DİYARBAKIR - MKM 30’uncu kuruluş yıldönümüne ilişkin Dicle Kültür ve Sanat Derneği'nde fotoğraf sergisi düzenledi.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) 30’uncu kuruluş yıldönümüne ilişkin Diyarbakır Dicle Kültür Sanat Derneği’nde fotoğraf sergisi düzenledi. Sergide kuruluş döneminden bu yana MKM’ye bağlı kurumların fotoğrafları sergilendi. Sergiye birçok aydın ve sanat sever katıldı. Yıldönümü ve sergi açılışına ilişkin açıklamayı Dicle Kültür ve Sanat Derneği Yöneticisi Kibar Süvari okudu.

‘MKM’nin derinliklerinde tarih yatıyor’

MKM’nin yıldönümüne ilişkin konuşan Kibar şunları dile getirdi: “1991 yılında birçok aydın ve sanatçının öncülüğünde resmi olarak MKM, son 30 yıldır Kürtlerin kültür ve sanat özgürlüğü adına kurulmuştur. 30 yıldır resmi olmasına rağmen, bu kültür ve sanat binlerce yıldır tarihin derinliklerinde yatıyor ve tüm eserleri bugün burada ortaya çıktı. Sizde 30’uncu yıldönümümüz vesilesiyle kadim bir tarihten gelen ve bağımsız kültür ve sanat çalışması gerçekleştiren kurumun misafirlerisiniz” dedi.

‘Çok ağır bedeller ödedik’

MKM’nin kuruluş yıldönümünden itibaren kurumun sürekli baskılara maruz bırakıldığını dile getiren Kibar, “Biliyorsunuz ki yürüttüğümüz çalışmalar çok uzun bir yoldan geldi. Bu süreçte kültür sanat alanında ortaya çıkardığımız ürünler için çok ağır bedeller ödendi. Bize bağlı olan birçok kurumumuz kapatıldı, yakıldı. Birçok öğretmen ve yöneticimiz tutuklandı. Çoğu zaman işkenceye maruz bırakıldı. Hatta birçoğu yaşamını yitirdi. Birçok arkadaşımız ise sürgün edildiği için bugün aramızda değil” ifadelerini kullandı.

Hayatını kaybeden sanatçılar anıldı

Son olarak MKM’de yer almış olan ve yaşamını yitiren sanatçıları anan Kibar, “Hepsinin emeğinin önünde saygıyla eğiliyor, saygıyla anıyor ve onlara sıcak selamlar gönderiyoruz. Bugün bu kurumlara gelen tüm arkadaşlara da bir teşekkür olarak bugün gelmenizi kabul edeceğiz, bu yüzden çok mutluyuz ve çok gururluyuz” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından sergi, govend ve müzik dinletisi ile devam etti.

Kaynak: JINNEWS

Editör: Haber Merkezi