İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin durumuna dikkat çekmek için İstanbul'da yapılan açıklamada, tek suçları sendikalı olmak olan 2 bin 900 KESK üyesinin itiraz dosyasının bekletildiği kaydedildi.

MA'nın haberine göre; Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) işten atılan emekçilerin işlerine iade edilmesi talebiyle başlatmış oldukları eylemlerini bu hafta İstanbul Kadıköy'deki Beşiktaş İskelesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla devam ettirdi. “KHK’liler gidecek biz kalacağız” pankartının açıldığı eylemde, sık sık “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “İnsanca yaşam demokratik Türkiye” ve “AKP’den hesabı ve emekçiler soracak” sloganları atıldı.

Birçok emekçinin katıldığı eylemin basın açıklamasını KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mesut Mike yaptı.

15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişimi bastırıldıktan sonra demokrasi zaferi kutlayanların, gelinen süreçte demokrasiyi ortadan kaldırdıklarını ve hukuksuzluğu norm haline getirdiğini söyleyen Mike, KHK ile kapatılan kurumlara ve işten atılan emekçilerin durumuna dikkat çekti. Mike, “Aynı yolda beraber yürüyenlerin, yağan yağmurun altında beraber ıslananların, istedikleri ne varsa birbirine verenlerin, ikbal uğruna tüm ülkeyi birbirlerine kurdukları kumpaslarla yangın yerine çevirenlerin özetidir yukarıdaki sayılar. Birbirlerinin gönlüne kurdukları; harcı, riya ve çıkar olan gönül köprüsü büyük bir gürültü ile yıkılırken tüm enkazın altında ülkeyi bırakanların eseridir yukarıdaki sayılar” dedi.

‘2 BİN 900 BAŞVURU BEKLEMEDE’

12 Eylül 1980 darbesinin en koyu karanlık döneminde ‘darbeciler değil demokrasi kazanacak’ dediklerini hatırlatan Mike, sendika üyelerinin trajikomik gerekçelerle işlerinden ihraç edildiklerini belirtti. Mike, “Üç yılda sendika üyelerinden 4 bin 283'ü OHAL KHK'leriyle ve 487'si Yüksek Disiplin Kurulları kararlarıyla olmak üzere 4 bin 770 KESK’linin çalışma hakkı gasp edilerek ihraç edildi. 360 arkadaşımız görevine iade edilirken, bin 28 başvuru reddedildi. Halen 2 bin 900 dolaylarında başvuru beklemede” diye belirtti.

‘SENDİKA ÜYELİKLERİNDEN DOLAYI İHRAÇ EDİLDİLER’

Darbe girişimi ile sınırlı süre içinde tedbirler alınması gerekirken, Türkiye'nin siyasal-toplumsal yapısını değiştirmeye dönük kalıcı düzenlemelerin KHK'ler eliyle yapıldığını ve OHAL'in kaldırılması sonrasında uygulamaların devam ettiğini vurgulayan Mike, “Bunun en somut örneği ihraçların devamına olanak veren 375 sayılı KHK'nin Geçici 35’üncü Maddesi eliyle yapılan ihraçlardır. Bu şekilde şu ana kadar 18 arkadaşımız bağlı oldukları bakanlıklar bünyesinde kurulan komisyonların kararı ve Bakanlık onayı ile ihraç edilmişlerdir. Bu arkadaşlarımızın tümünün ortak özelliği ya sendika yöneticileri olmaları ya sendikanın aktif üyeleri olmaları ya da sendikal eylem ve etkinliklere katılmalarıdır” ifadelerini kullandı.

‘NEDEN İHRAÇ EDİLDİK?’

Mike, işten atılma gerekçelerini savundukları düşüncelerden olduğunu belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Kamuda güvenceli çalışmayı savunduk parçalı istihdam biçimlerine karşı durduk, torpili kayırmayı değil liyakati savunduk. Adil bir vergi sistemi istedik, bordrolu çalışandan yüksek oranlı vergi alınıp ülkenin patronlara vergi cenneti yapılmasına karşı geldik. Emeklilik yaşının düşürülmesini savunduk mezarda emekliliğe hayır dedik. Hak ettiğinin çok altında olsa da yıllardır emeğiyle biriktirdiği kıdem tazminatı gaspına karşı çıktık. Tüm toplumsal yaşamın dinsel referanslarla yeniden yapılandırılmasına karşı laik ve seküler yaşamı savunduk. En başından beri kesintisiz olarak sürdürdüğü parasız, ulaşılabilir ve nitelikli kamusal hizmet mücadelesi verdik. Halkın iradesini savunduk belediyelere atanan kayyımlara karşı geldik. İşte biz KESK üyeleri savunduklarımızdan dolayı ihraç edildik.”

‘UMUTSUZ DEĞİLİZ’

Sendika olarak her türlü baskı ve engellemeye rağmen herkese güvenceli iş güvenli gelecek talebinden taviz vermeyen kamu emekçilerinin biricik mücadele örgütü olduğunu vurgulayan Mike, “İhraç edilen arkadaşlarımız tekrar görevlerine dönünceye kadar iş, ekmek ve onur mücadelemizden taviz vermeyeceğiz. Umutsuz değiliz, umudu, dayanışmayı, direnişi, mücadeleyi büyüteceğiz” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi