İSTANBUL - Teknolojinin gelişmesiyle marangozluğu bırakarak çocuklar için oyuncak yapmaya başlayan İsmail Hız, el sanatlarına olan ilginin azaldığını belirtti. 

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte bazı mesleklere ilgi de azalırken, marangozlar da bu durumunda nasibini alıyor. İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan Tophane Kumbaracı Yokuşu’nda çocuk yaşlarda marangozluğa başlayan 71 yaşındaki İsmail Hız, mesleğe olan ilginin azalmasıyla mobilya ve ahşap tarzı eşyaların yapımını bıraktı. Hız, şu an sadece küçük ağaç parçacıklarını oyarak, çocuklar için oyuncak yapıyor. Bu işten yeteri gelir elde edememekten dert yanan Hız, tek amacının mesleği geleceğe taşımak olduğunu söyledi. 

MESLEĞİNE AŞIK 

Babasından mesleği öğrendiğini aktaran Hız, "Farklı bir meslek yapmayı hiç düşünmedim. Çünkü bu mesleğe aşığım. Sağlığım el verdiği ölçüde de yapmaya devam edeceğim” dedi. Eskiden işlerin yoğun olduğunu şimdi ise sadece dükkanda oyalandığını ifade eden Hız, “Artık sadece ufak tefek işler yapıyorum. Bazen üniversite talebelerinin işleri oluyor, yanıma geliyorlar, onlara yardımcı oluyorum. Bu da beni çok mutlu ediyor” diye belirtti. 

Yetiştirdiği 6 çıraktan sadece birisinin bu mesleği devam ettirmesinin kendisine acı verdiğini söyleyen Hız, “Bu mesleğin zamanla yok olacağını düşünüyorum. Yeni nesil bu işleri yapmıyor. Birçok el sanatı zamanla yok olmaya yüz tuttu. Bu işleri yapanlar olmadığı için ustalar gittikçe azaldı. Bu mesleğin yok olmaya yüz tutması benim için ağır bir şey" şeklinde üzüntüsünü dile getirdi. 

FİYATLARI ALICI BELİRLİYOR 

İşledikleri ağaç parçalarının kalitesinin önemli olmadığını söyleyen Hız, “Yaptığım oyuncakların fiyatları benim için önemli değil. Gönüllerine göre, ne isterlerse o kadar para veriyorlar. Oyuncakları hem yerli hem de yabancılar alıyor" diye aktardı. ( MA)

Editör: Haber Merkezi