GÜLÜMSE ÖLÜM UTANSIN”

“Karlar, eriyerek Bahara gülümser”Derler. Mart Ayı veya Adar, Kürtlerin hafızasında Demirci Kawa’dan Günümüze”Baş Eğmeyenlerin”Destanı olan Newroz’u hatırlatır, Anlatırrr, durur.

3. Yıldır her 23 Mart bizler için, Düşlediği Dünyanın peşinden koşarken toprağa düşen, Behcet’in düşlerini yaşatma hatırlatmaları ile geçti. Behcet ile ilgili bilincimizi her Newroz’un hemen ardında tazelemek zorunda kalıyoruz.

Newrozz coşan Adar’da,Yağmur kokan Bahar’da, Behcet’in de Hatıraları,özlemleri, anıları, tüm güzelliklerini hepimizin yüreğine akan gönül bağı ile su gibi berrak olan izlerini taşıyordur.

Behcet ile ilgili bir tanım yapmak istediğimizde içinde mutlaka Sanat, Govend,

Hakkaniyet,Mücadele,siyaset,

Komediyen,Espri geçmeli-Geçecektir. Kanımca, Behcet’in

Kişilik özeliklerinin Öznesi bu olmalıdır.

Hûneri,Güzellikleri,Mücadeleyidoyasıya olmasada yaşadı, bizlere yaşatmaya çalıştı. Govendi, Halk Oyunlarını adeta Sanat akan bir nehir gibiydi. Ve Ulusal Kültürünü korumaya yönelikti.

Ailesi olarak Behcet’in gülümseyişlerini,Govend ve Hûnerini ,Yol Arkadaşlarınında İnandığı çizgideki Baş eğmeyen 55 Yılına sığdırdığı Yürüyüşünü içselleştirerek,bilince çıkarmalı, anlatmalı vede yaşatmalıyız.Onu, komple özellikleri ile adına Şevbork’lar, Klam ve stranlar, Govend ve Çirok’lar ile Yol Arkadaşlarınında Bir bütünen Behcet Yoldaşlarını, Her Yıldöneminde Mezarı başında, Şehirlerde vs. Anma programı ve etkinliklerine ev sahipliği yaparak Behcet’in Sevgisini,özlemlerini, ideallerini hep bilince çıkararak birleştirip, yaşatabiliriz,

yaşatmalıyız’da…

Devrimci,siyasetçi kişiliğini,

Yarım kalan hayallerini,

Bıraktığı Toplumcu mirasa anca böyle sahip çıkabilir, Gülümsemeleri ile yaşar, Çoğaltabiliriz.

Halaya durması ile yürekleri şenlendiren, özgürlük ve Halk Dansları ile Güneşin Aydınlığı kadar bizlere hala yakın olan Behcet’in, Ömrüne sığdırdığı güzellikleri bize yayması ve Artık her Newroz sonrasında ona Gülümsememiz ile yeniden,birkez daha vuruluyoruz.

Kimi,”Hadi Gülümse,Bulutlar gitsin”der. Kimimizde”Gülümse!Ölüm utansın”deriz. Behcetimiz’i bizden alıp götüren Ölüme, Behcet’in Gülüşü ile Bulutları dağıtarak, Gülümseyerek utandırıyoruz Ölümü.

3.Onsuz geçecek olan yılda hala taptaze olan anıları, Newroz’un Ateşi ile tekrar alevlenip sarıyor,sarmalıyor etrafımızı, herbirimizi, hepimizi..

23/03/2022 Ferit EPÖZDEMİR

Dipnot:”Gülümse Ölüm utansın”Xeyri Xerzan’ın; Her ölümün yok olma anlamına gelmediğini’nin de aynı zamanda bir anı Roman’ın adıdır.

Editör: Haber Merkezi