• DOLAR 32,58 %0.27
  • EURO 34,97 %-0.05
  • ALTIN 2.445,94 %0.40
  • BİST100 9.717 %0.00
  • BITCOIN 64.049 %-0.77
  • ETHERIUM 3.137 %-0.67
20°

Resme olan merakını maddi imkânsızlıklara rağmen geliştiren Ruken Ekinci, kahve telvesi, karbonat gibi ürünlerle yapıyor

Resme olan merakını maddi imkânsızlıklara rağmen geliştiren Ruken Ekinci, kahve telvesi, karbonat gibi ürünlerle yaptığı tablolardan bir sergi açmaya hazırlanıyor. Kadın ve doğa temalı resimler ortaya çıkaran Ruken, kadınlardan da destek bekliyor.

Yayınlanma
Güncelleme
68 Gösterim

BATMAN- Resme olan merakını maddi imkânsızlıklara rağmen geliştiren Ruken Ekinci, kahve telvesi, karbonat gibi ürünlerle yaptığı tablolardan bir sergi açmaya hazırlanıyor. Kadın ve doğa temalı resimler ortaya çıkaran Ruken, kadınlardan da destek bekliyor. 

JINHA-Özel Haber Medine Memedoğlu ( 7 Ağustos 2021 )

Herhangi bir eğitim almadan profesyonel düzeyde kadın ve doğa resimleri çizen Ruken Ekinci, yaptığı tablolarla bir sergi açmaya hazırlanıyor. Üç yıl önce resim çizmeye başlayan ve imkânsızlıklar nedeniyle resim malzemesine ulaşmakta zorluk çeken Ruken, kendi mutfağından alternatif boyalar oluşturdu. Kahve telvesi, karbonat ve çocuk boyası gibi malzemeleri boya haline getiren Ruken, yaptığı resimlerde kadının sanatsal ve tarihi boyutunu ele alıyor.

“Kahve telvesi ve karbonatla resimlerimi yaptım”

Küçük yaştan bu yana resim merakı olduğunu belirten Ruken, bu merakını üç yıl önce pratiğe döktüğünü söylüyor. Resim yapmaya başladığında resim malzemelerinin eksikliği nedeniyle zorluk çektiğini ifade eden Ruken, yaşadığı sürece alternatif oluşturduğunu şu sözlerle dile getiriyor: “Bu şekilde resim yapıp kendimi geliştirmeye başladım. Ama şöyle bir sorun vardı ki, elimde boya ve resim malzemesi yoktu. Elimde istediğim resimleri çıkaracak malzeme yoktu. Ben de mutfağımdan yararlanmak istedim. Kahve telvesi, oralet, karbonat ve sigara külü gibi malzemeleri boya olarak kullanarak resimlerimi yapmaya başladım. Yine çocuklarımın boya setinden faydalandım. O şekilde resim yaptım ve bu yöntemle kendimi geliştirdim. Bunu görünce de daha çok resim yapma hevesim oldu. Özellikle kahve telvesi beni resim yapmak da baya bir geliştirdi benim için önemli.”

“Resimlerimde kadının tarihi ve sanatını ele alıyorum”

Bu süre zarfında yaptığı onlarca tablosunda kadına ve kadının yaşamına dikkat çektiğini belirten Ruken, “İlk başladığım zaman fırçam olmadığı için iğneyle resim yapıyordum. Portreleri çizerken iğne ucu kullanıyordum. O süreçte benim için baya zevkli oldu. Ben sanatı genel ele alıyorum ve resimleri mi o boyutta ele alıyorum. Çizdiğim resimlerimde daha çok kadın psikolojisini, yaşamını ve mücadelesini ele alıyorum. Kadının tarihini ve sanatını ele almak istiyor ve bu yönlü resimler yapıyorum. Onun dışında doğa, hayvan ve soyut resimler yapıyorum” diyerek, resim yapma serüveninden kesitler anlatıyor.

“Resim yaparak yaşama enerji katıyorum”

Eline fırça alıp resim yapmanın kendisini her anlamda motive ettiğine değinen Ruken, resim yapmadığı zaman kendisini boşlukta hissediyor. Yaptığı resimler ile yaşama ve doğaya odaklandığını belirten Ruken, “Resim yapmayı daha çok sevdim. Zamanımın çoğunu resim yapmaya ayırıyorum.  Resim yapmak, fırçayı elime almak beni rahatlatıyor, bana çok ayrı bir motivasyon veriyor. Çok güzel odaklanıyor ve yaşamıma bu şekilde enerji katabiliyorum. Bir şeyler üretince ve ortaya çıkarınca daha farklı melodiler de yakalayabiliyorum. Onun için doğayı ya da başka şeyleri tuvale yansıttığım zaman rahatlıyorum. Bu beni mutlu ediyor. Resim yaptığım zaman sanki meditasyon yapıyorum” ifadelerinde bulunuyor.

“Özgün bir sergi açmayı hedefliyorum”

İmkânsızlıklar içinde yaptığı tablolarından oluşan özgün bir sergi açmayı hedefleyen Ruken, bu anlamda kadınlardan manevi destek bekliyor. Ruken, konuşmasını şu sözlerle sona eriyor: “Ben bu sıcaklar bittikten sonra önümüzdeki aylarda bir sergi açmayı düşünüyorum. Zaten o yönde çalışmalarımda var. Sanatçı ve kadın arkadaşlarımdan manevi olarak destek bekliyorum. Bir şey olmasa da en azından yanımda olmalarını isterim.”

Editör: Haber Merkezi
Yorumlar