VAN - Van’da Newroz ateşi 19 Mart’ta Wan Kalesi’nin eteğinde bulunan Newroz alanında kutlanacak. 

Bu yıl "Her der Newroz, her dem azadî" şiarıyla gerçekleştirilecek 2023 Newrozu’na ilişkin Wan Newroz Tertip Komitesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Wan İl Örgütü binasında açıklama yaptı. Açıklamada “Her der Newroz, her dem azadi” pankartı açılırken, basın metninin Kürtçesini Wan Newroz Komitesi Eşsözcüsü Sedat Düşünmez okurken, Türkçesini Tertip Komitesi üyesi Ceyda Dindar okudu. 

Düşünmez, depremin etkilerinin sürdüğünü belirterek, “Yaşanan depremin ağır hüznü ve halkımızdaki etkisi hala tazedir. Ancak Newroz’u ruhuna uygun bir şekilde karşılayacağımızı özellikle belirtmek istiyoruz.  Newroz’un yüzyıllardır bu kadim topraklarda Kürt halkının kadim bayramlarından biri olması vesilesiyle bunu bir bayram havasında değil, bir yas havasında karşılayacağız. Ama aynı zamanda Newroz’u halklarımızın ortak taleplerinin ifade edileceği bir ortamı yaratmak adına gerçekleştireceğiz” diye konuştu.  

'NEWROZ ALANI TECRİDE KARŞI MÜCADELE ALANIDIR' 

Newroz’un tarihsel önemine değinen Düşünmez, “Newroz alanları, çözümsüzlük siyasetine ve tecride karşı demokratik mücadele, çözüm ve müzakere iradesinin en güçlü şekilde haykırıldığı alanlardır.  Newroz, umudun dirilişi ve cesaretle buluşmasıdır. Halklar dayanışmasında buluşmadır, halkımız açısından ulusal birlik iradesinde bütünleşmedir, mücadelede ortaklaşmadır” şeklinde konuştu. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kabul etmediklerini belirten Düşünmez, “Sayın Öcalan'ın tarihsel rolünü yerine getirmesi için tecridin bir an önce kaldırılması ve tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Yine Newroz 2023, iktidardan kurtuluşun müjdecisidir” diye belirtti. 

'GİDİŞATI DEĞİŞTİRECEK NEWROZ' 

Newroz’da dayanışmanın, birliğin, beraberliğin bu dönem çok daha fazla ifade edilmesi ve bunun yaratılmasının koşullarının sağlanması için bir araya gelmenin önemine değinen Düşünmez, “Bu yılki Newroz bu iktidarı gönderme Newroz’u olacaktır. Bu anlamıyla bu yıl ki Newroz bir o kadar önemlidir. Ortak mücadele ile dayanışma ile birlik ve beraberlik içerisinde bir araya gelmekle bunu başaracağımızı, buna yürekten inandığımızı belirtmek istiyoruz. Newroz alanları bu iktidara karşı umudun ve cesaretin alanları olacaktır. Tarihin gidişatını değiştirecek bu haklar buluşması ülkede değişimin hızını arttıracaktır” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi