İSTANBUL–ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  HDP Kartal İlçe Örgütü’nün düzenlediği Sıra Gecesi etkinliğinde konuşan HDP Genç Kadın Meclisi üyesi Delal Şeker, dengbejliğin halkın hafızası olduğunu söyleyerek, “Kürt kültürü dengbejlik sayesinde bugünlere gelmiştir” dedi.

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kartal İlçe Örgütü Kartal'da bulunan Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde Sıra Gecesi düzenledi. Geceye Barış Anneleri Meclisi, Tevgera Jinen Azad (TJA), Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER), Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKA-DER), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kartal İlçe Örgütü, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve çeşitli Yöre Dernekleri yöneticileri ile HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı'nın yanı sıra çok sayıda partili katıldı.

Etkinliğin gerçekleştiği kültür merkezinin kapısına "Şevbêrka Dengbej Hûn Bi Xêr Hatine" pankartı asıldı.

 ‘KÜRT KÜLTÜRÜ DENGBEJLİK SAYESİNDE BUGÜNLERE GELDİ’

Gecenin konuşmasını yapan HDP Genç Kadın Meclisi üyesi Delal Şeker düzenledikleri etkinlikte kendilerine eşlik eden katılımcıları selamlayarak teşekķür ettiklerini ifade etti. Şeker, "Bu güzel gece için dengbêj programını sizler için hazırladık. Dengbejlik Kürt kültürü için çok önemli bir yer kaplıyor. Diyebiliriz ki Kürt kültürü dengbejlik sayesinde bu günlere gelmiştir" dedi.

‘DENGBEJ HALKIN HAFIZASIDIR’

Dengbej'in sese yaşam veren olduğunu belirten Şeker, dengbejlerin vatanın her karış toprağını gezerek halkın yaşadıklarını dile getirdiklerini söyledi. Şeker, "Bazen aşk için bazen doğa için çoğu kez de kahramanlık ve hainliği dile getiriyor. Dengbej sadece ses sanatçısı değildir. O halkın masallarını anlatıp unutulmamasını sağlayandır. Dengbej halkın hafızasıdır" dedi.

 ‘DİRENİŞİN GELDİĞİ NOKTA BUGÜN BURADADIR’

Ardından söz alan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı da “Ortadoğu’nun bütün kadim dillerinin yaşatılması ve tüm tarihsel miraslarını dil din ırk gözetmeden gelecek kuşaklara taşınabilmesi için insanlığın ve toplumsal ahlakın tüm gereklerini yerine getirmek için yaklaşık 40 yıldır bedel ödüyoruz. Dünyada en kadim toplumlar Mezopotamya toplumları kendini dünyada var olduğunu ispat edebilmek için tarihin en ağır bedelini ödediler. Tüm kamu kuruluşlarında dün yasaklanmış yakalanırsa kaç yıl ceza yatarız diye kasetler gömülürken kitaplar yakılırken dilimiz yok sayılırken bu direnişin geldiği nokta işte bugün buradadır. Yani hiçbir baskı bir halkın varlığını elinden alamayacağının en muazzam görüntüsü bugün buradadır” şeklinde konuştu

Yapılan konuşmaların ardından program Nezir Agit,  Kazo, Alican Bilgin, Hozan Baran, Vechettin ve Arif Xelati'nin sahne almasıyla devam etti. Her yaş grubundan yurttaşın katıldığı etkinlikte söylenen klamlar coşkuyla karşılandı.
Editör: Haber Merkezi