HABER MERKEZİ - Yaşamı boyunca kadın mücadelesine öncülük eden çalışmalarıyla tarihte yer edinen Auguste Fickert, aradan geçen 110 yıla rağmen bıraktığı miras ile kadınlara rehberlik ediyor.

Dünyada mücadele, direniş ve kimlikleri ile özdeşleşen kimi kadınlar, doğadaki buluşlarıyla, kimisi asi ve başkaldırı özelliği ile mevcut durumu kabul etmeyerek dönemin koşuluna göre kendini örgütleyerek mücadele etmiştir. Geçtikleri her kapı ışık misali hemcinslerine harita olmuş ve günümüze kadar da o mücadele devam etmiştir… Direniş ve mücadelesiyle tanınan Auguste Fickert bunlardan biri.

Kadın hakları aktivisti olarak tanınan Auguste, 25 Mayıs 1855’te Viyana’da dünyaya gelir. Öğrenmeye ve öğretmeye ilgisi olan Auguste, 1869 yıllarında manastır okuluna başlar. 1876 tarihinde mezun olan Auguste, Viyana Schulegasse'deki bir kız okulunda ders vermeye başlar. Uzun yıllar burada eğitim veren Auguster, 1893’te Katolik Kilisesi’nden ayrılır ve Avusturya'daki okul eğitiminin dini temelini eleştirir.

İlk protestosunu düzenler

Avusturya'daki burjuva kadın hareketinin radikal kanadının temsilcisi olan Auguste, kadınlara oy verme hakkı, evlilik ve aile hukuku reformu, kadınların üniversite çalışmalarına kabulü, okul reformu ve ücretsiz öğretim için kampanya yürütür. 1888'de Aşağı Avusturya'nın vergi ödeyen kadınları banliyöleri birleştirmek için oy haklarından mahrum bırakıldığında, öğretmenler ve eğitimciler derneği başkanı Marie Schwarz ile birlikte iki protesto toplantısı düzenler.

Çalışmalarını geniş bir alana yayar

Gün geçtikçe yayılan direnişi Auguste’ye güç vermeye başlar. Etrafında topladığı kadınlarla beraber,1893'te Auguste Fickert Genel Avusturya Kadın Derneği'ni kurar ve 1897’den sonra da başkanlığını yapar. Genel Avusturya Kadınlar Derneği, kendilerini ilerici olarak adlandıran tüm kadınların havuzu olur. Güncel sosyal konulardaki açıklamalarıyla kadınların siyasallaşmasına önemli katkılarda bulunan dernekte, daha sonra sınıfsal engellerin kaldırılması için kampanyalar yürütülür. Auguste, çalışmalarının daha geniş bir alana yayılması için bağımsız olduğu halde zaman zaman sosyal demokratlarla da çalışır.

Kadınları kamu hizmetine düzenler

Auguste dalga dalga büyüyen mücadeleyle, 1895'te Avusturya'da belgesiz kadınlar için ilk yasal koruma ajansını kurar. Yüzyılın başında, yeni işe alınan telgraf ve postane çalışanlarının çalışma koşulları skandal olduğu için kadınları kamu hizmetinde düzenlemeye başlar.

Son çalışması

Tüm kadınlarla ortak noktada buluşan ve çevresi tarafından sevilen Auguste’nin son çalışması ise merkezi bir mutfak, kütüphane ve ortak oda ile işbirliği içinde çalışan kadınlar için bir mutfak inşa etmek olur.

Tarihe kadın mücadelesi ve asiliğiyle adını yazdıran Auguste, 9 Haziran 1910 tarihinde organ yetmezliği rahatsızlığından ötürü Avusturya’da yaşamını yitirir. Viyana’ya defnedilen Auguste, kadınlar için halen bir öğretmen…

( Kaynak: JINNEWS )
Editör: Haber Merkezi