BRİTANYA ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifasının ardından parti liderliği ve başbakanlık koltuğu için yarışan isim sayısı dün yapılan oylamayla 8'den 6'ya düştü. İlk turun sürprizi, yarışın favorilerinden olan Dışişleri Bakanı Liz Truss sadece üçüncü sırada kalması oldu.

T24'ün haberine göre; Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, 88 oyla oylamayı birinci sırada bitirdi. 2019'da Theresa May istifa ettiğinde Boris Johnson'ın ilk turda açtığı fark daha büyüktü.

Muhafazakar Parti milletvekilleri arasında yapılan kapalı oylamada ikinci sırayı da Ticaret Bakanı Penny Mordaunt, 67 oy ile aldı. Mordaunt, sürpriz çıkış yapan isimlerden biri olarak çarşamba günü dolu bir salonda etkinlik düzenlemişti.

Birçok kişi tarafından Britanya'nın bir sonraki lideri olmaya en yakın isim olarak görülen Dışişleri Bakanı Truss ise 50 oy ile Sunak ve Modaunt'un arkasında kaldı.

The Guardian, Truss'ın perşembe günü çarpıcı bir konuşma yapmaya çalışarak Britanya'nın bir sonraki başbakanı olma girişimini tekrar güçlendirmeye çalışacağını ifade etti.

Eski Sağlık Bakanı Jeremy Hunt ve Maliye Bakanı Nadhim Zahavi, ilk turda elenen iki isim oldu. 

Muhafazakar Parti adayları arasında yapılan anketlere göre son tura Sunak ve Mordaunt kalırsa, Muhafazakar Parti'nin yeni lideri yüzde 67 ile Mordaun olacak. 

Editör: Haber Merkezi