HDP Kocaeli milletvekilli aday adayı .Dr Ömer Faruk Gergerlioğlu;  Eğer aday gösterilirsem iddialıyım. Zira uzun süre yaşadığım ve çalıştığım Kocaeli'de toplumun büyük bir kesimi beni tanır. Önemli bir ilgi ve sempatiyle karşılaşacağımı sanıyorum. HDP oylarının artmasında önemli bir etken olacağımı sanıyorum.

İZMİT (KOCAELİ) ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ ARZELLA BEKTAŞ:

Merhaba; • Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? 

53 yaşındayım, şu an Batman'da bir özel hastanede çalıyorum, Göğüs hastalıkları uzmanı doktorum, insan hakları savunucusuyum, Artı Gerçek ve Ahvalnews'da köşe yazarıyım. Türkiye siyasetini yakından takip ediyorum ve şu anda da HDP Kocaeli milletvekili aday adayıyım.

Neden siyaset?

Daralan siyaset alanını genişletmek lazım. Bunun için önemli katkılarım olabileceğini düşünüyorum. Şu anda Ak Partililer için bile siyaset ihtiyacı var zira tek adam siyaset diye bir şey bırakmadı. Ayrıca bu seçim çok önemli ya diktatörlük ya da demokrasi seçeneğiyle karşı karşıyayız. Yine bu seçimlerde tüm çevreler toplandı ve "Kürt anasını görmesin " dedi. Bunlar kabul edebileceğim durumlar değil ve bir tepki olarak siyasete aktif olarak adım atmak istedim.

HDP’den aday olmak fikri ne zaman oluştu? 

HDP'yi uzun süredir siyaset dışı tutma eğilimi var. Milletvekillerinin çoğu ve Demirtaş tutuklu ya da mahkum. Bununla olması gereken çözümü uzaklaştırdıklarının farkında değiller. Oysa Türkiye'nin en büyük sorunundaki kolaylaştırıcı partiyi etkisizleştirerek varacak bir yer yok. Ne yapsalar bu etkisizleştirmeyi başaramayacaklar. HDP'nin demokratik siyaset alanında etkili olması çok etkili, buna hepimiz katkı vermeliyiz.

Siyasi geçmişinizden biraz bize söz eder misiniz?

Siyasi bir geçmişim olmadı sürekli insan hakları alanında sivil toplum etkinlikleri yaptım.

Eş Genel Başkanların dahi tutuklandığı bir dönemde Milletvekilleri olarak ne kadar etkili olabilirsiniz?

Bu baskıcı dönemin uzun sürmeyeceğini tahmin ediyorum. Bu dönemi kısaltacak en önemli aktör biz olacağız. Bunu korkmadan, çekinmeden desteğimizi esirgemeden sağlayacağız. Bu baskıcı dönem uzun süre sürdürülemez, bu eşyanın tabiatına aykırıdır. Bir şekilde değişimler bekliyorum.

Siyasi süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Siyasi süreç iyiye gitmiyor. Bunda sadece iktidar değil, muhalefetin de suçu büyük. Erdoğan'a her kesimin oy vereceği bir alternatif bulamazlarsa kimseye suç bulmasınlar. Ak Parti, MHP ittifakı bir devlet ittifakı ama uzun süre sürdürülemez. Siyaset yeni birlikteliklere gebe. İster istemez Türkiye'nin temel insan hakları sorunlarını kendine dert edinen ve somut bir iyi gelecek vaad eden partiler siyasette etkin olacak.

AKP bu secimde gider mi?

Başkanlığı almada şanslı duruma gelse de AKP'nin bu seçimde parlamento çoğunluğunu kaybedeceğini tahmin ediyorum. Kazansa da kaybeden olacaktır. Zira sorunlara çözüm yerine baskıcılığı egemen kılmaya çalışıyor. Böyle bir parti maddi anlamda kazansa da manevi anlamda kaybeder ve sonunda kendisini ve toplumu felakete sürükler.  OHAL'i uzun süre devam ettiremeyeceğini bildiği için böyle baskın bir seçimi gündeme getirdi ama bu cin fikirlilik de onu kurtaramayacak.

AKP giderse bunda HDP’nin rolü ne olur?

Bunda HDP'nin önemli rolü olacaktır. Ben bundan sonra siyasette Kürtlerin anahtar rol oynayacağını düşünüyorum. Bu, giderek artan bir hal olacaktır. Kürt meselesinde kim çözüm talep eder, şiddetten uzaklaşır ve barışı inşa etmeye çalışırsa o kazanır. Bundan sonra HDP'nin buna daha çok dikkat edeceğini umuyorum.

Haziran seçimlerinde Kocaeli’de iddialı mısınız?

Eğer aday gösterilirsem iddialıyım. Zira uzun süre yaşadığım ve çalıştığım Kocaeli'de toplumun büyük bir kesimi beni tanır. Önemli bir ilgi ve sempatiyle karşılaşacağımı sanıyorum. HDP oylarının artmasında önemli bir etken olacağımı sanıyorum.

Kocaeli halklarına bir çağrınız var mı?

Kocaeli bir sanayi kenti, istikbal vaad eden bir büyükşehir. Sosyo ekonomik ve jeo politik konumuyla gittikçe daha büyük ilgi odağı oluyor. Çeşitli illerden göç alan, Türkiye mozaiğini temsil eden bir il. Kentin önemli sorunları var ve maalesef kapitalist rant ekonomisi uğruna büyük yanlışlar yapılarak kent yaşanmaz bir hale getirildi. Eğer aday gösterilirsem önemli projelerle toplumun önüne çıkacak ve somut çözüm önerileri sunacağım.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bu seçim çok önemli, muhalif güçlerin önüne gelen bir büyük önemli fırsat. Bu fırsatı cömertçe harcamamak için çok dikkatli olmalıyız. Sonradan dizleri dövmemek için şimdiden çok çalışmalıyız. Zira önemli bir güç dengesizliği var. Tek medyaya karşı içtenlik ve çalışkanlığın kazanma ihtimali aslında küçük değil büyüktür.
Editör: Haber Merkezi