HABER MERKEZİ - Suriye kentlerini etkileyen depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 800’ü aştı. AB Komisyonu üyesi Janez Lenarcic, yardımlar için tüm sınır kapılarının açılmasını istedi. 

Maraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremlerin ardından arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü Suriye ve Rojava’da can kaybı 3 bin 800'ü aştı. Hayatını kaybedenlerin 200’ünün çocuk olduğu kaydedildi. 

900 BİNA ÇÖKTÜ

Deprem ve ardından meydana gelen artçı sarsıntılar nedeniyle 900'den fazla bina çöktü, yaklaşık 2 bin bina zarar gördü. 7 binden fazla insan ise evsiz kaldı. Tunus ve Venezuela'dan gelen ekiplerin de katıldığı arama kurtarma çalışmaları sürerken Rusya, Irak, Lübnan, Cezayir, Irak, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) de yardım geliyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun kriz yönetimi, sivil koruma ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Suriye'ye yardımların etkili şekilde ulaştırılabilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK), mevcut tüm sınır geçiş noktalarını uluslararası kuruluşların kullanımına açmasını talep etti. Lenarcic, BMGK'nin uluslararası insani yardımların depremden etkilenen Suriye'ye ulaştırılabilmesi için yalnızca bir sınır geçiş noktasına izin vermesine tepki göstererek "Mevcut tüm sınır geçiş noktalarının uluslararası kuruluşların kullanımına açılmasına izin verilirse yardımımızı sağlamak çok daha kolay olacaktır" dedi.

Geçtiğimiz günlerde BM yetkilileri, meydana gelen hasar nedeniyle Türkiye üzerinden Suriye'ye giden yardımların sekteye uğradığını açıklamıştı.

Editör: Haber Merkezi