HABER MERKEZİ- Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla gerçekleştirdikleri eylemin 713’üncü haftasında, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Kayıp yakınlarının eylemine IHD Diyarbakır yöneticileri ve kayıp yakınları katıldı.

Eylemde bu hafta Dersim’in Hozat ilçesine başlı Taşıtlı köyünde kaybettirilen Nazım Gülmez’in hikayesi anlatıldı. Nazım’ın kaybediliş hikayesini İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Jiyan Ormanlı okudu.

Cezasızlık politikası

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, 90’lı yıllarda yaşanan katliamların araştırılmadığını söyleyerek, faili belli olan davalarda ise cezasızlık politikasının uygulandığını belirtti.

‘Nazım Gülmez askerler tarafından götürülür’

Ardından söz alan Jiyan, 61 yaşındaki Nazım’ın hayvancılıkla uğraştığını, 9 çocuğu  olduğunu hatırlattı. 13 Ekim 1994 tarihinde Ali Boğazı bölgesinde Bolu Komando Tugayına bağlı askerler tarafından operasyon yapıldığını söyleyen Jiyan, “Operasyon kapsamında köye yapılan baskında muhtar ve bir kişi gözaltına alınır. Ancak köylüler aksam saatlerinde serbest bırakılır. Bu baskından 2 gün sonra 15 Ekim 1994 tarihinde, öğlen saatlerinde aynı askerler tekrar köye gelir, köyde arama yaparlar, ardından evler ateşe verilerek yakılır. Operasyona katılan askerler Nazım Gülmez’i kendilerine arazide kılavuzluk yapması gerekçesiyle evinden aldılar. Nazım Gülmez, çaresiz bir şekilde askerler tarafından köy muhtarı ile tüm köylülerin gözleri önünde zorla götürülür. Ailesi kendisinden o günden sonra bir daha hiç haber alamaz” diye konuştu.

‘Aile, Elâzığ Askeri Savcılığı’na başvuruda bulunur’

Jiyan devamında şu ifadeleri kullandı: “Nazım Gülmez’in eşi Garip Gülmez olaydan bir hafta sonra Hozat’ta bulunan binbaşına eşinin akıbetini sorar. Binbaşı tarafından kendisine şu yanıt verilir: ‘Biz onları elimizde bir süre tuttuktan sonra serbest bıraktık, şimdi biz de onu arıyoruz.’  Nazım Gülmez’in eşi Garip Gülmez bu kez Hozat Savcılığı’na başvurur. Yapılan bu başvuru neticesinde Hozat Savcılığı görevsizlik kararı verir. Verilen görevsizlik kararı üzerine Gülmez ailesi, Elâzığ Askeri Savcılığı’na başvuruda bulunur. Dosyayı bir türlü sonuçlandıramayan Elâzığ Askeri Savcılığı da aileye, dosyanın Malatya DGM Savcılığı’na gönderildiği bilgisini paylaşır.

‘Dosya AİHM’e taşınır’

Malatya Savcılığı da dosyanın kendi yargı yetkisi içinde bulunmadığı gerekçesiyle dosyayı tekrar Hozat Cumhuriyet Savcılığı’na gönderir. İç hukuk yollarından herhangi bir sonuç alamayan Gülmez ailesi, davayı avukatlar aracılığıyla 26 Marta 2016 tarihinde AİHM’e taşır. AİHM başvurunun 6 aylık süre sınırına uymadığı gerekçesiyle, kabul edilemez olduğuna karar verir.”

Açıklama, bir dakikalık oturma eylemi ile sona erdi. 

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi