DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:Kadın Akademisi Derneği ‘Özgür Eş Yaşam’ konulu panel gerçekleştirdi. Diyarbakır Makine Mühendisleri Odasında düzenlenen HDP, DBP, DTK yöneticilerinin üniversite öğrencilerinin yoğun katılması dikkat çekti. Sur Platformu üyesi Büşra Cizrelioğlları’nın moderatörlüğünü yaptığı panelde Kadın Akademisi Derneği üyesi Figen Aras, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca konuşmacı olarak katıldı.



 

‘sonsuz boşanma’, ‘erkekliği öldürmek’

Panel ‘Özgür Eş yaşam’ kavramının Figen Aras anlattı. ‘özgür eş yaşam’ kavramının PKK lideri Abdullah öcalan’ın tartışmaya açtığını belirten Figen kadın kurtuluş idelolojinin açığa çıkmasıyla birlikte kadınların bir çok alanda sorgulamaya başladığını söyledi. bu süreçlerle birlikte bazı kavramların ortaya çıktığını ‘sonsuz boşanma’, ‘erkekliği öldürmek’ kavramlarını örnek gösteren Figen bunun toplumda ciddi heyecan yarattığının altını çizdi.



Özgür eş yaşam kavramının son dönemde dünyanın bir çok yerinde tartışılan bir kavram olduğunu heyecan uyandırdığını vurgulayan Figen ilk duyulduğunda bir kadının bir erkekle sürdürebileceği bir yaşam olarak değerlendirildiğini söyledi. Ancak tartışıldıkça bunun böyle olmadığını sosyal siyasal alanları eşit şekilde paylaşma olarak kabul edildiğini ifade eden Figen, “özgür eş yaşam kavramında hiç kimsenin kadın yada erkek olarak doğmadığı. Erilliğin ve dişiliğin sadece biyolojik farklılıklardan kaynaklandığı kadın ve erek cinsini toplumun yarattığını biliyoruz” dedi.

Ekonominin ahlaktan koparılması

Ekonomiyi değerlendirirken tarihinde ekonominin aslında kadın değerlerinden çalınmasıyla birlikte tamamın ekonomominin ahlaktan koparılmasının tanığı olduklarını ifade eden Figen doğal toplumda bakıldığında ekonominin ahlak olduğunu gördüklerini belirtti. ekononimin bu haliyle nasıl bir eş yaşam gerçekleştirilebileceğini soran Figen, ‘gerçekleştirilemez. Ekonominin ticari olarak kullanılması hem topluma hemde kadına vurgun oluyor. bu sadece bir örneği. Özgür eş yaşamın bir sendikanın yönetiminde bir partinini yönetiminde üniversitedeki arkadaşlarımızda hayata geçirebiliriz. Ne kadar çok tikel ilişkiyi özgür kılacağımız iddia etsek dahi sistemin ilişkilerde köleliği dayattığını görüyoruz.

Nasıl  Erkek Nasıl Yaşamalı

Bizde bu temelde nasıl erkek nasıl yaşamalı noktasında özgür eş yaşamla cevap veriyoruz. Bir sendikada eş başkanlık sisteminde gerçekleştiğinde bu çalışmanın diğer alt komisyonlarda gerçekleştiğini görüyoruz. Sancıları çok fazla. Öcalan'ın dediği gibi erkeklik enerjisinin çok katı bir biçimde kendini gösteridiğini görüyoruz. Ama kadındaki enerjinin binlerce yıldır hala akışkan olmasından kaynaklı bir türlü forma dönüşmeyen akışkan bir enerjiye sahip diyor. Kadınlar ve erkekler olarak özgürlük temelinde bir bakış açısında sahip olmamız gerekiyor’ diye konuştu. Bu günkü var olan sosyal bilimleri bilimsel anlayışın aynı şekilde kadın ve erkekliği parçaladığı gibi kamusal alanında parçalayarak ilişkinin açığa çıkmasında engel koyduğunun görüldüğünü ifade eden Figen cevap olarak özgür temelde yaşamak olduğunu belirtti.



Özgür Eş Yaşam felsefesi bu gün her yerde örülüyor

Ardından konuşan Feleknas Uca konuştu. Bu gün burada özgür eş yaşamı gördüğünü söyleyen Feleknas, toplumda gençlerin orta yaş olanları, sendikacının siyasi partililerin sivil toplum kuruluşundan insanların burada olduğunu söyledi. Özgür eş yaşamın sadece siyasette, toplumda olmadığını vurgulayan Feleknas, şöyle konuştu: “Bugün Orta doğu da Avurap'a, Latin Amekari'da sayın Öcalan’ın düşüncelerini tartışıyor. Bu temelde özgür bir yaşamı tartıştığını görebiliyoruz. Özgür yaşam felsefesi bu gün her yerde örülüyor. Sistemin kadının yaşayacağını, kadının kaç çocuğun doğuracağına karar verdiğini adeta bu noktada talimatlar verildiğini söyleyen Feleknas, kendini siyasette bir çok alanda var etmeye çalışan kadınlara ise tahammül edilmediğini belirtti. Özgür eş yaşamın kendisi için özgür bir toplum olduğunun altını çizen Feleknas, sistemin özgür toplumdan korktuğunu bu nedenle her türlü katliamı gerçekleştirdiğine dikkat çekti.



Konuşmaların ardından panel dinleyicilerin sorularıyla devam etti.
Editör: Haber Merkezi