İSTANBUL- Kürt Araştırmaları Derneği yeni yönetimini belirledi. Derneğin eşbaşkanlığına Remziye Alparslan ve mevcut eşbaşkan Eyüp Subaşı seçildi.

Kürt Araştırmaları Derneği, (Komeleya Lêkolînên Kurdî) Fatih’te bulunan derneklerinde 3’üncü Olağan Kongrelerini  gerçekleştirdi. Kongreye, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, Mezopotamya Yazarlar Derneği üyesi Mevlüt Aykoç, Mezopotaya Kültür Merkezi (MKM) yöneticileri ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistlerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan kongre, Kürt Araştırmaları Derneği’nin kuruluşunu ve üzerindeki baskıları konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

İstanbul Kürt Enstitüsü kurucularında Ape Musa(Musa Anter) ve Abdurrahman Dürre gibi dil bilincinin gelişmesi adına emek sarf edenleri anarak konuşmasına başlayan dil bilimci Zana Farqînî, Kürtçenin üzerinde geliştirilen asimilasyon politikalarına dikkati çekti. Bunun yanı sıra son dönemlerde otoasimilasyonun da geliştiğine dikkat çeken Farqînî, asimilasyon kadar otoasimilasyonun da tehlikeli olduğunu vurguladı. Farqînî, Kürtlerin asimilasyona ve otoasimilasyona karşı durabilmeleri için dil bilincinin gelişmesi gerektiğinin de altını çizdi.

‘BASKILAR DEVAM EDİYOR’

Ardından söz alan Kürt Araştırmaları Derneği Eş Başkanı Leman Elmas, 2 yıl boyunca yürüttükleri çalışmalara değinerek, özellikle Meclis'te ve sokaklarda Kürtçeye yönelik bir tahamülsüzlüğün ve baskıların devam ettiğini belirtti. Bu tahamülsüzlüğe karşı daha çok çalışacaklarını ifade eden Elmas, yeni gelecek yöntime başarılar diledi.

DERNEĞİN 29 YILLIK MÜCADELESİ

Ardınadan söz alan dernek eşbaşkanı Eyüp Subaşı, Kürtçe dilinin gelişmesi için mücadele yürütenler sayesinde bugün burada bir araya gelebildiklerini ifade ederek, bu uğurda hayatını kaybedenleri saygıyla andığını belirtti. Subaşı, “Dil mücadelesinde başarıya ulaşabilmemiz için tek yol şehitlerimizin yolunda gitmemizdir. Biz ancak bu şekilde şehitlerimize ve halkımıza layık olabiliriz. Derneğimizin 29 yıllık mücadelesi, Kürt dilinin yayılması ve gelişmesinde büyük katkıları olmuştur” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından dernek yöneticileri, hazırladıkları faliyet raporunu okudu.

Ardından tek liste ile gidilen seçimde yeni yönetim belirlendi. Yeni yönetimde derneğin eşbaşkanlığına Remziye Alparslan ve mevcut eşbaşkan Eyüp Subaşı seçildi.

Seçimin ardından dengbej Sebrî Agirî, katılımcılara Kürtçe stranlar okudu. (MA )

Editör: Haber Merkezi