HABER MERKEZİ - İstanbul, Urfa ve Ankara’da tutuklu gazetecilere mektup ve kitap gönderen meslektaşları, gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi. DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, “Hep birlikte mücadele ederek, bu karanlığı yırtacağız” dedi. 

MA'nın haberine; Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) öncülüğünde düzenlenen eylemde, Diyarbakır'da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınıp 16 Haziran'da tutuklanan 16 gazeteciye, İstanbul, Urfa ve Ankara’daki meslektaşları tarafından mektup, kart ve kitap gönderildi. 

İstanbul’daki gazeteciler, Kadıköy’de bulunan PTT önünde bir araya geldi. Burada basın açıklaması yaparak ardından mektup ve kitap göndermek isteyen gazeteciler, polis tarafından engellendi. Ancak gazeteciler, PTT’nin içine girerek, meslektaşlarına mektup gönderdi. Daha sonra Beşiktaş İskelesi’nde basın açıklaması düzenleyen gazeteciler, “Özgür basın susturulamaz” yazılı pankartın yanı sıra “Hakikatin kalemi kırılmaz”  “ ve “Apê Musa’nın küçük generalleri burada” yazılı dövizler taşıdı. Açıklamada, sık sık “Özgür ülke özgür basın” sloganı atıldı. 

Açıklamaya çok sayıda gazeteci ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) Basın Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası (BASIN-İŞ) Genel Başkanı Faruk Eren de katıldı. 

BİR ADIM GERİ ATMAYACAĞIZ

Meslektaşlarının 3 aydır tutuklu olduğunu ve haklarında hala iddianame hazırlanmadığına dikkati çeken MKGP üyesi Diren Yurtsever, duruma tepki gösterdi. Meslektaşlarını yalnız bırakmamak için bugün 6 kente açıklama yaparak mektup ve kitap gönderdiklerini kaydeden Yurtsever, ancak polisin dayanışmayı engellemeye çalıştığını kaydetti. Engellemeye rağmen dayanışmayı sürdüreceklerinin altını çizen Yurtsever, “Toplumun haber alma hakkını sağlarken, en doğal hakkımız olan basın açıklama yaparken bile baskı ve engelleme ile karşılaşıyoruz. Bunu kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz” diye konuştu.  Yurtsever, bu haklarından bir adım dahi geri adım atmayacaklarını dile getirdi. 

GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN

MKGP üyesi Durket Süren’in Kürtçe, DFG yöneticisi Nişmiye Güler ise Türkçe okuduğu açıklamada, yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekilerek gazetecilerin serbest bırakılması talep edildi.  

‘KARANLIĞI YIRTACAĞIZ’

BASIN-İŞ Genel Başkanı Faruk Eren ise, tutukluların üç aydır hukuksuz bir şekilde cezaevine tutulduğuna dikkat çekti. Dayanışma üzere kampanya düzenlediklerini ve mektup gönderdiklerini dile getiren Eren, polisin engelline işaret ederek, Türkiye’nin tümünde hukuksuzlukların yaşandığını söyledi. Cezaevinde çok sayıda gazeteci yanı sıra siyasi tutuklu, öğrenci ve muhaliflerin de olduğunu belirten Eren, “Biz haber yapmaya devam edeceğiz. Arkadaşlarımızın bir an önce özgürlüğe kavuşması için elimizden geleceğiz. Hep birlikte mücadele ederek, bu karanlığı yırtacağız. Gazetecilik suç değildir” şeklinde konuştu. 

POLİS AMİRİ: GÖZLERİNİZLE TACİZ EDİN

Ankara’da ise çalışan çok sayıda gazeteci, meslektaşlarına kart, mektup ve kitap gönderdi. DFG ve MKGP çağrısıyla, Yenişehir PTT önünde bir araya gelen gazetecilere, polis müdahalede bulundu. Dayanışma etkinliğine, BASIN-İŞ Bölge Temsilcisi Turgut Dedeoğlu ve Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu ve pek çok gazeteci destek verdi. 

Etkinlik öncesi çok sayıda sivil polis, 2 çevik kuvvet otobüsü ve gözaltı araçlarıyla PTT önünü çevirirken, gazetecilerin görüntü almasına engel olmaya çalıştı.  Bir polisin telsizden “ellerinde zarf var ne yapalım amirim” sözlerine, polis amiri “bir şey yapmayın gözlerinizle taciz edin” anonsu geçtiği duyuldu.  

‘SİZ TUTUKLANDIKTAN SONRA BEN DE YERİMİ ALDIM’

Daha sonra gazeteciler, Yenişehir PTT içine girerek meslektaşlarına kitap, kart ve mektup gönderdi. Mesleğine yeni başlayan bir muhabirin gönderdiği kartta şu ifadeler yer aldı: “Sizinle henüz tanışamadım ama sürdürdüğünüz gelenek itibarıyla sizinle hep tanışıyormuş hissine kapılıyorum. Siz haksızca tutuklandıktan kısa bir süre sonra ben de özgür basında yerimi almak istedim.”

Postalarını gönderdikten sonra sivil polis ekipleri, “çekim yapmanız yasak” diyerek bir kez daha gazetecilere müdahale etti. Yaşanan arbede ardından etkinlik sona erdi.

'KİMSE ÖZGÜR BASININ SESİNİ KISAMAZ'

DFG ve MKGP üyeleri, Urfa'da da 16 gazeteciyle dayanışmak amacıyla kart, mektup ve kitap gönderdi. PTT Merkez Şubesi’nde biraya gelen gazetecilere, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, HDP İl Eşbaşkanı Aliye Kızıldamar, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri destek verdi. Kart, mektup ve kitap gönderimi öncesi PTT Şubesi'nin önünde açıklama yapıldı. "Baş eğmediler, baş eğmedik, baş eğmeyeceğiz", "Özgür basın susturulamaz" dövizlerinin açıldığı açıklamada konuşan DFG üyesi Ceylan Şahinli, gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. 

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Tirkiye'de giderek artan adaletsizliklere dikkati çekerek, "16 gazeteci hukuksuz bir şekilde 3 aydır tutsak. Hukuksuzluk ve adaletsizlikler sürüyor. Sistemin amacı gerçeğin sesini kısmak. Bunun için özgür basını hedef alıyorlar. Biran önce özgür basın çalışanları serbest bırakılmalı. Kimse özgür basının sesini kısamaz" diye konuştu. 

Açıklamanın ardından alkışlar eşliğinde tutuklu gazetecilere kart, kitap ve mektup gönderildi. 

Editör: Haber Merkezi