AMED - Kayyım yönetimindeki belediyelerin seçim öncesi kentteki arazileri sattığını belirten Mimarlar Odası Şubesi Eşbaşkanı Ferit Kahraman, “Gasp ve talana izin vermeyeceğiz” dedi. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Amed İl Koordinasyon Kurulu (İKK), kayyım yönetimindeki belediyelerin satılığa çıkardığı arazilere ilişkin Elektrik Mühendisleri Odası’nda (EMO) basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İKK üyeleri katıldı. Açıklamayı okuyan Mimarlar Odası Şube Eşbaşkanı Ferit Kahraman, Amed başta olmak üzere bölgenin tamamında yerel yönetimlerin hukuksuz bir şekilde kayyım gaspı altında olduğunu söyledi. 

‘GASP EDENLER ÖDÜLLENDİRİLİYOR’

Kayyım süreçlerini hatırlatan Kahraman, “İktidar, ülkenin en büyük iki kent belediyesi başta olmak üzere yerel seçimlerde büyük hezimet yaşamış ve kazanamadığı birçok belediyeyi ise kayyım atayarak gasp etmiştir. 2019 yerel seçimleri ile birlikte açılan kapalı kapıların ve dosyaların ardından şatafatlı kişiye özel banyolar/mekanlar, yandaşa verilen yüksek fiyatlı ihaleler, rantlar, birbirlerine takdim ettikleri lüks hediyeler, milyonluk tatlı faturaları gibi halkın paralarıyla sefa içinde keyif sürdükleri kamuoyuna teşhir edilmişti. Kamu zararı başta olmak üzere bu ahlak ve vicdan yoksunluğuna karşı hesap sorulması ve yargılanması gerekenler neredeyse ödüllendirilmiş ve cezasız bırakılmıştı” diye belirtti. 

TÜM GAYRÜMENKÜLLER HACİZLİ

Sayıştay raporlarına göre Amed Büyükşehir Belediyesi binası başta olmak üzere belediyenin birçok gayrimenkulünün hacizli olduğunu kaydeden Kahraman, “Yandaşlara pazarlık usulü ballı ihaleler, hatalı imalatlar sonucu ilçeden ilçeye taşınan otogarlar, çöken binalar, her yıl yenilenen ve yine çöken asfalt yollar, tekrarlanan yap-sök kaldırımlar/devrilen bordürler, parklara/refüjlere ekilen ve kuruyan ağaçlar-palmiyeler, milyonlar harcanan ‘heykelcikler’… İşte bütün bunların sonucunda yerel yönetimlerin mali kaynakları yandaşlara peşkeş çekilerek bilinçli/ bilinçsiz bir yönetimle tüketilmiştir. İktidar partisinin yönetim tezahürü olarak aynı anlayışı ülkenin tamamına sirayet etmiş ve ülke çürümüş bir zihniyetin eline düşmüştür. Bu çürümüşlük, denetimsizlik, sorgulamama veya göz yumma hali ile kamu kaynaklarının kullanımını da kamu yararına değil ‘yandaşa aktarmaya teşvik’ etmiştir” diye konuştu. 

‘YANDAŞA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR’

Kayyım gaspı altındaki yerel yönetimlerin yaklaşan seçimler öncesi son hamlelerinin de kamu kaynaklarının yandaşlara aktarma girişimi olduğuna vurgu yapan Kahraman, şöyle devam etti: “Başta Amed Büyükşehir Belediyesi olmak üzere merkez ilçe belediyeleri dahil birçok taşınmazı satışa çıkarmaktadır. Yakın zamanda Yenişehir Belediyesi’nin satış ihalesine çıkardığı ve kendisine kentsel dönüşüm amacıyla hazineden devri yapılan alan örneğinde olduğu gibi amaç kamu yararı ise neden bu amaç üzerine kullanılmamaktadır? Mülkiyeti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan parselleri, sözde ‘Kentsel Dönüşüm’ çalışması başlattığı ve halkı yerinden ettiği Fiskaya, Ben u Sen gibi alanlardaki vatandaşa konut üretmek için kullanmak yerine neden satış ihalesi düzenlemektedir? Kamu Kurum Alanı olan araziler çeşitli imar uygulamalarıyla yandaşlara peşkeş çekmeye çalışmaktadır.

KAMUSAL ALAN HALKINDIR

Bu araziler üzerinde tahakküm kurmak isteyen zihniyet kent içindeki kamusal statüde olan arazileri adeta özelleştirerek rant alanları yaratmaktadır. Kamusal araziler halkın iradesindedir. Halkın hiçbir talebini anlamayan ve kendini kenti satmaya adamış yöneticiler, gideceklerini bildiklerinden ve dosyaların açılıp hesabın sorulacağını gördüklerinden olsa gerek kalan son kuruşları da tüketme gayretine girenler bilsin ki, hukuk elbet üstün gelecek ve adalet tecelli edecektir. İşte o zaman cezasızlığın verdiği cesaret ile sırtını dayadıkları duvar yıkılacak ve halkın her bir kuruşunun hesabı sorulacaktır.” 

‘RANT İHALELERİ İPTAL EDİLSİN’

Kahraman, sözlerini şöyle tamamladı: “Yaşam alanlarımızın rant uğruna satılmasına, gasp ve talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu tür rant ihalelerinin derhal iptal edilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Durdurulmasını ve kamu yararının göz önünde bulundurulmasını talep ediyoruz. Herhangi bir meşruiyeti bulunmayan kayyumların kamuya ait olan, sermayeye peşkeş çekeceği söz konusu bu alanları haksız hukuksuz bir biçimde ihaleye çıkarmasını kabul etmiyoruz. Bu tür özelleştirme ihalelerinin takipçisi olacağımızı ve hukuki olarak hak arayışımızın devam edeceğini buradan herkese duyuruyoruz.”

Editör: Haber Merkezi