Behcet Bayhan

ANKARA - HDP Milletvekili Semra Güzel’in milletvekilliği, Meclis Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen oylama sonucunda düşürüldü.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutsak Amed Milletvekili Semra Güzel’in yasama faaliyetlerine katılmadığı gerekçesiyle vekilliğinin düşürülmesine dair Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nun raporu sonrası Meclis Genel Kurulu’nda Semra’nın vekilliğinin düşürülmesine dair oylama yapıldı.

Protesto edildi

Oylama sırasında Genel Kurul’da HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da yer alırken, HDP milletvekilleri, “Semra Güzel halkın vekilidir” ve “Semra Güzel halkın iradesidir” yazılı dövizler taşıdı. Milletvekilleri, oylamayı sloganlarla protesto etti.

Vekilliği düşürüldü

Meclis’teki konuşmaların ardından gerçekleşen oylama sonrası Semra’nın vekilliği Meclis Genel Kurulu'nda okunan tezkere sonrası düşürüldü. Oylamada 330 kabul oyuna karşı 42 ret oyu kullanıldı. AKP, MHP, İYİ Parti ve CHP grubu vekilliğin düşürülmesi yönünde oy kullandı. HDP grubunda yer alan tüm milletvekilleri ise düşürülmemesi yönünde görüş bildirdi.

Semra’nın tezkeresini okuyan AKP’li Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Colemêrg Milletvekili Leyla Güven ve HDP Amed Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürüldüğü 4 Haziran 2020 tarihinde de Meclis Başkanvekilliği görevindeydi.

‘Halk nezdinde hala vekil’

Genel Kurul’daki oylama öncesi Semra’nın vekilliğinin düşürülmesine dair söz alan HDP Riha Milletvekili Ömer Öcalan, “Anayasa'nın ayaklar altına alındığına halkımız bugün şahitlik yapacaktır” dedi. Vekilliğin düşürülmesi ile HDP seçmeninden intikam alınmak istendiğinin altını çizen Ömer, “Kürtlerin seçme ve seçilme hakkını elinden alanlar, elbette bu ülkede halkın vicdanında mahkûm olacaktır. Semra vekili buradan selamlıyorum. Semra Vekil halk nezdinde temsiliyetine devam edecektir” diye konuştu.

‘Çözüm demokrasi’

Sonrasında konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Kürt meselesinin demokratik anayasal değişikliklerle çözülebileceğine dikkat çekerken, “Bilin ki vekil düşürerek, polise vekil darp ettirerek hiçbir yere varamazsınız ancak hakka ve halka karşı olduğunuzu gösterirsiniz. Biz buradayız, halkın vekilleri olarak mücadeleye devam ediyoruz. Semra Güzel de halkın vekilidir” ifadelerini kullandı.

‘Boyun eğmeyeceğiz’

Semra’nın vekilliğinin düşürülmesinin siyasi amaçla olduğunu dile getiren HDP Şirnex Milletvekili Nuran İmir ise “Kürt halkının iradesine karşı gelişen bu tahammülsüzlüğe asla boyun eğmeyeceğiz” dedi. Cezaevinde bulunan Semra’yı selamlayan Nuran, şunları söyledi: “Sakın unutmayın, bizim mücadelemiz sizin kumpaslarınızdan üstündür, onlarca Semra Güzel olarak burada olmaya devam edeceğiz. Semra Güzel hepimizin gururudur ve iradesidir. Son olarak da şunu söylemek istiyorum: Siz bu kararınızla ancak halkın öfkesini büyütebilirsiniz ve sandıkları bekleyiniz.”

Kararın ardından HDP, Genel Kurul’u terk ederek sonucu protesto etti. 

Editör: Haber Merkezi