İSTANBUL / İZMİR- HDK Kadın Meclisi’nin İstanbul ve İzmir'de düzenlediği “Kadın beyanı esastır erkek aksini ispatlamakla yükümlüdür” konulu atölyeye kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, Beşiktaş’ta bulunan Zübeyde Ana Kültür Merkezi’nde, “Kadın beyanı esastır, erkek aksini ispatlamakla yükümlüdür” konulu atölye gerçekleştirdi. Atölyeye, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Avukat Özge Akyüz ve Feminist aktivist Feride Eralp konuşmacı olarak katıldı. Atölyenin yapıldığı salona, "Kadının beyanı esastır, erkek aksini ispatlamakla yükümlüdür!" pankartı asıldı. Atölyeye HDK Kadın Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi de katıldı.

‘KADININ BEYANI ESASTIR’

“Kadın beyanı esastır” olarak kullanılan ilkenin sadece kadınlar için olmadığını ‘ezme-ezilme’ ilişkisi içerisinde ‘ezilen’ tarafın beyanının esas olduğunu ifade eden Feminist Aktivist Feride Eralp, “LGBT+’ları kapsayan farklı şiddetler açığa çıkarıldığında, yapılan taciz ve eşitsizlikler ifşa edildiğinde ve buna ilişkin bir söz söylendiğinde ezeni değil ezileni dinleyin demektir” dedi. “Erkek aksini ispatlamakla yükümlüdür” kısmının da faili işaret etmesi açısından önemli olduğunu aktaran Eralp, “Ezen tarafın hakikati, ezilen tarafın hakikatinin çoğunlukla üzerini örttüğünü görüyoruz. Bundan dolayı failin işaret etme hedefi anlamına geliyor” diye belirtti.

MAHMEKEME POZİSYONU DEĞİL DAYANIŞMA POZİSYONU

“Esastır” kavramının tam anlamıyla eksiksiz, doğru ve kadın beyanının sorgulanamaz anlamına gelmediğini aktaran Eralp, “İlke bir açığa çıkarma halidir. O yüzden içerik açısından objektif bir hakikati ifade etmesi gerekmez. Nasıl bir zemin açığa çıkaracağı önemlidir. Bizim burada duymamız gereken ‘burada bir şey olmuş, ne olmuş, nasıl bir eşitsizlik ve asimetrik söz konusu ki bu söz konusu şiddet açığa çıkabilmiştir. Bu da bizi mahkeme pozisyonundan çıkarıp dayanışma pozisyonuna geçmemizi sağlayacak olandır. Çünkü dayanışma pozisyonunda yaptığımız bir insanın söylediğinin doğru olup olmadığına karar vermekten ziyade onu duymayı, onun sözüne inanmayı ve onun üzerinden düşünmeyi tercih etmektir” diye belirtti.

‘KADININ SESİNİ DUYALIM’

Eşit olunmayan bir sistemde erkeklerin her yerde söz söyleyip karar verdiği bir konumda olduğuna dikkat çeken Avukat Özge Akyüz de, bundan dolayı kadınların maruz kaldıkları olaylarla karşı korkup, gizlemek zorunda kalabildiğini ve bunun da bir eşitsizliği doğurduğunu belirtti. Akyüz, “Bu eşitsizlik içerisinde ‘kadının beyanı esastır’ demek eşitsizlik içerisinde kadının sesini duyalım, olayları kadınların bakış açısı ile anlattığı perspektiften ele alalım ve bu şekilde inceleyelim anlamına geliyor. Kadına yönelik şiddet failleri de bilhassa cinsel suçların failleri de çoğunlukta çok özel alanlarda şiddet eylemlerini işliyorlar. Bunun için bunlar da tanık ve delil bulunması zor olan suçlar oluyor. Dolayısıyla hukukta bu durumu gözeterek bir denge kurmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.  

Atölye soru cevap bölümüyle son buldu. 

İZMİR

HDK İzmir Kadın Meclisi de, HDP İzmir İl binasında “Kadının beyanı esastır. Erkek aksini ispatlamakla yükümlüdür” söyleşisi düzenledi. Avukat Funda Ekin ve Şenay Çöte'nin katıldığı söyleşide HDK Kadın Meclisi’nden Ayşe Özdamar kolaylaştırıcılığı gerçekleştirdi. Söyleşide özellikle İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı yasada söz konusu olan kadının beyanı ilkesinin işlevi ve gerekliliği konuşuldu.

Avukat Şenay Çöte, kadının beyanının esas alınması ilkesinin yaklaşık 10 yıl önce kabul edildiğini ifade ederek, Türkiye’de 30 yıldır yükselen kadın hareketinin, kadınları harekete geçirdiğini söyledi.

Hukuktaki temek ilkelerden olan ispat yükü ve masumiyet karinesi haklarının, erkek failler yönünde kullanıldığını belirten Avukat Funda Ekin ise, şiddet ve cinsel suçların kapalı alanda olduğu için ispatının mümkün olmadığını, dolayısıyla kadının beyanının kanıt olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Ekin, bu beyanların da uzman kişilerce alınması gerektiğini dile getirerek, cinsel saldırıya uğrayan kadınların güvenebileceği birine ulaşmasının önemli olduğunu söyledi. Ekin, kadınların özellikle iş yerlerinde maruz kaldıkları cinsel taciz ve tecavüzlerde, kadının tutarlı beyan vermesinin de önemli olduğunun altını çizdi. (MA )

Editör: Haber Merkezi