Melike Aydın 

İZMİR - HDP ve Yeşil Sol Parti’nin yeni dönem yapılanma süreci kapsamında İzmir’de başlayan toplantıda kadınlar genel siyasete yön vermeyi ve Üçüncü Yol’u parti mekanizması haline getirmeyi hedefliyor.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim sonuçları ardından yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında düzenledikleri halk toplantılarına birçok kentte yurttaşların yoğun katılımıyla devam ediyor. Toplantıların yapıldığı kentlerden biri olan İzmir’de önce merkezi toplantılar ile başlayan süreç, şimdi ise ilçe örgütlerinde, ardından da farklı kurum ve mekanlarda devam edecek. Karma toplantıların yanı sıra özgün kadın toplantılarının da yapılacağı 50’ye yakın toplantı basına kapalı şekilde devam edecek. Toplantıya katılan kadınlar yol haritasını kadınlarla birlikte çizmeyi ve karma alandaki siyasete de kadınların etki etmesini hedeflediğini ifade etti. Kadınlar ayrıca Üçüncü Yol perspektifinin parti mekanizması haline getirmeyi amaçladıklarını dile getirdi. 

‘Yol haritasını halkla birlikte belirleyeceğiz’

HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik, ilçe örgütlerinde toplantılar düzenleyerek heyetler görevlendirildiğini, genel seçimlerde hedeflenen başarının elde edilmemesinin nedenlerini halkla birlikte ortaya çıkaracaklarını söyledi. Berna, “Bizim geldiğimiz gelenek de böyledir. Biz gücümüzü halkımızdan alırız, yol haritamızı da halkımızla beraber belirleriz. Önümüzdeki süreci bir yapılanma süreci olarak hedefledik ve yeniden bir yapılanmayı kitlemizle beraber eleştiri ve özeleştiri mekanizmasını da esas alarak toplantılarımızı gerçekleştireceğiz. Toplantıları gerçekleştirirken hem seçim sürecinde yaşanan eksiklikler hem de genel eksiklikler konuşulacak” dedi. 

‘Üçüncü Yol Stratejisini örgüt mekanizması haline getirmeyi hedefliyoruz’

Partisinde birçok kişinin tutuklandığını ya da yurt dışına gitmek zorunda bırakıldığını, kimilerinin ise katledildiği bir sürecin yaşandığını hatırlatan Berna, yeni bir oluşumu açığa çıkarmanın da kitle ile birlikte gerçekleştirileceğini kaydetti.  HDP’nin Üçüncü Yol’u hedeflediğini ancak kendi kitlelerine tam olarak anlatamadıklarına dikkat çeken Berna, “Üçüncü Yol’u kitlemizle tartışma ve üçüncü yol stratejimizi hem yerel seçimler sürecinde hem de onun dışında parti örgütünün mekanizması haline getirmeyi amaçlıyoruz. Çünkü paradigmamızın gerektirdiği aslında Üçüncü Yol stratejisi, demokratik ekolojik ve kadın özgürlükçü bir paradigma. Bunu hem yaşamın bir parçası haline getirme hem de kendi siyasi perspektifimiz açısından kendi yol haritamızı belirleme ve yeniden hareke etmek gerekiyor” diye belirtti. 

‘Kadınların fikriyatının karma perspektife yön vermesini bekliyoruz’

İzmir’de örgütledikleri 50’ye yakın toplantı içinde kadın toplantılarının da bulunduğunu dile getiren Berna, kadınların toplumda yaşadığı sorunlar, partiden beklentilerini dinleyeceklerini söyledi. İktidarın siyaseten kadın varlığını reddettiğini ve kadını ikincinin ikincisi olarak değerlendirdiği için kadınların kaygılarının çok fazla olduğunu vurgulayan Berna, “Hem ekonomik krizin içinde yoksullukla mücadele eden bir kitle. Bunları aşabilme adına, beklentileri beraber yaşama geçirme adına kadın arkadaşlarımızın değerlendirmeleri bizlere güç katacaktır. Çünkü eşbaşkanlık sisteminin tartışıldığı bir süreç ve kadın eşbaşkanlarımız hala tutuklu. Kadınların ayakta kalması göstereceğimiz iradeyle netleşecek. Bu irade siyasi partimiz açısından bizlere güç verecektir Kadın arkadaşlarımızın güçlü katılımı, kadınların beklentilerinin neler olduğunu dillendirmeleri ve bu noktada kadınların fikriyatının karma perspektife yön vermesini bekliyoruz” sözlerini kullandı.

‘Alevi aday için bizimle konuşulmalıydı, aday kadın olmalı’

Genel seçimde sandık görevlisi olduğunu ve Yeşil Sol Parti ile Sol Parti, CHP’ye aynı anda mühür basılmış çok sayıda geçersiz oy pusulasının bulunduğunu belirten Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Şube üyelerinden Muteber Akbudak, aslında Yeşil Sol Parti’nin daha fazla oy aldığını ifade etti. Artık CHP’ye oy verilmesini gerektiren bir durum yaratılmasını istemediklerini dile getiren Muteber, “Demokrasi için Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekledik ama kendi adaylarımızı desteklemek istiyoruz. Bu aday kesinlikle kadın olsun. Biz Aleviler olarak kendi inancımızı özgürce yaşamak istiyoruz. Alevi olan çok ama o yolda giden insanlar yok. Bir Alevi adayı gösterdiklerinde biz Alevilere sormalılar. Yerel seçimlerde de aynı şekilde bize hangi adayı seçiyorsunuz diye sorsunlar. Eski HDP olsun istiyorum. Şu an sanki üstten eskiden aşağıdan yukarıya çıkıyordu. Bu toplantılarda eğer halkın düşünceleri alınırsa çok çaba sarf etmek gerekiyor ama olur. Zaten çok kopukluk oldu. İnsanların kafasını çok karıştırdılar” şeklinde konuştu.

‘Kadınların siyasette daha fazla aktif olmalı’

Evde oturan kadınların ‘eşinden izin alma gereği’ duymadan parti çalışmalarına da katılmaları gerektiğini kaydeden Muteber, “Kadın katlediliyor ama herkes evinde. Kadınların korkuyu yenip ‘eşim izin vermiyor demeyi bırakması’ gerek. Çocuklarımız için bir şeyler yapmamız lazım. Okullara imam atama var. Kız çocukları en çok etkilenen olacak. Çünkü orada öğrendiğini gerçek sanacak. Kadın erkek birlikte yaşıyorsa okul da öyle olmalı. Bugünden ayırt edersen yarın öbür gün birbirine düşman olurlar. Kızlar pasif olur içine kapanık olur. Aynı düşüncede olmayan çocuklar, örneğin kızım dışlanacak. Kızım neden başını örtmüyorsun, camiye gitmiyorsun diyecek. Erkeğe biat etmeyi öğretirler” sözleriyle olası tehlikeye dikkat çekti. 

‘Kadınlar kurumların yeniden açılmasını istiyor 

HDP Bayraklı İlçe Eşbaşkanı Ayşe Sılık da her sorunun aslında yerellerde başladığına işaret ederek, bu nedenle de toplantıları yerellerde aldıklarını dile getirdi.  Sokak sokak, ev ev bütün kadınların yanına gideceklerini ve taleplerini, eleştirilerini, onayladığı ve kabul etmediği uygulamaları öğreneceklerini söyleyen Ayşe, “Söylediklerini, sorunlarını kayıt edeceğiz. Kadınlar özellikle Kürt kadınları milletvekillerimizin Kürt olmasını ve dilinin anlaşılmasını istiyor. Hem kadın aday olsun ve Kürtçe konuşsun. Bununla beraber kadınlar şiddet görüyor, baskılara karşı kadın kurumlarının tekrar açılmasını istiyor en başta. Tüm kadınlardan partimize gelmelerini ve sorunlarını sıkıntılarını gelip partide konuşmalarını ve partiye kadınların sahip çıkmasını isteriz” diye belirtti. 

‘Yerel seçimlerde daha fazla kadın temsili olmalı’

Karar mercilerindekilerin hep erkek olduğuna dikkat çeken Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi üyesi Meryem Gülbudak, söz konusu durumun seçim sürecinde de sürdüğünü kaydetti. Kadın temsilinde Yeşil Sol Parti’nin yarıya yakın temsille en eşitlikçi parti olduğunu söyleyen Meryem, “Yerel seçimlerde bu daha da ileriye taşınsın. Belediye meclislerinin yarısı kadın olsun, muhtarların yarısı kadın olsun, bu ülke ancak o zaman değişir. Kadının bilinci ve güzelliği ile bu kirli siyaseti değiştireceğini düşünüyorum” dedi. 

‘Kadın sayısı artarsa kadın meclisi de güçlenir’

Son zamanlarda karma eğitimin kaldırılması girişimlerine değinen Meryem kadını toplumdan uzaklaştırmak, eğitimden mahrum bırakma, çocuk yaşta evlendirme ve çocukların yaşamını gasp etme gibi bir olayın kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. Yeni dönemde kadınların Yeşil Sol Parti’den daha çok talepleri olacağına işaret eden Meryem, “Her gün kadınlar öldürülüyor, tacize uğruyor, saldırılar devam ediyor. Ne yazık ki kadınlar çaba harcıyor ama iktidar kadını koruyan yasa olan 6284’ü kaldırmaya çalışıyor. Kadını şiddetten koruyan yasa niçin kaldırılsın? Ölsün mü kadınlar? Bunları kabul etmiyoruz. En büyük taleplerimizden biri bu olacak partiden. Bir partide kadın varlığı ne kadar çok olursa Meclis’in gücü, eylemi daha çok olursa kadının her türlü özelliği yansır” diye konuştu.