ANKARA - HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, “bloke” kararında yer alan hukuk skandallarını sıralayarak, “AYM açıklama getirmelidir” tepkisinde bulundu. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’ne açılan kapatma davası kapsamında Yargıtay’ın partinin Hazine yardımı yapılan hesaplarına bloke konulması yönündeki başvurusunu kabul etti. Başvuruyu bugün görüşen AYM, partinin hesaplarına geçici tedbir konulmasına karar verdi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in başvuru dilekçesinde yer alan ve AYM’nin kararına gerekçe gösterilen iddiaları sıralayarak, söz konusu kararın bir kumpas sonucu alındığını söyledi ve partinin siyasi faaliyetlerini illegalize edildiğini belirtti. Temel, partinin genel başkanlarının ve milletvekillerinin Meclis kürsüsünde sarf ettiği sözlerin dahi savcının dilekçesinde yer aldığını ve bunun alınan karara gerekçe gösterildiğine dikkat çekerek, kararın hukuk skandalı olduğunu söyledi. 

Temel’in, Twitter hesabından #GaspVar etiketiyle yaptığı paylaşımlar şöyle: 

* Savcı ilk olarak bir partinin söylediği ve söylemediği şeyler üzerinden kanaate varılabilir, hüküm verilebilir demiş ve olaylar karşısında tepki vermemekle suçlamış. Temel argüman bu: kınadı/kınamadı ikilemi yani. Bu koca yalan kupasın ilk argümanı oluyor. 

*HDP’ye bloke uygulanmasının bir diğer sebebi de akıllara durgunluk veriyor: Denmiş ki; Kürt sorunun çözümünde ve barış-diyalogda bir muhatap da İmralı’dır denilmesi yeterli sebeptir. Burada çözüm sürecinin tüm tarafları mahkûm edilmiş. O halde bu talep dilekçesini “yazan” kim? 

* Bir vekilimizin Meclis odasında TV programına katılması ve savaş bütçesi demesi sebep olmuş. Dahası, Meclis kürsüsünde ifade edilen tecrit konusu argüman yapılış. Oysa Anayasa madde 83 açıktır ve kürsü dokunulmazlığı vardır. Bu açık bir skandaldır. AYM açıklama getirmelidir.

* Toplumda infial yaratan ve yaşam kaybına yol açan bazı durumlara ilişkin savaş politikalarının sonucu demek de bir diğer gösterilen sebep. Yani HDP söylediği ve söylemedikleri üzerinden cezalandırılmak istenmiş açık şekilde.

* İtiraflara rağmen AKP yandaşlarının, kayyımlarının talanlarına ses çıkarmayan yargı, HDP’nin kıt kanaat seçim kampanyaları için yaptığı resmî harcamaları illegalize etmiştir.

* Saydığımız bu sebepler, hukuk dışıdır. Parti kapatma davasında ifade edilen iddiaların aynılarıdır. Ki hepsine geniş savunmalarımız, cevaplarımız var, oldu. Bu ahlak dışı, bu gaspçı rejimi mutlaka tarihin çöplüğüne göndereceğiz. 

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi