HABER MERKEZİ- Pınar Gültekin’i katleden fail Cemal Metin Avcı’ya “haksız tahrik” indirimi uygulanmasını protesto eden kadınlar, “Avcı’nın hak ettiği cezayı alması için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Pınar Gültekin’i katleden fail Cemal Metin Avcı’ya “haksız tahrik” indirimi uygulanarak 23 yıl hapis cezası verilmesi ve ona yardım eden ailesinin ise beraat etmesi kararına kadınlardan tepkiler gelmeye devam ediyor.  

İZMİR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Kadın Meclisi Konak İskelesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Pınar Gültekin için adalet” pankartı taşınırken, “Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz” pankartı taşındı. Açıklamada sık sık, “Katilerden hesabı kadınlar soracak”, “Erkek adalet değil gerçek adalet”,” Bijî tekoşîna jina” sloganları atıldı.

‘YARGI ERKEKLERE GÜÇ VERDİ’

Açıklamada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran Muğla’da erkek yargının kendisini bir kez daha gösterdiğini ve bu durumun Türkiye açısından utanç tablosu olduğunu söyledi. Başaran, “Bu ülkede ne zaman kadınlar tacize, tecavüze, şiddete uğrasa bunları yapanlar güçler tarafından korunuyor. Türkiye'de her gün kadınlar şiddete, tacize, tecavüze uğruyor ve maalesef iktidar, yargı eliyle bu yaşananları meşrulaştırıyor. Dün Muğla'da da  bu oldu. Pınar Gültekin vahşice, İŞİD vari yöntemlerle katledildi. Her defasında yargı erkeklere indirim yapmanın bir yolunu buluyor. Bu sefer, ‘Haksız tahrik’ dediler.  Yargı bir kez daha erkeklere güç verdi. İnfaz yasalarıyla da bunlar serbest bakılıyor” diye belirtti.

‘MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Pınar Gültekin’inin yaşam tarzının yargılandığına dikkati çeken Başaran, iktidar medyasının da bu durumu savunmaktan geri durmadığını ve katilin yargı eliyle ödüllendirildiğini belirtti. Başaran, “Bu iktidarın neler yapmaya çalıştığını biliyoruz. Kadınlara, ‘makul olun, özgürlüğünüz için mücadele etmeyin, bizim sınırlarımızda yaşayın’ diyorlar. Bir kez daha diyoruz ki geri adım atmıyoruz. Cezasızlık politikalarınızla da, eşitsiz politikalarınızla da mücadele edeceğiz.  Kadınlar bu tekçi rejimin dayatmalarını kabul etmeyecek. Hep birlikte mücadele ederek yaşamı kuracağız. Örgütlüyüz mücadelemiz bunlara geri adım attıracaktır. İstanbul sözleşmesini uygulayarak adaleti hep birlikte sağlayacağız. Muğla’da alınan kararı tanımıyoruz. Katil hak ettiği cezayı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

DENİZLİ

Denizli’de kadınlar kent merkezinde bulunan Candoğan Parkı’nda bir araya gelerek Pınar Gültekin için adalet istedi. Kadınlar adına basın açıklamasını Ebru Koç Acar okudu. Acar, "Pınar katledildiğinden beri yandaş medya ve iktidarın kadın düşmanı şakşakçıları Pınar’ın özel yaşamını didik didik etti, katili sorgulamak yerine, Pınar’ın hayatı sorgulandı. Hakimin tutumu başından beri taraflıydı. Katillere caydırıcı, cezalandırıcı, gerçek cezalar vermek zorundasınız. Bizim yaşamlarımız sizin adliye salonlarınızdan çıkan eril kararlara, kadın düşmanı cezalara kalmadı, kalmayacak" ifadelerini kullandı.

AYDIN

Aydın Kadın Dayanışma Platformu da Aydın kent merkezinde Pınar Gültekin cinayeti davasında verilen kararı protesto etmek için basın açıklaması yaptı. Platform adına basın açıklamasını okuyan Necla Alikoç, “Kadınların sokağa çıkmaması, hayatlarına dair karar vermemesi için devlet, iktidar, yargı yoluyla kadınlar hizaya çekilmek isteniyor. Sanılıyor ki bu kararlar karşısında biz kadınlar bir köşeye çekilip öldürülmeyi bekleyeceğiz! Buradan bir kez daha söylüyoruz, kadın katilleri için verdiğiniz ödül gibi cezaları biz buradayken vermeye devam edemeyeceksiniz? Katillere caydırıcı, cezalandırıcı, gerçek cezalar vermek zorundasınız. Bizim yaşamlarımız sizin adliye salonlarınızdan çıkan eril kararlara, kadın düşmanı cezalara kalmadı, kalmayacak. Yasta değil isyandayız, bir kişi daha eksilmeyene, kadınlar için adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz" diye konuştu.

MUĞLA 

Muğla Bordum ilçesinde Bodrum Kadın Platformu, Pınar Gültekin davasında verilen cezayı karşı Belediye Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan platform üyesi Berrin Yaşar, şunları söyledi: “Biz kadınlar, bu cinayetlerin, AKP/MHP faşist, tekçi, ırkçı iktidarının, erkek egemen, patriyarkal sistemin hemcinslerini koruma altına alan politikalarının sonucu olduğunu biliyoruz. Burada, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğimizin altını bir daha çiziyor, bu davada katil Cemal Metin Avcı ve Adli Tıp raporlarında fiilin doğrudan öznesi olduğu açığa çıkan tüm failler hak ettikleri cezayı alana kadar bu davanın takipçisi olacağımızı söylüyoruz.”

MERSİN

Mersin Kadın Platformu da, Pınar Gültekin’i işkenceyle öldüren katil Cemal Metin Avcı’ya “haksız tahrik” indirimi uygulanmasına tepki gösterdi. GMK Bulvarı’nda bir araya gelen kadınlar gerçek adalet talebinde bulundu.

Mersin Kadın Platformu adına basın metnini okuyan Zeliha Korkmaz, katillerin lehine çıkartılan bu kararı tanımadıklarını dile getirdi. Cemal Metin Avcı’nın hak ettiği cezayı alması için sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade eden Korkmaz, “Biz kadınların hayatlarını ve haklarını hiçe sayan, kadın cinayetlerinin önünü açan bu erkek kararı tanımıyoruz. Katillerin lehine karar çıkartan erkek yargıçlardan da katillerin sırtını sıvazlayan erkek adaletten de hesabı soracağız. Bu hukuksuz karara itiraz edeceğiz ve katil Metin Cemal Avcı’nın gereken cezayı alması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Erkekliğin devlet gölgesinde güç bulduğu bu kadın düşmanı politikalarınızı başınıza yıkacağız. Bu dava burada bitmedi. Kadınlar adaleti sağlayana kadar sokaklarda, meydanlarda bulunduğu her alanda mücadele etmeye devam edecek” şeklinde konuştu.

VAN

Star Kadın Derneği de Cemal Metin Avcı’ya yargılama sonucu verilen “haksız tahrik indirimi” kararını protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Tevgera Jînen Azad (TJA) aktivistleri ve kentteki kadın kurumları temsilcileri katıldı. Açıklamada, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları atıldı.

Açıklamayı yapan dernek üyesi Serap Güvenç, Türkiye’de artarak devam eden kadın katliamlarının ülkenin en yakıcı ve yıkıcı sorunu haline geldiğine dikkati çekti. Her gün yeni bir kadın katliamıyla karşılaştıklarını dile getiren Güvenç, yürütülen politikalarla da kadın katliamlarının meşrulaştırıldığını söyledi.Gültekin’in katledilmesiyle toplumun vicdanının yaralandığını belirten Güvenç, 23 aylık yargılamanın ardından sanığa verilen cezayla toplumunun vicdanın paramparça edildiğine vurgu yaptı. Verilen kararın hukuksuz olduğunu ifade eden Güvenç, verilen kararla da gelecekte kadınları katledenleri daha da azmettireceği uyarısında bulundu.

Gültekin’in katiline verilen cezaya isyan ettiklerinin altını çizen Güvenç, verilen kararı tanımadıklarını belirterek, kadınlar olarak katil Avcı ve diğer tüm sanıkların hak ettiği cezayı alıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ve davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Açıklama, kararın alkışlarla protesto edilmesiyle son buldu.

ANKARA

Ankara Kadın Platformu üyeleri, Pınar Gültekin’i katleden fail Cemal Metin Avcı’ya “haksız tahrik” indirimi uygulanarak 23 yıl hapis cezası verilmesine tepki göstererek, Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya fail Cemal Metin Avcı’nın fotoğrafları ve ‘Kadın cinayetleri politiktir’,  ‘Pınar Gültekin isyanımızdır’ dövizleri taşındı. Kadınlar sık sık, ‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz’, AKP, elini sözleşmeden çek’ sloganları atarak, Katil Cemal Metin Avcıya verilen cezayı protesto etti. Kadınlar adına açıklamayı Ankara Kadın Platformu üyesi, Hale Baydilli okudu.

‘ERKEK YARGI KADINLARIN HAYATINI GÜVENCESİZ BIRAKIYOR’

Cemal Metin Avcı’nın “‘Canavarca hisle’ hareket etmedim. Bu konuda benim vicdanım rahat mahkeme heyetinin de olsun” dediğini aktaran Baydillli, “Biz kadınlar diyoruz ki kimsenin vicdanı rahat olmasın. Failin bu cümleleri erkek yargı sistemine güvenerek kurduğunu, verilen cezalardan beraat ettirilen sanıklardan biliyoruz. Aynı erkek yargı hayatını savunan Nevin Yıldırım’a müebbet hapis cezası veriyor. Faillerin sırtını sıvazlayarak, haksız tahrik indirimleri vererek, cezasız bırakarak kadın cinayetlerinin günbegün daha çok önünü açıyor. Kadınların yaşamlarını güvencesiz ve tehdit altında bırakıyor ”dedi.

Baydilli devamında, erkek adaleti karşısında mücadeleyi büyüteceklerini belirterek şunları söyledi: “Failleri aklayan erkek adaletinizin karşısında gerçek adalet sağlanana kadar duruşma salonlarını da, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz, yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz. Birbirimizi eşit, özgür ve hayatta istiyoruz. Biz, erkek adalet karşısında birbirimizi savunacağız! Siz serbest bıraktığınız tüm katillerin ve meşrulaştırdığınız erkek şiddetinin hesabını vereceksiniz.”

DİYARBAKIR

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) ve Şiddetle Mücadele Ağı, Muğla'da 21 Temmuz 2020'de Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı ve ona yardım eden aile bireylerinin yargılandığı davada faillere "haksız tahrik indirimi" uygulamasıyla cezalandırılmasına ilişkin Diyarbakır Dicle Kent Bulvarı'nda bulunan Dünya Kavşağı yanında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, Tevgera Jinên Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş ve HDP Kadın Meclisi üyeleri, Rosa Kadın Derneği, Diyarbakır Tabipler Odası, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) kadın üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Em dixwazin bijîn" ve "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" , "Öldüren sevgi istemiyoruz", "Öz savunma haktır" ve  "Yaşasın kadın dayanışması" yazılı pankartların taşındığı açıklamada kadınlar sık sık "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Kadın cinayetleri politiktir", "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır", Pınar Gültekin isyanımızdır", "İndirim yapmak teşvik etmektir" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganları atıldı. Açıklama metnini Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Komisyonu üyesi Asya Cemre Işık okudu.

Karara tepki gösteren Işık, “Biz kadınlar: Pınar Gültekin'in katledilmesi dosyasını inceleyecek Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay'a bu dosyada haksız tahrik indiriminin uygulanmasının bir hukuk garabeti olduğunu hatırlatıyoruz! Biz kadınlar, Pınar Gültekin'i katleden Sanık Cemal Metin Avcı ve diğer tüm sanıklar hak ettiği cezaları alana dek sürecin ve davanın takipçisi olacağımıza duyuruyoruz” dedi.

‘HANGİ PARAYLA SATILDINIZ?’

Açıklamanın ardından konuşan  HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise, “Pınar Gültekin ne yapmış olabilir ki bu kadar korkunç tasarlanan cinayete bir kurban olarak gitti? Hukukta bunun adı ve karşılığı yok. Haksız tahrik indirimi dediğimiz mesele böyle bir şey değil. Mahkeme alenen görevini kötüye kullanmıştır. Ve mahkeme resmen bu şekilde katilin yanında yer almıştır. Bunun başka bir izahı yok. Dünyanın neresine giderseniz gidin varil içinde yakılmış hem de ailesinden destek alarak katledilmiş. Ve burada ortada mahkeme aile tarafından ya satın alınmıştır ya da başka bir şey olmuştur. Hangi parayla satıldınız?” sözleriyle tepki gösterdi.

Açıklama kadınların 1 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.

İSTANBUL

Kadınlar Birlikte Güçlü, Muğla'da 21 Temmuz 2020 tarihinde katledilen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in failine dün mahkeme tarafından verilen “haksız tahrik” indirimine ilişkin Kadıköy’de bulunan Eminönü İskelesi önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Eyleme çok sayıda kadın örgütü temsilcisi, siyasetçi, hukukçu, Sivil Toplum Örgütü (STÖ) temsilcileri katıldı. Eylem öncesi iskele çevresi gözaltı araçları ve çok sayıda polis tarafından sarıldı. “Erkeklik indirimi kadın cinayetlerine teşviktir! Pınar Gültekin için erkek adalet değil gerçek adalet” pankartının açıldığı eyleme, bu esnada yoldan geçen çok sayıda kadın da dayanışma gösterdi.

Eyleme katılan kadınlar, “Pınar’ın faili erkektir”, “Pınar için adaleti kadınlar sağlayacak”, “Kadın katillerinden de failleri koruyan, aklayanlardan da hesap soracağız”, “Artık yeter kabul etmiyoruz” dövizleri ile fail Cemal Metin Avcı’nın “katil” yazılı fotoğrafı taşındı. Ayrıca eylemde katledilen kadınların isimleri okunarak hep bir ağızdan “burada” denildi.

Basın açıklamasını ise Kadınlar Birlikte Güçlü adına Cemile Baklacı okudu.

'SOKAKLARI TERK ETMİYORUZ'

Gültekin ve katledilen tüm kadınlar için yasta değil isyanda olduklarını söyleyen Baklacı, “Kadın cinayetlerinin, yaşamlarımızın her anında karşılaştığımız erkek şiddetinin sorumlularını biliyoruz ve hesap soruyoruz. Pınar’ın failleri neden cezasız kaldı? Gülistan Doku nerede? Nadira Kadirova’ya ne oldu? İpek Er’e tecavüz eden Musa Orhan nasıl iyi hal indirimi aldı? Nevin Yıldırım neden hala hapiste? Biz bu soruları sormaktan, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Biz bir kişi daha eksilmeyene kadar, siz serbest bıraktığınız tüm katillerin ve meşrulaştırdığınız erkek şiddetinin hesabını vereceksiniz. Failleri aklayan erkek adaletinizin karşısında gerçek adalet sağlanana kadar duruşma salonlarını da, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz, yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz. Birbirimizi eşit, özgür ve hayatta istiyoruz” sözleriyle seslendi.

Editör: Haber Merkezi