, Gençlik olarak, Amed, Suruç, Ankara’nın ve ezilenlere dönük tüm katliamların hesabını sorana dek içimizde hiç dinmeyecek öfkeyi büyütüyor, onların harcına karıştıkları halklar arasındaki eşitlik, özgürlük ve kardeşlik köprüsünün son taşını koyana dek mücadeleyi sürdüreceğimizi bir kez daha haykırıyoruz" dedi.

MERSİN

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Suruç Katliamı'nda yaşamını yitirenleri Özgür Çocuk Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla andı. “Suruç için adalet, herkes için adalet” pankartı açarak, katledilen canlar için saygı duruşunda bulundu. Platform adına açıklama yapan DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Suriye’nin kuzeyinde IŞİD işgali tehdidi altındaki Kobaneli çocuklara oyuncak götürmek amacıyla Urfa-Suruç’a giden Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyesi gençlere karşı bir katliam gerçekleştirildi. 20 Temmuz 2015 günü Amara Kültür Merkezi’nde canlı bomba saldırısı sonucu 33 sosyalist genç, 33 düş yolcusu hayatını kaybetti, 100’ü aşkın genç ise yaralandı. IŞİD, bunun ardından Diyarbakır, Ankara ve İstanbul’da da elini kolunu sallayarak katliamlar yapmaya devam etti” dedi.

HATAY

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren Okan Pirinç'in Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan mezarı başında yapılan anmaya Pirinç'in annesi Nuray Pirinç, HDP, TÖP, TİP, SMF, SYKP, SGDF, MLKP'li Halil Aksakal'ın ailesi ve çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada yapılan mücadelelerinin yürütücüleri olacaklarını dile getirildi.

ANTALYA

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Heykelli önünde yaptıkları basın açıklamasıyla Suruç Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Basın açıklamasını okuyan HDP Antalya İl Eşbaşkanı Hülya Hasbay, "7 yıldır adalet arayan mücadelemizde, sesimizi, çığlığımızı 10 Ekim Ankara, Sultan Ahmet, Amed, Roboski katliamlarının sesi ile buluşturacak bir kez daha 'Suruç için adalet herkes için adalet'

diyeceğiz. Bu katliamların aydınlatılması mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz ve unutmayacağız" dedi. 

MUĞLA

Muğla Emek ve Demokrasi Güçleri, Suruç katliamının yıl dönümüne ilişkin kent merkezinde bulunan Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. “Açıklamada Suruç için adalet herkes için adalet” pankartı açıldı.

Basın açıklamasını okuyan Muğla Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcisi Fırat İnal, “Bu katliamla hedeflenen halklar arasında kurulan köprünün kendisiydi. Hazımsızlık; bu coğrafyada yaşayan halkların kardeşleşmesineydi. Tahammülsüzlük; Gezi Direnişi’nin çocuklarının Kobaneli çocuklarla buluşmasınaydı. Onların kanla çizdikleri sınırlarına, halklar arasındaki barış ve dayanışma sınırsızlığıyla dayanan 33’ler; devlet eliyle, IŞİD işbirliği ile katledildi. 7 yıldır sürdürdüğümüz adalet mücadelesinde Suruç Katliamı'nın katilleri ve işbirlikçilerini tanıyoruz. Bu sebeple bugün buradayız. Hasta tutsaklar, tecrit koşullarındaki tüm devrimci tutsaklar için, Şenyaşar Ailesi için, Deniz Poyraz için, Şerzanlar ve Uğurlar için, Gezi Şehitleri, 301 Madenci ve Çorlu Katliamı için, Çorum, Maraş ve Sivas için buradayız. Amed, Suruç ve Ankara'nın öfkesiyle buradayız. Adaletin sıkılı yumruğumuzda olduğunu biliyoruz, adaleti sağlama sözüyle buradayız” ifadelerini kullandı.  

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi